Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Witam dyskutujących i czytających moderatorów dziś występuje z pytaniem o zwrot towaru . -sprzedałem wiertarkę która była sprawna mechanicznie i elektrycznie , nie miała łuku po komutatorze kupujący prze fajnował i przyznał że już miał tą spaloną wiertarkę i opakowanie było uszkodzone w transporcie , i teraz przy pomocy allegro gdzie się skarży chce zwrócić mi swoją spaloną a moją dobrą zostawić sobie i jeszcze dostać zwrot kasy wiertarkę kupiłem na allegro od firmy która zastrzega brak możliwości zwrotu , to jakim sposobem kupujący miał ten sprzęt . wiertarka miała zawieszone szczotki w pyle i to była przyczyna awarii po wyczyszczeniu okazała się zupełnie sprawna . i pytam się uczestników jakim sposobem śmierdzi spalenizną jak pisze w wiadomościach allegro kupujący i teraz moje pytanie - mam przyjąć zwrot tej nie mojej wiertarki czy odmówić , zamienić moją 100% sprawną wiertarkę na jego spaloną i jeszcze wy sponsorować zwrot kasy jak państwo radzą bo allegro pisze ze powinienem przyjąć zwrot i oddać kasę - pozdrawiam , sprzedawca
Pewnie OP kojarzy działalność gospodarczą tylko z prowadzeniem oficjalnie zarejestrowanej firmy. Tymczasem jest to znacznie szersze pojęcia.
Działalność gospodarcza, to nie tylko firma zarejestrowana w CEIDG czy KRS. Mamy działalność gospodarczą w rozumieniu przepisów ustawy "Prawo przedsiębiorców", jest to najpopularniejszy i najbardziej znany typ działalności gospodarczej. Drugim typem jest działalność gospodarczą w rozumieniu przepisów "Ustawy o VAT", to jest to każda działalność wykonywana regularnie w celach zarobkowych.
Dalej mamy działalność gospodarczą w rozumieniu przepisów Ordynacji Podatkowej, tu jest każda działalność wykonywana osobiście na własny lub cudzy rachunek, o ile nie wynika z innej umowy (np. umowy o pracę, czy umowy zlecenia).
Dalej mamy Kodeks Cywilny i tu mamy pojęcie przedsiębiorcy. Jest to osoba prowadząca działalność gospodarczą lub zawodową.
I teraz jeżeli kupujesz taniej i sprzedajesz drożej, to jest to traktowane jako rodzaj działalnośc gospodarczej. Nie ma tu znaczenia, że zamknąłeś firmę w CEIDG. Do tego odpowiadasz przed nabywcą jak przedsiębiorca, nawet jeżeli nie masz firmy.
Natomiast jeżeli chodzi rzeczy, które zostały ci po starej firmie, możesz je sprzedawać prywatnie (będzie to sprzedaż prywatna).
dzięki za poradę - pozdrawiam
@hrabiamirek Słuchaj, powiem Ci co byłoby najlepsze w tej sytuacji - jeżeli masz dowody na to, że klient to oszust, to zwróć mu jeden grosz. Z tego co rozumiem klient odstąpił od umowy, a nie zgłosił reklamację, w tej sytuacji głupie prawo wymaga oddania pieniędzy, nie ważne czy towar jest zniszczony. Masz oddać "tyle ile jest wart" - wart jest nic, czyli oddajesz mu grosz. W takiej sytuacji allegro nie będzie mogło się przyczepić.
Jeżeli to reklamacja, to ją odrzucasz i rzetelnie przedstawiasz dowody - klient reklamuje towar, który kupił gdzieś indziej, który nie pochodzi od ciebie.
PS. Dobra, doczytałem wątek dalej - jest to reklamacja, a sam fakt że klient przysłał Ci za pobraniem jest podstawą do odrzucenia. Dodatkowo klient powinien reklamować to do firmy przewozowej, że zalała paczkę wodą i zniszczyła towar. Niestety, ale dowodów na to, że to inny towar nie masz, bo nie przyjąłeś paczki - nie widziałeś produktu na żywo.