anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy nasiona/nawozy mogą być objete wyłączeniami z odstąpienia od umowy?

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Mam chwile wolnego i przeglądam neta , w tym produkty objete wyłączneniami jeśli chodzi o konsumenckie odstapienie od umowy. 

No i znalazłem coś takiego :

Wobec niektórych umów nie stosuje się ustawy o prawach konsumenta, czyli konsument nie ma tu prawa odstąpienia od umowy. Niezależnie od tego – prawo do odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorcy lub na odległość jest w niektórych sytuacjach niedozwolone lub ograniczone.

1. w których przedmiotem świadczenia są rzeczy, które po dostarczeniu, ze względu na swój charakter, zostają nierozłącznie połączone z innymi rzeczami – np. paliwo wlane do samochodu,

Zródło: https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/wylaczenia-prawa-do-odstapienia/

No i teraz mam zagwozdke . Czy np produty takie jak : nasiona ( trwale łączone z gruntem) , czy nawozy ( podobna sytuacja) można wyłaczyć jeśli chodzi o odstąpienie od umowy ?????

jak myślicie?

No i  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_    jakie byłoby stanowisko allegro ? ( nie chciałbym przy okazji złamać regulaminu) 

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@_Likos_, ale czy ktoś odsyłałby jako odstąpienie od umowy bez podania przyczyny nasiona, które już zasiał? Gdyby kupujący kupił nasiona czy nawóz i ich nie użył, to ma prawo odstąpić od umowy i zwrócić te przedmioty. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika  no właśnie dlatego mam zagwozdkę. Czy po dostarczeniu to jest po odbiorze paczki czy też po wysiewie. No nic w wolnej chwili napisze zapytanie do uokiku.

Aha jeszcze ciekawostka. AI google zakwalifikowała nasiona jako towar łatwo psujący ( rzeczywiście wymagają odpowiednich warunków przechowywania)  i jako taki także zasugerowała że są wyłączone z prawa odstąpienia. Choć tutaj akurat mam wątpliwości bo przez 14 dni o ile nie zamokną nic się nie może wydarzyć . Większy problem byłby z reklamacją jeśli komuś by nie wzeszły nasiona które przechowywał kilka miesięcy we własnym zakresie.

Tak czy inaczej dzięki za pomoc. Spróbuje jeszcze o tym poczytać

oznacz moderatorów

la_nika

@_Likos_ ciekawostka. Czy możesz zamieścić tutaj odpowiedź od UOKiKu, jeśli do nich napiszesz w tej sprawie?

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika  jasne. Sam jestem ciekaw

oznacz moderatorów

Client:35386082
#16 Inspirator

Otwarte opakowanie nasion traci na wartości, to nie jest bluzka, którą można rozpakować, żeby przymierzyć i odesłać jak nie pasuje i dostać 100% zwrotu pieniędzy. Po otwarciu opakowania nasion klient mógłby podmienić/uszkodzić/zgubić zawartość i nie będziesz w stanie tego sprawdzić. Czyli zwrócić można, ale dostać 100% zwrotu wpłaty - tylko z dobrej woli sprzedającego.
I nawozy sztuczne tak samo trzeba traktować jak spożywkę - po otwarciu taki towar jest niezwracalny, bo nadaje się tylko do utylizacji.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika tak, na pewno?

gdzie jest wyłączenie tego w ustawie konsumenckiej?

oznacz moderatorów