anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

DO KOGO należy towar przy zwrocie pieniędzy z Allegro Protect

RadzikOne
#1 Nowicjusz#

jestem przedsiębiorcą i skorzystałam z Allegro Protect. AP oddało mi pieniądze za zakup towaru niezgodnego z opisem (niesprawnego). Towar znajduje się u Sprzedającego ponieważ przed przystąpieniem do AP odesłałam towar na reklamację i próbowałam otrzymać zwrot pieniędzy od Sprzedającego. Sprzedający odmówił reklamacji, AP oddało mi pieniądze. Towar nadal znajduje się u Sprzedającego, który twierdzi, że nie mogę go odebrać bo nie należy do mnie tylko do "serwisu" (nie rozumiem za bardzo co Sprzedający ma na myśli pisząc serwis).
DO KOGO należy towar w tej sytuacji?

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

mdrogeria
#21 Demiurg#

@RadzikOne pytasz się ,, jak zjeść ciastko i mieć ciastko ,, . Otrzymałaś rekompensatę , czego jeszcze oczekujesz ?

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@RadzikOne Towar należy do sprzedawcy, przecież Twoje roszczenie zostało zaspokojone z AP. Więc jakim prawem oczekujesz jeszcze dodatkowo sprzętu, za który zwrócono ci pieniądze? I jeszcze głupio się dziwisz, zwłaszcza jako firma?

LEW433
#21 Demiurg#

@RadzikOne  Naprawdę, oznacza to że Alelgro zapłaciło rekompensatę a kupujący ma zwróci sprzedającemu, to coś nowego? zawsze wypowiedzi moderacji były ze teraz przedmiot jest w dyspozycji Allegro.  Serwis, to Allegro zdecyduje, pytanie jeszcze czy Alelgro obciążyło sprzedajnego?

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Jeśli Allegro obciążyło sprzedawcę tym projectem to zdecydowanie należy do niego. Jeśli nie to pewnie do Allegro. Ale skoro gdy towar jest u kupującego i zwracają to zostawiają go kupującemu to teraz pewnie zostanie u sprzedawcy. Tak czy siak prawnie już nic do niego nie masz. Nie jest twój, więc nie masz podstawy do żądania go. To już sprawa miedzy nim, a portalem.

Jeśli rzeczywiście jak mówisz odmówił reklamacji, a nie odrzucił to prawdopodobnie Allegro go tym obciążyło..

oznacz moderatorów

RadzikOne
#1 Nowicjusz#

AP nie obciążyło Sprzedającego.
"Wiadomość dla sprzedającego
Zwrot pokrywa Allegro Protect. Zapewniamy, że nie oczekujemy spłaty tej kwoty.
"

oznacz moderatorów

TechartGSM
#10 Popularyzator#

Odpowiem Ci do kogo nie należy: na pewno nie należy do Ciebie.

oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@RadzikOne Zapewne odmowa była zgodna z przepisami, bo w przypadku przedsiębiorstw sprawa nie wygląda tak różowo i wyjątków nie brakuje, nie będziemy tego rozbijać na czynniki pierwsze. Jak Allegro wypłaciło z AP, to może sobie odebrać ten towar, ale nie ty. I nie rozumiemy o co ci biega, masz już pieniądze, a jeszcze chcesz dorobić uzyskując dodatkowo towar.

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

Nie wiem dlaczego, tak go zaatakowaliście🤔, ja sam nigdy z tego nie korzystałem, ale jestem ciekaw kto tak naprawdę formalnie jest właścicielem, no bo przecież nie było transakcji między Allegro, a kupującym, to była tylko rekompensata, poza tym jest jeszcze druga strona medalu, czasem przedmiot jest u kupującego i Allegro wypłaca kasę i co, wówczas ma odesłać do Allegro, czy do sprzedawcy🤔

Ciekawe, czy dziewczyny mają coś do powiedzenia w temacie?

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika  @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@RadzikOne jak obciążyli sprzedawcę to należy do sprzedawcy, jak wypłacili Ci w ramach rekompensaty, towar należy do Ciebie, nie zapomnij tylko tego odszkodowania zaksięgować 🙂

@mdrogeria @drekenzes jeśli to wypłata od allegro bez doliczania do salda, nie ma żadnej prawnej podstawy żeby sprzedawca zachował taki towar 😄 Sprzedawca ma zapłatę za towar i jak może dodatkowo posiadać towar ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów

drekenzes
#17 Koryfeusz#

@kostas11 Kupujący jako przedsiębiorca próbował wymusić nieprzysługującą mu reklamację, serwis sprzedawcy po wypłacie rekompensaty z AP zatrzymał niesprawny sprzęt jako zaspokojenie roszczenia serwisu - kosztu cyrku z reklamacja, do której kupujący nie miał prawa. Dlatego AP wypłaciło koszt zakupu Kupującemu, a sprzedawca nie został obciążony rekompensatą. Ale serwis wykonał pracę, pewnie zostanie im na części. Równie dobrze mogli by mu zwrócić sprzęt i wystawić fakturę za wykonanie usług.