anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

czy zwrot towaru polega na podmianie przedmiotu na swój uszkodzony iczy można uzyskać zwrot kasy

MAMY ROZWIĄZANIE!
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Witam dyskutujących i czytających moderatorów dziś występuje z pytaniem o zwrot towaru . -sprzedałem wiertarkę która  była sprawna mechanicznie i elektrycznie , nie  miała  łuku po komutatorze kupujący prze fajnował i  przyznał że już miał tą spaloną wiertarkę i opakowanie było uszkodzone w transporcie , i teraz przy pomocy allegro gdzie się skarży chce zwrócić mi swoją spaloną a moją dobrą zostawić sobie i jeszcze dostać zwrot kasy  wiertarkę kupiłem na allegro od firmy która  zastrzega brak możliwości zwrotu , to jakim sposobem kupujący miał ten sprzęt . wiertarka miała zawieszone szczotki w pyle i to była przyczyna awarii po wyczyszczeniu okazała się zupełnie sprawna . i pytam się uczestników jakim sposobem śmierdzi spalenizną jak pisze w wiadomościach allegro kupujący i teraz moje pytanie - mam przyjąć zwrot tej nie mojej wiertarki czy odmówić , zamienić moją 100% sprawną wiertarkę na jego spaloną i jeszcze wy sponsorować zwrot kasy jak państwo radzą bo allegro pisze ze powinienem przyjąć zwrot i oddać kasę - pozdrawiam , sprzedawca 

oznacz moderatorów
42 ODPOWIEDZI 42
wojtekmarchewka
#12 Orędownik

@MOJEGRATY5 "Na jakiej podstawie twierdzi Pan, że to nie jest wiertarka kupiona od Pana? Było w opisie oferty zdjęcie z numerem seryjnym? Było zdjęcie z jakimś charakterystycznym uszkodzeniem obudowy pozwalającym jednoznacznie zidentyfikować Pańską?"

Nawet jakby było, to @hrabiamirek stwierdził, że nie odbierze paczki, więc nie miał jak tego zweryfikować. A zapach spalenizny, nie zostanie dobrze przyjęte, przez Allegro jako odmowa przyjęcia przesyłki i odrzucenie reklamacji 

Ja sam już dobre kilka lat sprzedaję na Allegro, a kilkanaście mam konto, i cały czas się uczę, ale @hrabiamirek to, co przeczytałem, to mi się włos najeżył. Nie przyjąłeś przesyłki, bo poczułeś zapach spalenizny, a może ta spalenizna pochodziła od Twojego sprzętu, który został uszkodzony w dostawie do klienta. Teraz nie udowodnisz, bo nawet nie wiesz, jaki sprzęt, był w paczce do Ciebie

"myślę że wymienił moją na swoją licząc że przyjmę zwrot". 

Tym zdaniem, także sobie nie pomożesz. Ty nie możesz "myśleć" Ty masz być pewny, a odmawiając przyjęcia paczki, pozbawiłeś się tej możliwości.

Tak jak pisze @MOJEGRATY5 konsekwencje Allegro, mogą Cię bardzo dotkliwie ukarać. Oby tak nie było, jeżeli jesteś pewny swojej racji

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@hrabiamirek

Jeżeli kupujesz uszkodzone produkty, naprawisz je i następnie sprzedajesz, to niestety nie jest to sprzedaż prywatna, lecz działalność gospodarcza (w twoim przypadku nierejestrowana działalność gospodarcza).

W związku z tym do transakcji stosuje się przepisy ustawy o prawach konsumenta, a nie Kodeksu Cywilnego. 

Kolejna rzecz, to że elektronarzędzia są wykluczone ze zwolnienia z VAT i kasy fiskalnej (chyba że sprzedajesz wyłącznie dla firm). Musisz być zarejestrowany jako czynny płatnik podatku VAT i mieć kasę fiskalną (nawet jako osoba prywatna). 

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@hrabiamirek

Mała korekta.

Kasy fiskalnej nie musisz mieć, jeżeli przychód ze sprzedaży dla osób prywatnych, nie przekroczył kwoty 20000 zł. Jest to kwota roczna i ulega proporcjonalnemu zmniejszeniu w trakcie roku. 

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

DZIĘKI ZA  CENNĄ RADĘ - POZDRAWIAM

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

jeśli są to nieliczne incydenty to o jakiej działalności mowa , większość przedmiotów była moją własnością zbędnych po zamknięciu działalności 5lat temu   

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

w sprzedaży incydentalnej  chyba nie . czasem  kupuje na allegro uszkodzone rzeczy i je naprawiam ale to nie zawodowo ot kilka w roku i jak sa zbędne to wystawie na licytacje   to wszystko 

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

jeśli kupujący przyznał że odebrał paczkę uszkodzoną w transporcie to co ja mam do tego i o jakiej gwarancji mowa , oprócz tego pisze w tym samym wpisie że dostał mokrą wiertarkę to czy ja odpowiadam za transport i uszkodzenie lub zalanie paczki którą on przyjoł jako USZKODZONĄ W TRANSPORCIE JAK SAM PISZE. TO NIE DO MNIE , TO INNY ADRES , zasugerowałem się jego wpisem że już miał tą moją wiertarkę uszkodzoną co jest nie możliwe , dla tego myślałem że ją podmienił na swoją , FIRMA OD KTÓREJ KUPIŁEM WIERTARKĘ  NIE PRZYJMUJE ZWROTÓW  I KUPUJE SIĘ NA WŁASNE RYZYKO TEŻ O TYM PISZĄ 

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

proszę mnie żle nie zrozumieć ale to kupujący napisał w skardze do allegro że przyjoł paczkę uszkodzoną i zalaną wodą i że  jak włączył wiertarkę to on poczuł smród spalenizny nie ja i dla tego ją chce zwrócić tylko że jak to się stało że przyjoł paczkę uszkodzoną w transporcie i i tak zalaną wodą że aż ociekała w dowód wysłał moje zdięcie z oferty, bez tej ociekającej wodą ,        w ofercie  wiertarka wygląda jak nowa , to skąd woda i swąd spalenizny skoro dostał w 100% sprawną wiertarkę  . dla tego myślałem że wymienił moją sprawną na swoją spaloną . dziwna przemiana wiertarki sprawnej w spaloną i zalaną wodą i odbiór paczki uszkodzonej w transporcie [ allegro i tak wypłaci mu kase przyklepując  moją winę bez względu na  okoliczności

i jego wpisy ] zaznaczam że nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej a wysłany zwrot wysłany za pobraniem - pozdrawiam

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@hrabiamirek  Proszę nie mylić zdarzeń.  Jeżeli było zgłoszone uszkodzenie w transporcie to składa się normalną reklamację do przewoźnika, jeśli nie było to wcale o tym nie wspominaj, nie szukaj dziury w całym.
Podejrzewasz że kupujący odesłał  ci inny zwrot niż  ty wysłałeś. Musisz  udowodnić to że tak się stało, jeśli nie masz dowodów to znaczy że się mylisz a kupującego oskarżasz bezpodstawnie.

Przeszedłeś włąśnie szkolenie  w temacie uczciwości handlu i musisz nauczyć się przeciwdziałać w przyszłości. Sprzedawcy stosują różne zabezpieczenia na takie sytuacje:  zdjęcia z numerem fabrycznym,  plomby, stickery, znaki szczególne.

Nauczysz się...

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

tylko że to kupujący zgłosił skargę do allegro że odebrał paczkę uszkodzoną i zalaną wodą a nie ja ja dowiedziałem się z dyskusji z kupującym o całej sytuacji , ponieważ wydawało mi się dość dziwne żeby wiertarka w 100% sprawna po dotarciu do adresata była śmierdząca spalenizną i zalana wodą jak pisał kupujący w skardze do allegro być może zbyt szybko posądziłem go o podmianę sprzętu , tylko skąd w zdrowej wiertarce swąd spalenizny i woda w zalanej paczce którą jak twierdzi kupujący przyjoł to brzmi nie dorzecznie i mocno podejrzanie . jak długo kupuję na różnych portalach internetowych tak spotykam się pierwszy raz z tak dziwną reklamacją , stąd podejrzenie o podmianę sprzętu , dostał sprawny  a odsyła spalony i zalany wodą jak pisze w skardze do allegro . śmiem wątpić aby jakikolwiek przewożnik lub kurier utopił  paczkę w wodzie i taką dostarczył adresatowi - to nie dorzeczne i bardzo podejrzane nigdy się z  tym nie spotkałem i myślę że inni też nie , mój kupujący chyba jest pierwszy z taką             dziwną    reklamacją - pozdrawiam

oznacz moderatorów
Client:131016720
#9 Pomysłodawca

C,żyli prowadzisz niezarejestrowaną działalność gospodarczą. Czyli oszukujesz Państwo na podatkach. Do czego sam się przyznajesz. Jak Urząd Skarbowy się dowie to co doliczą taki domiar podatku wstecz że na dupie nie usiądziesz.

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Client:131016720

Jeżeli przychód należny z takiej działalności nie przekracza 75% wynagrodzenia minimalnego, to nie ma obowiązku zakładać działalność, można sprzedać w ramach działalności nierejestrowanej. Jednakże jest się traktowanym jak przedsiębiorca.

A jeżeli chodzi o podatki, to nie wiadomo czy OP je odprowadza od dochodu ze sprzedaży. Większym problemem jest VAT. 

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

nie prowadzę działalności gospodarczej w żadnej formie , jeśli prywatnie coś kupię na allegro i potem to sprzedam to jest forma dorywcza i jeśli z zyskiem to dorabianie do emerytury  większość sprzedanych przedmiotów była moją własnością , wiertarka była od sprzedażą . ale wracając do meritum sprawy , jeśli kupujący przyjoł paczkę uszkodzoną w transporcie  jak sam o tym pisze , to jaka gwarancja ode mnie mu się należy to czemu ja mam płacić za przewożnika i jeśli tej wiertarki  nie wymienił na swoją to co mnie obchodzi uszkodzenie w transporcie  a allegro uważa że to ja odpowiadam i powinienem zwrócić kasę a nie przewożnik . jeśli chodzi o sprzedaż nie udokumentowaną to też prowadzi się ewidencje zakupów i sprzedaży jeśli kupuję dla siebie i coś naprawię i odsprzedam lub sprzedam swoją własność to nie jest żadna działalność gospodarcza 

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@hrabiamirek  OK, masz prawo  naprawić,  i sprzedać bez podatku pod warunkiem że będziesz tą wiertarkę  użytkował lub naprawiał dłużej niż 6 miesięcy. Ale jeśli będzie to kilka podobnych narzędzi to US może to uznać jako sprzedaż zarobkową.

Jeśli w roku było takich sprzedaży ponad 30 to Allegro  zawiadamia US  o twojej działalności i kontrolę masz jak w banku.

Stąpasz po kruchym lodzie...

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

o-k dzięki za cenną radę pozdrawiam 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@hrabiamirek roszczenie kupującego odrzucasz na końcu pomyliłem się

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#14 Krzewiciel

Witam.

@az1rael @br. @pecela 

Bijemy od kilku dni tutaj pianę, starając się pomóc autorowi wątku, ale mam wrażenie, że nie znamy "całej prawdy", a w takiej sytuacji pomoc jest niemożliwa.

Dziś, po kilku dniach przekonywania sprzedawcy, że źle zrobił nie odbierając przesyłki reklamacyjnej napisał on "dla tego nie przyjołem zwrotu [ zwrot za pobraniem ]".

Jeśli to prawda i towar odesłany był za pobraniem, to sam fakt takiego sposobu wysyłki sprawia, że sprzedawca "ma rację". Żaden przepis, żadnej ustawy nie nakłada na sprzedawcę obowiązku przyjęcia w ramach zgłoszenia reklamacyjnego przesyłki pobraniowej (zresztą w przypadku odstąpienia od umowy też nie).

Oczywiście, o ile jeszcze raz to podkreślę jest to prawda.

A można mieć wątpliwości, bo autor wątku szczegóły dawkuje dość oszczędnie, a czasem sam sobie zaprzecza.

Raz na przykład pisze:

"na allegro jestem 4 lata i kupuję uszkodzone sprzęty , naprawiam i sprzedaje jako używane ale sprawne"

a gdy mu zwrócono uwagę, że to jest jakaś forma działalności gospodarczej, to pisze:

"nie prowadzę żadnej działalnośći gospodarczej czasem kupię coś dla siebie i jeśli uda się to naprawić jak jest zbędne to odsprzedaje przedmiot na aukcjach allegro czasem ze stratą , to próba dorobienia do emerytury w większości to przedmioty zgromadzone w czasie kiedy prowadziłem firmę"

a to się nawzajem wyklucza.

Albo się wyprzedaje swoje używane niepotrzebne, albo prowadzi działalność (choćby nierejestrowaną) kupując i sprzedając używane sprzęty, czy dorabiając do emerytury ze wszystkimi tego konsekwencjami.

@hrabiamirek 

Tak zwany Diabeł zawsze tkwi w szczegółach. Jeśli oczekuje Pan pomocy, to te szczegóły są najważniejsze. Taka niby drobnostka jak dzisiejsza wzmianka "[ zwrot za pobraniem ]" zmienia totalnie obraz sytuacji.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

witam i pragnę wyjaśnić nieścisłości , jestem 4 lata na allegro i kupuję uszkodzone sprzęty po naprawie jak stają się zbędne to sprzedam jako używane ale sprawne , nie robię tego zawodowo  nie prowadzę działalności może jes

wyjaśniam co następuje - nie prowadzę działalności gospodarczej , jeszcze nie , jeśli trafi się okazja to kupię sprzęt uszkodzony i go naprawiam  a jak staje się zbędny to go sprzedaje , od 5 lat jestem emerytem i traktuje naprawy jako wyzwanie a nie jako żródło dochodu . czasem starczy na remont samochodu bez obciążeń budżetu domowego - to wszystko  

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

nie prowadzę żadnej działalnośći gospodarczej czasem kupię coś dla siebie i jeśli uda się to naprawić jak jest zbędne to odsprzedaje przedmiot na aukcjach allegro  czasem ze stratą , to próba dorobienia do emerytury  w większości to przedmioty zgromadzone w  czasie kiedy prowadziłem firmę [25lat] a teraz sa zbędne , teraz od 5 lat prowadzę hulaszcze życie emeryta i czasem muszę coś sprzedać aby zdobyć kasę na paliwo lub remont samochodu 

oznacz moderatorów
hrabiamirek
#9 Pomysłodawca

nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej jeszcze nie , może kiedyś . prowadziłem firmę 25lat i w kowidzie musiałem zamknąć , teraz jestem emerytem i czasem coś sprzedam na allegro w większości są to rzeczy zgromadzone w czasie prowadzenia firmy jak i kupione na allegro jako uszkodzone , naprawione i jako zbędne  sprzedane  na allegro lokalnym jako używane ale sprawne ,są to sprzedaże incydentalne może kilka w roku  bardziej  jako sprzedaż garażowa kilka przedmiotów w roku nic wielkiego 

oznacz moderatorów