DAC7

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Ciekawy jestem jak jest u was z raportami DAC, bo wyliczając raport wysłany przez allegro rózni się z PIT o ponad 2000zł tzn w raporcie allegro jest mniej niż w PIT a liczyłem przychód z całego roku i PIT się zgadza. Rozumiem że w kolumnie przychód mam zawarty cały przychód za 2024 a prowizja jest osobno i nie ma żadnego znaczenia czy to trzeba zsumować? bo już zgupiałem.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Trendy-Sport Nic się nie zgadza !!!!!!!
Spora różnica między tym co Allegro podaje w miesięcznych wykazach sprzedaży a tym co wysłali do US.
Roczna kwota przychodu sporządzona na bazie miesięcznych wykazów pobranych z Allegro jest wyższa od tego co podali do US
Oj czuję że będziemy się mocno tłumaczyli dlaczego podajemy wyższe przychody ze sprzedaży na Allegro niż samo Allegro raportuje do US......

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
To może allegro będzie się tłumaczyć czemu zaniża komuś dochód i naciąga na straty z tytułu podatków.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kolekcjoner608 W moim przypadku tylko za IV kwartał 2024 Allegro zaniżyło moją sprzedaż o 4987 PLN ........... Ja do US składam miesięczne raporty z faktycznymi przychodami ....... więc na pewno US będzie chciało dowiedzieć się dlaczego jest taka duża różnica .....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kakabe_2007 Nie wydaje mi się, żeby wyższy przychód wykazany w US stanowił jakiś problem. Przecież nie musisz mieć całej sprzedaży na Allegro, możesz też mieć dochody z innych źródeł.
Oni będą trzepać raczej tych, co nie wykazują nic, albo wykazują mniej niż sprzedali na Allegro 🐭
Najszybsza mysz w całym Meksyku

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@SpeedyGonzalezz Zgadza się - mogę mieć różne źródła przychodu!
Problem w tym że rozpatruje tylko i wyłącznie dane jakie Allegro przekazało do US.
I to w tych danych jest tak duża rozbieżność między faktyczną sprzedażą na Allegro a ich raportem do US.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kakabe_2007 Prawdopodobnie podają kwoty po odliczeniu opłat i prowizji. Bo obok jest osobna kolumna na to. Trzeba by zapytać @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Najszybsza mysz w całym Meksyku

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@SpeedyGonzalezz A co mają opłat i prowizje do wartości sprzedaży ???
Do US podaję wartość sprzedażny i od tego płacę podatek.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@kakabe_2007 no masz racje co ma opłaty i prowizje do tego ? jeśli od wartości sprzedaży odprowadzasz..

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
to i tak cieszcie się że wasze przychody są większe niż allegro deklaruje - w moim przypadku są mniejsze ponieważ Orły nie pomniejszyły wartości transakcji o zwroty ....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
U mnie też wyszło więcej niż podaje Allegro, już myślałem, że źle policzyłem i zapłaciłem za dużo podatku😁, ale widzę, że nie jestem odosobniony w tych wyliczeniach