anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy w opisie oferty mogę zamieścić informację o paragonie?

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

To już jakaś paranoja.

Wystawiam dzisiaj aukcje, można powiedzieć na gotowcu z którego korzystam od kilku miesięcy.

W pewnym momencie pojawia się formatka w stylu "Popraw 1 element w tekście"

Dotyczy to zapisu "Do każdego zakupu wydaję paragon fiskalny". Kluczowym słowem jest tutaj "paragon". Najeżdżając myszą na ten felerny paragon wyświetla się tekst:

"W opisie oferty umieszczasz informacje dotyczące paragonu.Upewnij się, że te informacje są ściśle związane z opisem oferowanego produktu i nie dotyczą dowodu zakupu, który Kupujący otrzyma wraz z towarem.Jeżeli informacje te odnoszą się do warunków gwarancji lub zwrotu zakupionego produktu, to umieść je w odpowiedniej zakładce Gwarancja, Reklamacja lub Zwroty.Publikacja oferty naruszającej nasze zasady może doprowadzić do jej usunięcia, a nawet zawieszenia Twojego konta ".

Jeszcze trochę, to opis aukcji będzie składał się z kilku zdjęć i tytułu, bo reszta będzie niezgodna z zasadami...

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

nat_not
Moderatorka Allegro Gadane

@ART_FOTO Opis ma dotyczyć oferowanego przedmiotu. Wszystkie inne informacje są w tym miejscu zbędne. Zgłoszony przez Ciebie problem nie jest błędem, ale dziękuję, że podzieliłeś się swoją opinią. 

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

Nie napisałem, że jest to błąd ale są to kolejne wymysły "specjalistów" z Alllegro.Paragon czyli dowód zakupu jest nieodzownym elementem sprzedawanego przedmiotu.Poza tym informacja o otrzymaniu dowodu zakupu jest dla Kupujących moim zdaniem ważna.Zaraz usłyszę, że od tego są inne zakładki.Tyle tylko, że w te dodatkowe zakładki mało kto zagląda.Jest specjalna rubryka uwzględniająca formę wystawianych dokumentów zakupu.Uwzględnia tylko wszelkiego rodzaju faktury, co mam ujęte w swoich aukcjach.Nie ma niestety opcji paragonu, a takie wystawiam dla prywatnych Kupujących.Udostępnijcie takie rubryki na głównej stronie, tak samo widoczne jak faktury, a nie będzie problemu z zamieszczaniem wpisów w opisie aukcji.

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Istotne do transakcji wiadomości powinny być czytelne i widoczne na stronie aukcji ,niestety coraz więcej z nich jest usuwanych ,kodowanych lub chowanych w jakiś zakładkach gdzie mało kto zagląda.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

allegro w polu opisowym produktu wprowadziło cenzurę, chociaż regulamin serwisu o tym nie wpsomina

z jednej strony serwis twierdzi, że za opis odpowiada sprzedawca a z drugiej strony blokuje mu możliwość opisu towaru w taki sposób by nikt nie zarzucał mu łamania zapisów ustawy konsumenckiej

zakazane są także inne słowa typu producent ean gwaracja i itp - listy tych słów serwis niegdy nie opublikował

@nat_not niszczysz system Wszystkie inne informacje są w tym miejscu zbędne.

może odpowiesz na pytanie - po ilu latach od powstania serwisu allegro udostępniło pole faktura vat z rozbiciem na stawki %?

ile tysięcy pseudo faktur wystawiły firmy typu bestcena po zakupach na allegro gdzie była informacja wystawiamy faktury?

https://spidersweb.pl/2021/12/bestcena-wraca.html

@kolekcjoner608 masz rację - ustawa konsumencka narzuca wręcz czytelność i jasność oferty - allegro jak zawsze ma to gdzieś i oczywiście nie jest to błędem (aż się prosi o donosik do uokik)

@ART_FOTO napisz w ofercie że paragon lub faktura za zakup jest integralną częścią oferty

lub przedmiotem oferty jest towar wraz z dowodem zakupu faktura lub paragonem

tylko niech ci allegro poda kod ean do faktury 🙂

oznacz moderatorów

domkar04
#14 Krzewiciel

łooo już cenzurowanie tytułu wątku

oznacz moderatorów

ART_FOTO
#15 Entuzjasta

No właśnie zauważyłem.Nie rozumiem dlaczego ktoś z moderatorów zmienił tytuł wątku.Tym bardziej, że w wątku nie zawarłem pytania tylko stwierdzenie i opinię.Jeszcze trochę, to zaczną blokować konta na Allegro za wpisy na AG.

oznacz moderatorów

domkar04
#14 Krzewiciel

@ART_FOTO tu to normalne, zmienia się niewygodne tytuły na bardziej neutralne 😉

oznacz moderatorów

nat_not

@domkar04 @ART_FOTO Tytuł wątku powinien się wiązać tematycznie z jego treścią. Ułatwia to przeglądanie Gadane i wyszukiwanie informacji interesujących osoby, które tutaj zaglądają. To dlatego często tytuły są zmieniane przez moderatorki. 

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

Odświeżę ten wątek, bo coś mnie zastanawia. 

Parę miesięcy temu gdy tworzyłem swoją pierwszą aukcję i uniwersalną formułkę, to właśnie odbiłem się przez słowa "paragon", "dowód zakupu" itp. Mnie to nie przeszkadza, bo formułkę dostosowałem do zasad i nie chcę jej zmieniać, ale gdy trafiam na oferty konkurencji, to oni bez problemu używają tego typu sformułowań w swoich ofertach. O co chodzi? Niektórzy mogą pisać o tym, że dodają paragon a inni nie?

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kovek daj link do oferty, może obeszli system i napisali paragonik, parag on lub p@ragon  😄

kovek
#12 Orędownik

@kostas11  @KOGIEL_T no właśnie nie, normalnie to słowo występuje poza tym sprzedawca z tego co widzę ma konto nowsze niż ten temat, więc nie wiem jak to działa. 

https://allegro.pl/oferta/earth-2160-polskie-wydanie-gra-na-pc-w-komplecie-rowniez-gadzet-1668663407...

"Na każdej aukcji zamieszczone są autentyczne zdjęcia oferowanego przedmiotu — nie używamy zdjęć poglądowych czy katalogowych. Kupujący widzi dokładnie to, co otrzyma po zakupie. Do każdego zamówienia dołączany jest paragon lub faktura."

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kovek  może zapytaj się @seeyougame  jak to robi 🤔

oznacz moderatorów

seeyougame
#12 Orędownik

Jak wystawiałem nie było żadnych blokad z powodu tego co napisane jeśli dobrze pamiętam.

W sumie jak patrzę to nawet teraz nie ma.

Dostałem za to teraz ostrzeżenie.

Będę musiał teraz poprawiać treść wszystkich aukcji?

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Proszę o stosowanie poprawnego formatowania w wiadomościach: używanie wielkich liter na początku zdań, kropek oraz akapitów. Tekst pisany ciągiem bez znaków interpunkcyjnych jest trudny do czytania i utrudnia komunikację w naszej społeczności. Dziękuję za wyrozumiałość i dbanie o czytelność postów!
oznacz moderatorów

la_nika

@seeyougame tak, powinieneś usunąć informację o paragonie z opisu oferty.

@kovek @KOGIEL_T @kostas11 @AGLOPRIMA2 Dopytuję, dlaczego formularz wystawiania ofert już nie blokuję tej opcji i wrócę do Was z odpowiedzią, gdy ją otrzymam. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

@la_nika u mnie ten formularz blokuje takie informacje, ale ten przykład nie jest jedyny - u naprawdę wielu sprzedawców w nowych ofertach widywałem takie opisy dotyczące "gwarancji" oraz "paragonów". Jeżeli formularz pozwalał na użycie tych słów, to wg mnie nie powinniście zmuszać teraz kogoś do zmiany opisów. 

Inna sprawa, że przydałoby się jakieś oznaczenie, czy sprzedawca dołącza dowód zakupu i w jakiej formie (kiedyś widziałem taką propozycję pomysłu parę lat temu, ale ją odrzuciliście, może warto do tego tematu wrócić). 

oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

@KOGIEL_T ale ja nie chcę! W sumie to niepotrzebnie zadałeś mi pytanie o ten przykład, bo teraz mam wyrzuty sumienia że kolega dostał ostrzeżenie a to nie było moim zamiarem xD  a jedynie z ciekawości się dowiedzieć chciałem o co chodzi z tą wybiórczą cenzurą

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kovek  to akurat @kostas11  prosił o linka 😉

oznacz moderatorów

seeyougame
#12 Orędownik

@kovek już nic nie możesz z tym zrobić, więc Twoje wyrzuty sumienia nikomu nie pomogą 🙂

co do tych informacji na aukcjach: podejrzewam że chodzi bardziej o względy technologiczne/informatyczne 

zarządzanie bazą kilkuset milionów aukcji - ponad 200 000 000 aktywnych ofert to nie jest coś takiego jak zarządzanie blogiem, nawet dużym nawet na kilka tysięcy wpisów 🙂

Proszę o stosowanie poprawnego formatowania w wiadomościach: używanie wielkich liter na początku zdań, kropek oraz akapitów. Tekst pisany ciągiem bez znaków interpunkcyjnych jest trudny do czytania i utrudnia komunikację w naszej społeczności. Dziękuję za wyrozumiałość i dbanie o czytelność postów!
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kovek  jak ktoś ma starą aukcję i ją przedłuża, to nie jest ona weryfikowana, a jak wystawiasz nową, to jest gruntownie sprawdzana😉

oznacz moderatorów