Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
jestem przedsiębiorcą i skorzystałam z Allegro Protect. AP oddało mi pieniądze za zakup towaru niezgodnego z opisem (niesprawnego). Towar znajduje się u Sprzedającego ponieważ przed przystąpieniem do AP odesłałam towar na reklamację i próbowałam otrzymać zwrot pieniędzy od Sprzedającego. Sprzedający odmówił reklamacji, AP oddało mi pieniądze. Towar nadal znajduje się u Sprzedającego, który twierdzi, że nie mogę go odebrać bo nie należy do mnie tylko do "serwisu" (nie rozumiem za bardzo co Sprzedający ma na myśli pisząc serwis).
DO KOGO należy towar w tej sytuacji?
@RadzikOne pytasz się ,, jak zjeść ciastko i mieć ciastko ,, . Otrzymałaś rekompensatę , czego jeszcze oczekujesz ?
@RadzikOne Towar należy do sprzedawcy, przecież Twoje roszczenie zostało zaspokojone z AP. Więc jakim prawem oczekujesz jeszcze dodatkowo sprzętu, za który zwrócono ci pieniądze? I jeszcze głupio się dziwisz, zwłaszcza jako firma?
@RadzikOne Naprawdę, oznacza to że Alelgro zapłaciło rekompensatę a kupujący ma zwróci sprzedającemu, to coś nowego? zawsze wypowiedzi moderacji były ze teraz przedmiot jest w dyspozycji Allegro. Serwis, to Allegro zdecyduje, pytanie jeszcze czy Alelgro obciążyło sprzedajnego?
Jeśli Allegro obciążyło sprzedawcę tym projectem to zdecydowanie należy do niego. Jeśli nie to pewnie do Allegro. Ale skoro gdy towar jest u kupującego i zwracają to zostawiają go kupującemu to teraz pewnie zostanie u sprzedawcy. Tak czy siak prawnie już nic do niego nie masz. Nie jest twój, więc nie masz podstawy do żądania go. To już sprawa miedzy nim, a portalem.
Jeśli rzeczywiście jak mówisz odmówił reklamacji, a nie odrzucił to prawdopodobnie Allegro go tym obciążyło..
AP nie obciążyło Sprzedającego.
"Wiadomość dla sprzedającego
Zwrot pokrywa Allegro Protect. Zapewniamy, że nie oczekujemy spłaty tej kwoty."
Odpowiem Ci do kogo nie należy: na pewno nie należy do Ciebie.
@RadzikOne Zapewne odmowa była zgodna z przepisami, bo w przypadku przedsiębiorstw sprawa nie wygląda tak różowo i wyjątków nie brakuje, nie będziemy tego rozbijać na czynniki pierwsze. Jak Allegro wypłaciło z AP, to może sobie odebrać ten towar, ale nie ty. I nie rozumiemy o co ci biega, masz już pieniądze, a jeszcze chcesz dorobić uzyskując dodatkowo towar.
Nie wiem dlaczego, tak go zaatakowaliście🤔, ja sam nigdy z tego nie korzystałem, ale jestem ciekaw kto tak naprawdę formalnie jest właścicielem, no bo przecież nie było transakcji między Allegro, a kupującym, to była tylko rekompensata, poza tym jest jeszcze druga strona medalu, czasem przedmiot jest u kupującego i Allegro wypłaca kasę i co, wówczas ma odesłać do Allegro, czy do sprzedawcy🤔
Ciekawe, czy dziewczyny mają coś do powiedzenia w temacie?
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@RadzikOne jak obciążyli sprzedawcę to należy do sprzedawcy, jak wypłacili Ci w ramach rekompensaty, towar należy do Ciebie, nie zapomnij tylko tego odszkodowania zaksięgować 🙂
@mdrogeria @drekenzes jeśli to wypłata od allegro bez doliczania do salda, nie ma żadnej prawnej podstawy żeby sprzedawca zachował taki towar 😄 Sprzedawca ma zapłatę za towar i jak może dodatkowo posiadać towar ?
@kostas11 Kupujący jako przedsiębiorca próbował wymusić nieprzysługującą mu reklamację, serwis sprzedawcy po wypłacie rekompensaty z AP zatrzymał niesprawny sprzęt jako zaspokojenie roszczenia serwisu - kosztu cyrku z reklamacja, do której kupujący nie miał prawa. Dlatego AP wypłaciło koszt zakupu Kupującemu, a sprzedawca nie został obciążony rekompensatą. Ale serwis wykonał pracę, pewnie zostanie im na części. Równie dobrze mogli by mu zwrócić sprzęt i wystawić fakturę za wykonanie usług.