anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czy zwrot towaru polega na podmianie przedmiotu na swój uszkodzony iczy można uzyskać zwrot kasy

MAMY ROZWIĄZANIE!
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Witam dyskutujących i czytających moderatorów dziś występuje z pytaniem o zwrot towaru . -sprzedałem wiertarkę która  była sprawna mechanicznie i elektrycznie , nie  miała  łuku po komutatorze kupujący prze fajnował i  przyznał że już miał tą spaloną wiertarkę i opakowanie było uszkodzone w transporcie , i teraz przy pomocy allegro gdzie się skarży chce zwrócić mi swoją spaloną a moją dobrą zostawić sobie i jeszcze dostać zwrot kasy  wiertarkę kupiłem na allegro od firmy która  zastrzega brak możliwości zwrotu , to jakim sposobem kupujący miał ten sprzęt . wiertarka miała zawieszone szczotki w pyle i to była przyczyna awarii po wyczyszczeniu okazała się zupełnie sprawna . i pytam się uczestników jakim sposobem śmierdzi spalenizną jak pisze w wiadomościach allegro kupujący i teraz moje pytanie - mam przyjąć zwrot tej nie mojej wiertarki czy odmówić , zamienić moją 100% sprawną wiertarkę na jego spaloną i jeszcze wy sponsorować zwrot kasy jak państwo radzą bo allegro pisze ze powinienem przyjąć zwrot i oddać kasę - pozdrawiam , sprzedawca 

oznacz moderatorów
42 ODPOWIEDZI 42
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@hrabiamirek jak masz dowody że to inna wiertarka wstrzymaj się ze zwrotem pieniędzy do czasu zwrotu Twojej.

Sprzedajesz jako firma?

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

witam nie jestem firma ,ale od 4lat skupuje narzędzia uszkodzone , naprawiam je ; te które da się naprawić ] i jako sprawne choć używane , nie są to wielkie pieniądze ale dla emeryta to zawsze coś , jeśli chodzi o wiertarkę  to nie może być moja marka może być ta sama , moja miała zawieszone w pyle szczotki po odblokowaniu ich okazała sie w 100% sprawna a ta na zwrot śmierdzi spalenizną jak sam napisał kupujący i ciągnie łuk po komutatorze  i jak pisze już ją kiedyś miał to pachnie przewałem na kilometr dla tego nie odebrałem  zwrotu  dzięki za odpowiedz 

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@hrabiamirek z naszej strony, wszystkie informacje od naszych pracowników co powinieneś zrobić w tej sytuacji otrzymałeś w dyskusji. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

to prawda tylko nie mogę przyjąć cudzej wiertarki jeśli otrzymał sprawną to niech taką odda a nie uszkodzoną moja była w 100% sprawna a nie złom , dla tego nie odebrałem przesyłki , proszę czytać co napisał kupujący , sam przyznał że opakowanie było uszkodzone i że już kiedyś ją miał co jest nie możliwe , pisałem o tym poprzednio jeśli szuka sponsora na podmianę sprzętu to żle trafił . pracownicy nie wzieli pod uwagę  wymiany wiertarek to gruby wał pachnący na kilometr  stąd moja decyzja o nie przyjęciu zwrotu chyba że odda moją sprawną a swój złom weżmie sobie 

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@hrabiamirek 

Nieodbieranie przesyłki z produktem odesłanym w ramach reklamacji, o ile nie jest to przesyłka za pobraniem, to droga donikąd.

Sprzedał Pan używaną wiertarkę jako osoba prywatna. Nabywca nie ma możliwości "zwrotu w ramach odstąpienia od umowy", bo to dotyczy tylko zakupów konsumenckich (osoba prywatna od firmy). Ale jeżeli w opisie wiertarki nie zaznaczyłeś "wyłączenia rękojmi", to nabywca ma prawo do reklamacji. Za stan wiertarki odpowiadasz przez dwa lata od sprzedaży i  nie ma znaczenia że był to produkt używany.

Nabywca zgłosił problem z wiertarką.

Od momentu zgłoszenia masz 14 dni na podjęcie decyzji reklamacyjnej.

Jeśli tego nie zrobisz w terminie to reklamacja zostanie uznana z mocy prawa.

Możesz reklamację uznać lub jeśli masz do tego podstawy to ją odrzucić.

NIE BARDZO WYOBRAŻAM SOBIE BY OCENIĆ ZASADNOŚĆ REKLAMACJI BEZ OBEJRZENIA WIERTARKI!!! NIEODEBRANIE PRZESYŁKI DAJE W SPORZE ARGUMENTY NABYWCY!!!

Jeśli Ty nie będziesz mieć niepodważalnych argumentów za odrzuceniem reklamacji, to Allegro wypłaci nabywcy odszkodowanie, a Ciebie obciąży jego kosztem.

To że wiertarka śmierdzi spalenizną dowodzi tylko tego że się "spaliła" z takiego czy innego powodu - nie jest to żaden dowód że to nie jest ta zakupiona od Ciebie. To że Twoja miała "zawieszone szczotki" nie wyklucza spalenia w dalszym użytkowaniu.

I na koniec jeszcze taka uwaga - jeśli uznasz reklamację, to w przypadku gdy jest to pierwsza reklamacja, to Ty jako sprzedawca decydujesz o sposobie "zadośćuczynienia". Możesz produkt wymienić, możesz zwrócić całość środków, a nawet masz możliwość produkt naprawić, niezależnie od tego o co w ramach zgłoszenia wystąpił nabywca. Ale jeśli nie podejmiesz decyzji reklamacyjnej przed upływem 14 dni, to stracisz ten przywilej i roszczenie nabywcy stanie się bezwarunkowe.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

Dzięki za wyczerpującą odpowiedz ale nie mogę uznać tej reklamacji bo sam kupujący przyznał że już miał tą wiertarkę uszkodzoną co jest nie prawdą i myślę że wymienił moją na swoją licząc że przyjmę zwrot , moja była w 100% sprawna i taka chcę i taką przyjmę złomu nie przyjmę nie wymieniam dobrej na złom na allegro jestem 4 lata i kupuję uszkodzone sprzęty , naprawiam i sprzedaje jako używane ale sprawne , sprawdzone i testowane . gdyby było więcej zwrotów to bym się zastanawiał ale jeśli jest to jedyny zwrot to jest mocno śmierdząca  sprawa , można sprawdzić . jeśli by to tak było z zwrotami to można by było kupić podobny przedmiot i odesłać swój uszkodzony , po co naprawiać niech to zrobi sprzedający a allegro to przyklepie i po sprawie . dostał 100% sprawną wiertarkę i taki chcę zwrot nie wymieni swojego złomu na moją sprawną wiertarkę  

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

skoro przyszła w uszkodzonym opakowaniu to jako osoba prywatna odpowiadasz za stan towaru do chwili nadania a on od momentu nadania do chwili odbioru niech sobie więc reklamuje u przewoźnika że wiertarka nie działa bo doznała uszkodzeń w transporcie ciebie to nie interesuje. Skoro sam przyznał że dotarła w uszkodzonym opakowaniu to bardzo prawdopodobne jest że oberwała w transporcie i dlatego nie działa.

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

dzięki za odpowiedz , bo inni tłumaczą że ja powinienem uznać reklamację a ja nie mogę tego zrobić dla mnie jest bardzo dziwne że kupujący pisze w skardze do allegro że odebrał paczkę uszkodzoną i mokrą , wiertarka zalana wodą - skąd ta woda i smród spalenizny skoro dostał 100%  sprawną wiertarkę , to była przyczyna zwrotu , dla tego posądziłem go o wymianę mojej na swoją spaloną . żaden prewożnik ani kurier nie utopi paczki w wodzie i nie dostarczy takiej do adresata . chciał bym zobaczyć takiego który w ciemno odbiera uszkodzoną mokrą paczkę ze sprzętem i tego nie widzi  , w dowód wysyła zdięcie  moje z oferty jako mokra wiertarka w uszkodzonym pudełku tylko na nim nie widać wody  ani uszkodzonego opakowania a wiertarka jest jak nowa choć używana 

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@hrabiamirek 

Głęboki oddech i trochę luzu. Pisze Pan w kółko to samo. Proszę przeczytać powoli i ze zrozumieniem.

Nie jest ważne co tam sobie i w jakim stanie nabywca odebrał. Miał prawo odebrać paczkę choćby przejechaną walcem. I miał prawo złożyć potem u Pana reklamację. I miał prawo odesłać w ramach reklamacji paczkę, a Pan miał obowiązek tą przesyłkę odebrać, by zasadność reklamacji ocenić.

Jednakże wszystko zmienia FAKT ŻE ZWROT REKLAMOWANEGO PRZEDMIOTU ODBYŁ SIĘ ZA POBRANIEM, gdyż nie ma obowiązku odbioru takiej przesyłki.

Powyższe nie zmienia jednak faktu, że przed upływem 14-tu dni od zgłoszenia reklamacji trzeba ją jednoznacznie i podając właściwe uzasadnienie odrzucić.

Wszelkie Pańskie wywody dotyczące stanu sprzętu nie mają wartości dowodowej, bo nie widział Pan ani nie wąchał sprzętu, a cała reszta to jedynie domniemanie w oparciu o słowa nabywcy.

Jedynym właściwym uzasadnieniem odrzucenia reklamacji jest w tym przypadku nie mniej nie więcej niż:

NINIEJSZYM ODRZUCAM ROSZCZENIE REKLAMACYJNE Z POWODU NIEDOSTARCZENIA PRZEDMIOTU DO SPRZEDAWCY W CELU OCENY ZASADNOŚCI ROSZCZENIA

Tylko tyle i nic więcej - ważne by w terminie i tylko pod warunkiem, że zwrotna przesyłka naprawdę była za pobraniem.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@hrabiamirek 

Rozumiem co Pan pisze, ale mam wrażenie, że zupełnie nie zrozumiał Pan mojego wywodu...

Nie jestem pracownikiem Allegro i nie ja będę decydował o dalszych losach tego zgłoszenia.

Ale sprzedaję od 30 lat i wiem, że zawsze jest ten pierwszy raz, gdy coś się wydarza.

Każdy nabywca ma prawo do reklamacji, o ile przed zakupem nie uzgodniono inaczej.

Nie odbierając paczki pozbawia się Pan wpływu na przebieg reklamacji.

Na jakiej podstawie twierdzi Pan, że to nie jest wiertarka kupiona od Pana? Było w opisie oferty zdjęcie z numerem seryjnym? Było zdjęcie z jakimś charakterystycznym uszkodzeniem obudowy pozwalającym jednoznacznie zidentyfikować Pańską?

Nic co Pan napisał odnośnie konwersacji z nabywcą nie ma jakiegokolwiek znaczenia w kwestii rozpatrzenia reklamacji.

Zrobi Pan co Pan uważa za słuszne, ale założę się, że jeżeli nie odbierze Pan przesyłki i nie rozpatrzy w terminie reklamacji, to na końcu Allegro wypłaci nabywcy odszkodowanie a Pana obciąży jego kosztem. A gdy odmówi Pan zapłaty to na początek zablokują konto, a potem przyślą komornika. Nie polecam...

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

dzięki za przestrogę 

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

czyli kupuję wiertarkę wymieniam na podobną tylko spaloną i odsyłam sprzedawcy alegro przyklepuje i jest o-k . a ja mam dobrą wiertarkę i zwrot kasy , cały czas ucze się od ludzi jak cwaniaczyć i wykorzystać prawo na swoją korzyść . dostał dobrą , odsyła spaloną a ty płać jeszcze mu kase zwrócą , czysty zysk 

oznacz moderatorów
wojtekmarchewka
#12 Orędownik

Miałeś zdjęcia swojej wiertarki na aukcji? Miałeś. Tu nie chodzi o to, że domniemywasz, że kupujący podmienił. Wysłał cokolwiek, przyjmujesz, rozpakowujesz, udokumentowujesz to zdjęciami i wtedy podejmujesz decyzję reklamacyjną.
Nawet jak wysłał wkrętarkę (zamiast wiertarki). Odbierasz i robisz zdjęcia, Odrzucasz reklamację, z uzasadnieniem, że to nie jest przedmiot zakupiony u Ciebie

Nie odbierając paczki, tak jak pisał @MOJEGRATY5 pozbyłeś się dowodu, na udowodnienie swojej racji

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

nie zupełnie , kupujący przyznał w skardze do allegro że odebrał paczkę uszkodzoną w transporcie i zalaną wodą. to jeśli nie podmienił wiertarki na swoją  to uległa ona uszkodzeniu w transporcie a ja za transport nie odpowiadam . dziwne że allegro mnie przypisuje wine i  gwarancje zamiast przewożnikowi . dla tego nie odebrałem paczki zwrotnej nadanej za pobraniem to nie ja uszkodziłem paczkę w transporcie jak pisze kupujący w skardze do allegro

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@hrabiamirek pisałem odrzuć reklamację do 14 dni w dyskusji 

Powód odrzucenia:

1wyslany towar był caly i bez uszkodzeń, kupujacy przyznał w dyskusji że odebral paczkę uszkodzoną. Przy sprzedaży prywatnej sprzedawca odpowiada za paczke do chwili nadania i ryzyko przepadku i uszkodzenia rzeczy przechodzi w chwili nadania na kupującego więc może sobie reklamować dostawę u przewoźnika i spisywać potrzebny do tego protokół szkody.

2 (jesli nie kazaleś odsyłać paczki) napisz jako osoba prywatna nie nakazałem przeslać do mnie towaru a już zgodnie z prawem nie mam obowiązku odbierać takich paczek za pobraniem podonie jak firmy. Gdybym życzył sobie ponosić ten koszt to zakomunikowałbym to w toku dyskusji i wysłałbym oplaconą etykietę.

Reklamację uważam za bezzasadna i odrzucam roszczenie sprzedawcy. 

A na przyszlość w każdej ofercie sprzedaży na lokalnie jako osoba prywatna zamieszczaj wpis wyłączam rękojmię, wtedy nie musisz 2 lata odpowiadać za reklamację.

oznacz moderatorów
wayne55
#10 Popularyzator

"czyli kupuję wiertarkę wymieniam na podobną tylko spaloną i odsyłam sprzedawcy alegro przyklepuje i jest o-k . a ja mam dobrą wiertarkę i zwrot kasy , cały czas ucze się od ludzi jak cwaniaczyć i wykorzystać prawo na swoją korzyść . dostał dobrą , odsyła spaloną a ty płać jeszcze mu kase zwrócą , czysty zysk "

dokładnie tak, coraz więcej biznesmenów odkrywa ten nowy, świetny sposób zarobku. .. a nie jakieś naprawianie starych wiertarek 😉

obudź się, takie czasy.... teraz musisz kamerować pakowanie, rozpakowywanie, bo wielu już czyha zza winkla aż nieostrożnie schylisz się po mydło...

Popełniłeś błąd nie przyjmując zwrotu, mogłeś przyjąć i sprawdzić, przecież nie wysyłał za pobraniem że musiałeś płacić... po sprawdzeniu mogłeś odmówić uznania reklamacji i tyle... Teraz w zasadzie już pewne że on dostanie zwrot pieniędzy i prawdopodobnie będziesz to sponsorował, bo Allegro obciąży Twój rachunek, no chyba że Allegro wypłaci mu z protecta nie potrącając Tobie, byłbyś farciarzem bo to fajna okazja na łatwe uwalenie sprawy na korzyść kupującego i obciążenie Ciebie ponieważ strzeliłeś sobie samobója z tym nie przyjęciem zwrotu

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

tylko że kupujący sam przyznał ŻE ODEBRAŁ PACZKĘ USZKODZONĄ W TRANSPORCIE A DO TEGO ZALANĄ WODĄ PISZE TO W SKARDZE DO ALLEGRO , ja za transport  I INCYDENTY TRANSPORTOWE nie odpowiadam , dla tego nie przyjołem zwrotu [ zwrot za pobraniem ] jeszcze nie odpowiadam za przewożnika, przyjmując zwrot przyznał bym racje kupującego i reklamacje za uszkodzenia paczki  czy samej  wiertarki w transporcie i zalania jej wodą jak twierdzi kupujący  - pozdrawiam 

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@hrabiamirek  Tak się to odbywa, a ty jeśli sprzedajesz musisz nauczyć się jak się  przed tym  cwaniactwem bronić.  Samo narzekanie to za mało.

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

jeśli jej nie podmienił na swoją to i tak nie należy mu się gwarancja ode mnie bo jak napisał w skardze do allegro ODEBRAŁ PACZKĘ USZKODZONĄ W RTANSPORCIE I ZALANĄ WODĄ  czyli pretensja do przewożnika a nie do mnie . wysłałem mu w 100% SPRAWNĄ WIERTARKĘ JEŚLI USZKODZILI JĄ W TRANSPORCIE TO PRETENSJE DO NICH dlatego nie odebrałem paczki nadanej za pobraniem przez kupującego     być może za wcześnie posądziłem kupującego o podmianę wiertarek , ale wysyłając sprawną w 100% wiertarkę  po odbiorze przez kupującego i stwierdzeniu że jest popsuta i zalana wodą ,  przyznam że taka myśl zaświtała mi i tak napisałem  dla mnie to były dziwne objawy i bardzo nie prawdopodobne  - pozdrawiam

oznacz moderatorów