Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy na Allegro będzie podobna możliwość zobaczenia swojego raportu, czy to tylko u tych porządniejszych portali xD?
A jaka to mozliwość bo nie kumam ?
Zobaczenia co dokładnie wysłali do skarbówki... Przecież z Allegro to nigdy nic nie wiadomo... Mogą równie dobrze zakończone bez sprzedaży powysyłać, anulowane itp...
@bombardier10 To nie możliwość, to jest zasada postępowania w normalnym świecie.
Każdy urząd podejmując jakąś decyzję zawiadamia o swoim postępowaniu wszystkich zainteresowanych to znaczy wszystkich których ta decyzja może dotyczyć.
Allegro wysyłając informację do Urzędu Skarbowego powinno moim zdaniem wysłać kopię tej informacji do zainteresowanego użytkownika. Tak się postępuje w normalnym świecie.
Ale jeżeli jest to donos, to donosiciel stara się ukryć swoją wiadomość chociażby po to żeby się uchronić przed konsekwencjami.
Zobaczymy wkrótce czy Allegro uważa się za donosiciela czy za otwartego, uczciwego wykonawcę obowiązku sprawozdawczego.
Wątpię. Już pojawiały się posty, że np ich systemy łączyły sprzedaż par na różnych kontach. A przecież to nie decyzja Allegro czy ktoś rozlicza się razem czy osobno... Coś czuję, że jak to dadzą to ich czas odpowiedzi wzrośnie do 3m+, a jak nie to ludzie sami będą się musieli tłumaczyć. Najwyżej pokrzyczą na forum i pójdą gdzie indziej. A wiadomo gdzie portal ma użytkowników. Swoją drogą zmieniałam sporo licytacji na Kup Teraz co wiadomo kończyło się niesprzedanymi licytacjami i mam obawy...
@AnnaG-Antyki Oczywiście że ja też wątpię, ujawnienie takich danych dla zainteresowanych spowodowało by lawinę reklamacji, słusznych albo niesłusznych ale każda reklamacja wymagałaby jakiejś odpowiedzi. Dla takiego zamkniętego towarzystwa jakim usiłowało się określić Allegro jest to praca nie do wykonania.
Oni już teraz sobie nie radzą z obsługą interesantów, a gdyby jeszcze dołożyć im wyjaśnienia skarbowe to byłaby dla nich katastrofa.
A reklamacje i tak będą, bo skarbówki podejmą jakieś działania.
@AnnaG-Antyki Allegro już napisało, że będzie raportować każdą sprzedaż, nie ważne czy opłacona, anulowana czy tez nieopłacona.
**piiip** zapewne też tak zrobi, ale będzie też obok łączna kwota jaką otrzymałaś z transakcji (czyli już te opłacone), potracenia, prowizje.
A już myślałem że ten portal na trzy litery w ogóle nie będzie wysyłał zgłoszeń ) I to byłoby zgodne z obowiązującym prawem . Bo jak wiecie albo i nie prawo nie działa wstecz - czyli nie mozna raportować dwa lata do tyłu jak tej dyrektywy jeszcze nie było. Poza tym portale sprzedażowe nie maja kompetencji aby wymagać podania danych wrazliwych od użytkowników - nie ma tutaj żadnych przepisów wykonawczych w tej materii. Ale jak widać skupiacie się na jakich mało waznych rzeczach . I to nie allegro będzie was rozliczać tylko urząd a oni sobie już wezmą wszystkie dane nawet z okresu pięciu lat jak bedą chcieli.
@bombardier10 Prawo nie działa wstecz, ale niektóre dyrektywy unijne wchodzą w życie odgórnie we wszystkich krajach jednocześnie mimo braku ustaw krajowych. Tak jest na przykład z GPSR - dyrektywa ta jak najbardziej weszła 13 grudnia, mimo że żadnych polskich ustaw jeszcze nie ma.
Ale one nie wchodza same tylko są zatwierdzane przez nasze władze. A dyrektywa DAC7 została przyjęta chyba w lipcu 2024. Czyli nie może obejmować działań na allegro sprzed tej daty ! Jakby mogła wejść odgórnie to nie byłby w tej sprawie głosowania w sejmie. A przypominam przeciwni byli Konfa i PiS a za głosowała cała reszta. Niewiele niewiele brakowało aby nie przeszła. Skutecznie była blokowana podczas rządów Pisu.
@bombardier10 Nie wiem w jakim trybie wchodził DAC-7, trzeba by to dokładnie sprawdzić. GPSR będzie ustawa i tez będą w Sejmie głosowania, ale i tak już weszła w życie niezależnie co sobie tam rząd zrobi. Regulują to traktaty unijne. Niektóre dyrektywy regulują pewne obszary na poziomie prawa europejskiego, dlatego wchodzą w życie zanim wejdą ustawy krajowe.
Ustawa o GPSR weszła jako rozporządzenie czyli może być przyjęta przez rząd bez głosowania. Dyrektywa DAC7 była głosowana w sejmie. Są na to kwity na necie i dokładnie wiadomo kto zdradził . Rachunek za to wystawimy im już w maju )
@bombardier10 napisał(a):
Ustawa o GPSR weszła jako rozporządzenie czyli może być przyjęta przez rząd bez głosowania. Dyrektywa DAC7 była głosowana w sejmie. Są na to kwity na necie i dokładnie wiadomo kto zdradził . Rachunek za to wystawimy im już w maju )
Dyrektywa unijna obowiązuje od 1 stycznia 2023 i kraje miały obowiązek (!!!) wdrożenia przepisów krajowych do końca grudnia 2022. Tak aby wszystko było zgodnie z prawem. Ale jak praworządności nie ma, to który rząd nie dopełnił obowiązków, na które Polska się zgodziła podpisując traktaty UE? Ja rozumiem płacz szarej strefy, gdzie populiści rżnęli głupa przed wyborami, ale ma się to nijak do przestrzegania prawa unijnego. A jak nie chcemy prawa unijnego, to można podążyć ścieżką GB. I pierwsi będą płakać rolnicy. Jak nie wierzą, to niech sobie pojadą do GB i zobaczą jak rolnikom "poprawiła" się rentowność bez unijnej biurokracji oraz tych 'marnych" dopłat.
Pomijam już fakt, o którym wspomniał @br. - US może każdego sprzedawcę prześwietlić na każdym serwisie, wystarczy jedno pisemko i dostają szczegółowe dane 5 lat wstecz i to bez żadnego DAC-7.
Tiaaa niewolnik musi słuchać swego Pana ) Ale tak na serio to rząd ma obowiązek działać na rzecz dobra obywateli bo za to im płacimy. A mądry rząd negocjuje i stawia opór szaleństwom unijnych biurokratów. Pytał ci się ktoś czy zgadzasz się na to czy na tamto ? Powołujesz się na jakiś cyrograf podpisany 20 lat temu ale Unia wtedy a Unia dziś to dwie różne bajki.
@bombardier10 A kto negocjował DAC-7? Albo raczej - kto olał negocjacje i rżnął głupa jak było za późno i doszło do głosowań w Sejmie? A kto tam uzgadniał Zielony Ład, podpisał wszystkie zgody, a teraz na ulicach protestuje przeciwko przepisom, które sam wprowadzał?
@drekenzes @bombardier10 Właśnie że w przypadku podatków to nie ma tu żadnego działania wstecz. Urzędy skarbowe mają prawo sprawdzić przychody każdego obywatela do 5 lat wstecz a dla firm nawet do 10 lat wstecz. Mają prawo kontroli przepływów finansowych w bankach, mają prawo żądać ujawnienia transakcji handlowych.
Dotychczas mogli to robić wyrywkowo w ramach indywidualnej kontroli, dyrektywa ułatwia im zadanie, bo to portale sprzedażowe same muszą raportować sprzedaż.
A parlamentarzyści zawsze będą głosować za, bo wyższe wpływy podatkowe to większy budżet, będą więc mieli się czym dzielić.
Ale to nie chodzi o urzędy tylko o portale sprzedażowe. Nakłada się na nich obowiązek raportowania wstecz do dwóch lat. Jak jedziesz samochodem i masz nowy znak drogowy że nie możesz przekroczyć 50 km to wcale nie znaczy że ileś lat temu przekroczyłeś na tej samej drodze dozwolona prędkość. Podobnie z obowiązkiem raportowania nie może się to odbywać ileś lat do tyłu od wejścia ustawy . Zawsze nowe prawo działa do przodu a nie do tyłu )
Nasze Panie chyba dzisiaj jakieś "szkolenia" mają, bo prawie wcale ich nie widać @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Będzie odpowiedź na pytanie czy nie będzie...?
Panowie ja wiem, że spamerka jestem. Ale ja tego tematu naprawdę nie założyłam do dyskusji. Ja tylko chcę się dowiedzieć czy dostanę mój raport do wglądu? @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_