anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czyj jest przedmiot po wypłacie z Allegro Protect?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Ziolko39
#21 Demiurg#

Chciałem wiedzieć jak to wygląda zgodnie z regulaminem Allegro?

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

1. Kupujący zakupił przedmiot po czym zgłosił reklamację na rzekomą usterkę i odesłał produkt

2. Sprzedający po sprawdzeniu odrzucił reklamację

3. Kupujący wystąpił o zwrot z AP > otrzymał go

4. Teraz domaga się zwrotu przedmiotu grożąc zgłoszeniem sprawy na Policję 

"Jak Pan zapewne dobrze wie, przedmiot jest dalej moją właśnością dlatego oczekuję jego zwrotu. Oczywiście wyślę w wolnej chwili etykietę przedpłacaną. Jeśli ma Pan inną teorię w tym temacie informuję że zostanie zgłoszona sprawa o przywłaszczenie na Policję."

Pytanie zasadnicze > czyją własnością jest w tym momencie przedmiot?  kupującego czy Allegro  

oznacz moderatorów
36 ODPOWIEDZI 36
az1rael
#21 Demiurg#

A kto zapłacił za ap ? @Ziolko39  allegro ze swoich czy z kasy sprzedawcy?

oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg#

@az1rael @mdrogeria Allegro zapłaciło ze swoich ale nie obciążyło sprzedawcy

>Proszę, aby wypełnił Pan krótki formularz o zwrot pieniędzy z Allegro Protect, który będzie dostępny od 18 sierpnia o godzinie 16:58 pod linkiem: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/allegro-protect?orderGroupId=3e9e1539-90a9-3de1-bc13-5b026eaf...

XXXXXXX mieli Państwo prawo odmownie rozpatrzyć reklamację, dlatego nie będziemy wymagali spłaty.<  oto odpowiedź doradcy Allegro w dyskusji

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

Zgodnie z zapisami kpc dłużnicy moga się podzielić roszczeniem skoro allegro zapłaciło roszczenie to przedmiot zakupu jest ich chyba że zdecydują inaczej. Kupujący ewidentny wyłudzacz zglosiłbym go na policję działanie na szkode spółki allegro

oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg#

@az1rael No on już napisał, że jak nie dostanie przedmiotu to zgłosi sprawę na Policję.

Ciekawe co w tym temacie powiedzą moderatorzy?  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@Ziolko39 wyceń swoją pracę przy jego pakowaniu i wysyłce lub wskaż dzień i przedział czasowy w jakim może go odebrać .

oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg#

@mdrogeria @RED Też czekam na odpowiedź moderacji > czyżby to był za trudny temat?

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@Ziolko39 towar na pewno nie należy do Ciebie , otrzymałeś kasę , wydałeś towar , nie masz rezygnacji klienta , w jaki sposób chcesz go wprowadzić na stan księgowo bo fizycznie go posiadasz ,,,

oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg#

@mdrogeria Ja wiem, że nie należy do mnie i nie roszczę do niego pretensji > mnie ciekawi czy należy do Allegro czy do kupującego?

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@Ziolko39  napisał(a):

@mdrogeria Ja wiem, że nie należy do mnie i nie roszczę do niego pretensji > mnie ciekawi czy należy do Allegro czy do kupującego?

I bardzo dobrze że się pytasz bo jest taki zapis regulaminu 🙂

W uzasadnionych przypadkach przy zaistnieniu przesłanek określonych w pkt 1 ppkt b Część I niniejszego Załącznika, Spółka może uzależnić wypłatę rekompensaty od przesłania Towaru do siedziby Spółki.

b) otrzymał Towar niezgodny z zawartą umową, posiadający wartość istotnie niższą od Towaru opisanego w ofercie;

Tyle że to już problem kupującego nie Twój, więc na moje powinien odebrać od Ciebie i odesłać Allegro 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@Ziolko39 przecież to oczywiste, jak Cię nie obciążyli, poproś o odebranie towaru, lub niech podeśle kasę i mu odeślij jego własność, przecież nie należy od do Ciebie 🙂

Jak by Ci wciskali że masz sam odesłać tu masz odpowiedź DP z UOKiK zapytałem się czy sprzedawca ma prawo żądać 30 zł za odesłanie towaru przy odrzuconej reklamacji 🙂

Zrzut ekranu 2025-08-03 114342.png

________
Κώστας
oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@Ziolko39   Allegro nie płaci roszczenia, nigdzie się z takim twierdzeniem nie spotkałem.  Allegro wypłaca jakąś formę rekompensaty z tytułu nieudanej transakcji, ale to nie jest roszczeniem.

A kto powinien zatrzymać przedmiot ta bardziej zależy od przebiegu dyskusji, jeżeli sprzedający nie zgłaszał potrzeby odesłania przedmiotu, a nawet odmawiał przyjęcia (co się zdarza) to  teraz dziwnym by było wymaganie zwrotu przedmiotu. Ale jeśli kupujący nie odesłał przedmiotu mimo wezwań to sprzedający jak najbardziej ma prawo  wymusić zwrot.

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

A w konkretnie opisanym przypadku przedmiot jest własnością kupującego

Allegro nie powinno informować wszystkich wokół o swoich decyzjach jeżeli nie dotyczą one  osób których nie dotyczą.  Sprzedający powinien dostać tylko informację  o zakończeniu dyskusji i  o nieobciążaniu go kosztami postępowania.  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg#

@br. Ale w dyskusji nic nie o tym co ma się stać z przedmiotem > dlatego zadałem pytanie

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@Ziolko39 klient odstąpił od umowy czy nie ? , jeśli to drugie w dalszym ciągu jest właścicielem przedmiotu .

@az1rael nie ma znaczenia   ,protect to odszkodowanie .

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@mdrogeria ma przystępując do długu allegro przejmuje roszczenie a więc i przedmiot roszczenia. To znaczy że jeśli allegeo samo płaci to przedmiot roszczenia jest allegro a jeśli obciąży sprzedawcę przedmiot roszczenia staje się sprzedawcy. 

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@az1rael nic podobnego , sprzedawca ma prawo do roszczeń tylko w stosunku do allegro jeśli został obciążony odszkodowaniem . Klient zapłacił i otrzymał przedmiot , nie zrezygnował z niego  ,a że był wadliwy to otrzymał odszkodowanie , może się zrzec prawa do niego jeśli tak mówi umowa o rekompensatę , 

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg#

tak allegro wychowuje sobie swoich klientów , idealny przykład

@Ziolko39 należy grzecznie zapytać kupującego o treść umowy jaką zawarł z allegro, gdyż można domniemywać, że właścicielem towaru po przystąpieniu do długu jest serwis

może jakieś konkrety w tej sprawie?

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg#

@mdrogeria no niestety ale to nie ja sobie wymyśliłem procedurę przystępowania do długu tylko allegro w kpc jest o tym cały rozdział a nawet kilka o wierzytelnościach / zbywaniu / przejmowaniu etc a allegro sobie to zrobiło po to by sobie rościć zwrot kasy, mimo że nie mają dokumentu i zgody na piśmie wierzyciela by im pozwolił do długu przystąpić. allegro nabałaganiło bo z jednej strony jest przystępowanie do długu a z drugiej twierdzenie że protect to rodzaj ubezpieczenia. Jeśli to ubezpieczenie to nie można nawet wspominać o spłacaniu tego przez stronę trzecią, skoro przystępujący do długu przejmuje całą wierzytelność to po jej spłacie przedmiot wierzytelności jest jego, kupujesz dom z hipoteką to spłacasz hipotekę ale dom jest twój. Kupujesz firmę z długiem to dług spłacasz i firma twoja. Allegro kupuje od ciebie dług w postaci roszczenia reklamacyjnego i spłaca ci wierzytelność w postaci oddaję kasę zgodnie z uk mam prawo zaspokoić roszczenie kupującego przez naprawę / wymianę / zwrot kasy to jak zwracasz kasę to umowa uznaje się za niezawarta i strony oddają sobie świadczenia wzajemne. Ponieważ temat mnie zaciekawił to wysmarowałem do uokiku zapytanie zobaczymy co odpiszą, wg mnie przedmiot zakupu należy primo do allegro bo oddało kasę i do sprzedawcy bo na niego była umowa i jest współwierzycielem  a bycie współwierzycielem oznacza że powinni decydować wspólnie od wierzytelności.

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderatorka
Moderatorka

@Ziolko39 po odrzuconej reklamacji towar pozostaje własnością kupującego i powinien do niego wrócić. Także w przypadku kiedy klient otrzymał zwrot w ramach Allegro Protect. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów