Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam mam pytanie
Od 13 grudnia trzeba podawać dane producenta, rozumiem,że one będą się pobierały z katalogu allegro,jeżeli połączę ofertę z katalogiem to już tam powinny być uzupelnione dane producenta?
[Edycja 14.11.2024]
Ważne sprostowanie - połączenie ofert z Katalogiem produktów nie ma wpływu na wymagane informacje związane z GPSR.
Obecnie, każdy sprzedający musi indywidualnie uzupełnić dane producenta w zakładce Ustawienia sprzedaży > Dane producentów i przypisać je do swoich ofert.
Można to zrobić grupowo (przypisać jednego producenta do wielu ofert) w zakładce Mój asortyment. Tutaj instrukcja.
Można też w tej samej zakładce zaznaczyć filtr– "niepełne dane produktu" i wyszukać oferty, w których brakuje informacji o producencie lub osobie odpowiedzialnej.
Pracujemy jeszcze nad usprawnieniem tego procesu. Gdy tylko wypracujemy szybszą ścieżkę, damy Wam znać.
A co z bieżącymi już istniejącymi aukcjami ? mam wejść do każdej mojej aukcji i jeszcze raz przypisać produkt ? czy te dane - jak mam wybranego producenta - same się uzupełnią i nie muszę nic zmieniać ? @MiMary Bo na razie to w zakładce 'brakujące dane producenta' pojawiają się wszystkie moje oferty i nie bardzo wiem co mam robić.
@MiMary
A kto te dane tam uzupełni?
i czy jeżeli do jednego artykułu jest kilka Produktów Allegro to do każdego będzie to uzupełnione? (nie wiem czy nadal jest po kilka PA do jednego EANu, wolę się upewnić)
@Client:35386082 @ETHome poproszę Was o cierpliwosć, dopytuję o to odpowiedni zespół i dam znać.
Mamy takie samo pytanie jak @ETHome . Mamy prawie 2 tys. ofert i około 10 różnych producentów.
W zakładce mój asortyment mamy możliwość przypisania masowo tylko jednego producenta. Co w tej sytuacji nie jest możliwe. Ponieważ każdy produkt jest innego producenta na danej stronie. Powinna pojawić się aktualizacja automatycznie, skoro wszystkie nasze oferty są połączone z kodem EAN. Lub ewentualnie w zakładce mój asortyment dodać filtry umożliwiające wyszukanie danego producenta i wtedy można by masowo dane produkty danego producenta uzupełnić. Bo również w zakładce 'brakujące dane producenta' pojawiają się wszystkie nasze oferty.
A w tej sytuacji przed chwilą jeden z konsultantów polecił nam "ręcznie" dodawanie producentów do ofert. Co chyba mija się z celem przy takiej liczbie ofert.
Czekamy na informację w tej sprawie @la_nika .
@la_nika napisała: "W zakładce Mój asortyment dodaliśmy opcję grupowej edycji w sekcji Produkt – dzięki niej uzupełnisz dane producenta w wielu ofertach jednocześnie.
Dodaliśmy też filtr niepełne dane produktu – teraz możesz wyszukać oferty, w których nie podajesz informacji o producencie lub osobie odpowiedzialnej."
''Dodaliśmy też filtr niepełne dane produktu – teraz możesz wyszukać oferty, w których nie podajesz informacji o producencie lub osobie odpowiedzialnej.''
Napisaliśmy powyżej że w tym filtrze pojawiają się WSZYSTKIE oferty wiec niczego nie wyszukuje, bo oczywistym jest fakt że tam danych żadnych nie ma. Jeżeli w towarze jest EAN i allegro ma w bazie również producenta, to chyba allegro powinno podpiąć te dane pod ofertą. Pomysł wpisywania ręcznego w 1500 moich ofert mimo że już wpisałam i producenta i EAN - jest kompletnie bezsensownym pomysłem. Jeżeli jest np. firma Wenko to ma ona siedzibę i ta siedziba powinna być przypisana pod wszystkie wystawiane towary wytworzone przez tę firmę - zakładanie że każdy sprzedawca będzie zakładał 'swojego' Wenko i ręcznie podpinał to jest nierealne i bez sensu. Jeszcze rozumiałabym jakby dana firma była edytowana RAZ dla wszystkich sprzedających - oczywiscie zakładając że ktoś nie wpisze durnot - a że tak się może zdarzyć - to chyba allegro powinno to edytować a nie sprzedawcy jeżeli jest jakakolwiek możliwość że będą wpisywane brednie.
Cześć, @agneta1983. Edytowałam moją wcześniejszą odpowiedź, aby nie wprowadzała nikogo w błąd.
Punkt 4 jest kpiną bo nie ma żadnego wyboru i pojawia się informacja 'brak dostępnych opcji musisz założyć producenta'.
Mam pytanie jakiego producenta i jego dane mam wypełnić w używanych częściach samochodowych. ?
"Szrot"?
Części używane nie koniecznie szrot.
Jeśli sprzedajesz części uzywane z oryginalnych aut to pobierz dane z internetu.
Np FIAT - to:
Państwo | Włochy |
Region | Piemont |
Siedziba | Turyn |
Adres | Corso Giovanni Agnelli 200, 10135 Turyn |
Data założenia |
11 lipca 1899 |
Dziękuję. Gdzie tego szukać ? Rozumiem że muszę znaleść do każdej marki producenta i przypisać grupowo.
Jest jeszcze zakładka osoba odpowiedzialna. Kogo tam wpisać ?
Gdzie mam tego szukać. ? Proszę o pomoc.
Ja właśnie skończyłem przypisywać do wszystkich swoich ofert.
Nasza firma jest importerem, więc podałem dane producenta.
Jako osoba odpowiedzialna wpisałem szefa naszej firmy z adresem naszej firmy, gdyż jako importer wprowadzamy towar na rynek UE już od roku 2006.
W Twoim przypadku jedynie zasugerowałem rozwiązanie. Ty musisz podjąć tę decyzję.
Nie Allegro czy ktoś za Ciebie.
Faktem jest, że części do Opla, Mazdy, Toyoty czy Iveco produkowane są na całym świecie, nie tylko w jednej fabryce, więc wskazanie jednej lokalizacji to bzdura totalna.
Fabryka montująca auta w całości to także nie jest miejsce, gdzie powstają błotniki czy lampy.
Temat ciężki, jak umysły tych, którzy to wymyślili.
Na naj najprostszym rozwiązaniem było by wpisywanie danych lokalnego dilera aut na Polskę, czyli FIat Polska, Mazda Polska, Citroen Polska.
Naprawdę nikt za to nie pośle nas na ławę oskarżonych. TO jest tylko zabawa tych, co za nasze pieniądze siedzą w Brukseli i piszą nowe zasady prostowania banana czy uznania papryki owocem, nie warzywem.
Chyba że allegro pozamyka wszystkie oferty bez tych danych i zostanie sam sklep allegro ( i Twój ) a ci, co mają firmy nie posiadające mnóstwa osób, które mogą to wklepywać - padną na pysk. To co proponuje allegro to nie jest rozwiązanie tylko prowizorka - bo jakby to była jedna baza to byłoby widać że ktoś coś uzupełnia - a losowo sprawdzałam - nie dzieje się nic i każdego producenta muszę założyć sama. Jak równocześnie mam wystawiać aukcje, uzupełniać, pakować i wysyłać ? pytanie retoryczne. I chwalenie się że 'już od 22 paź mogę uzupełniać te dane' jest chyba żartem. @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Bardzo proszę podać mi choć jednego uzupełnionego producenta z zakresu np. zabawki albo do domu którego 'mogłabym wybrać' jak szumnie jest napisane w instrukcji dodawania --- chyba że nikt nic nie robi i dlatego nic nie ma w wyborze. To że allegro wpadło na pomysł że każdy musi zrobić swoją bazę producentów, jak towary się powtarzają - to nie chce mi się nawet o tym myśleć jak mądry jest to pomysł. Chciałabym też wiedzieć jakie będą konsekwencje jak nie zdążę.
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ a ja mam pytanie czy gdzieś można zaciągnąc już dane producenta itp. z jakiejś bazy na allegro żeby nie wpisywac i nie zastanawiac się samemu czy to dobre dane, zakładam że wielu spzredawców sprzedaje produkty tych samych producentów więc byłoby bez sensu żeby każdy musiał wprowadzać te same dane i jak jedna osoba przypisze do produktu który jest w bazie i katalogu to już się automatycznie pojawi w opisie?
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ i kogo mam wpisać jako osobę odpowiedzialną bo naprawdę nie wiem. Producenta, dystrybutora czy sprzedawcę?? Jak zwykle głupie wymysły nikomu niepiepotrzebne a tylko więcej papierologii i utrudnianie życia sprzedawcom