anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dopłaty do podjazdów DPD, to przekracza już pojęcie.

MAMY ROZWIĄZANIE!
mikeza
#21 Demiurg#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ 

naliczono mi 48 dopłat za podjazd z jednego tygodnia. Czyli jak rozumiem 48 razy zamawiałem podjazd kuriera w ciągu kilku dni ? Mało tego dopłaty mam liczone do każdej nadanej paczki. Dla przykładu kurier odbiera 10 sztuk dpd pick up, i do każdej z tych paczek ma opłatę za podjazd. sytuacja powtarza się kolejny miesiąc. Składanie reklamacji jest czasochłonne, a z każdym miesiącem liczba dopłat wzrasta. Bo wcześniej miałem ich 15, teraz 48 pomimo tego, że skrupulatnie kontroluję liczbę nadań. Zawsze kurier odbiera więcej paczek, żeby przekroczyć minimalną liczbę dla darmowego odbioru. Jeśli ta sprawa nie zostanie wyjaśniona zamierza ją nagłośnić i zgłosić do odpowiednich organów. Jest to celowe i świadome działania na szkodę sprzedawcy.

Czekam na konkretną reakcję ze strony allegro, a nie ściemnianie i odsyłanie do formularza reklamacyjnego. Kto mi zwróci czas i fatygę za wysyłanie dziesiątek reklamacji ?

Client:44052296
#21 Demiurg#

takkk!!! Idziemy za ciosem. Rok darmowych podjazdów DPD bez względu na ilość paczek 🤣

oznacz moderatorów
EElektryka_com
#12 Orędownik#

DPD w ogóle nie pobiera żadnych opłat za podjazd już od 1 paczki. Taką mają politykę i nie wiem skąd te opłaty wzięły się w Allegro.

oznacz moderatorów
lkLukmar
#8 Zapaleniec#

Allegro nalicz mi opłatę za podjazd kuriera chociaż paczki są dostarczane do punktu (Automat Paczkowy, Kaliska 78, 87-800 Włocławek ) , nie ma żadnego podjazdu kuriera nie są też zaznaczane na allegro żeby podjechał kurier . Każda reklamacja jest odrzucane . Czy jeśli zacznę robić listy przez innego operatora niż allegro problem zniknie ?

oznacz moderatorów
sklep_solpio
#14 Krzewiciel#
oznacz moderatorów
lkLukmar
#8 Zapaleniec#

Przychodzą opłaty teraz za paczki z 2.05.2025 - 12-05.2025

oznacz moderatorów
sklep_solpio
#14 Krzewiciel#

@lkLukmar to niby mają korekty zrobić na koniec czerwca. 

oznacz moderatorów
lkLukmar
#8 Zapaleniec#

To reklamować teraz wszystkie przesyłki czy automatycznie się zrobi korekta ?

oznacz moderatorów
#21 Demiurg#

@lkLukmar przy nadawaniu w automacie paczki wyjmuje kurier i skanuje to doliczają Ci podjazd 😁 my tez mieliśmy taki przypadek i teraz nadjemy tylko w PickUp DPD

Dla pewności jakie masz statusy w śledzeniu? 

oznacz moderatorów
lkLukmar
#8 Zapaleniec#

To nie są automaty tylko punkt nadana Dpd zamknęło w oddziale możliwość nadania/zostawieni . I przenieśli wszystko do punktu ( paczki odrazu są wkładane do koszy zbiorczych )

Na liście status : Przesyłka odebrana przez kuriera.

oznacz moderatorów
#21 Demiurg#

@lkLukmar i dlatego jest doliczana opłata.

@lkLukmar  napisał(a):

Na liście status : Przesyłka odebrana przez kuriera.

Poprawnie powinno być

2025-06-18 13:10:10 Przekazanie przesyłki kurierowi  
2025-06-18 13:09:45 Nadanie przesyłki w punkcie Pickup  
2025-06-18 12:31:26 Zarejestrowano dane przesyłki, przesyłka jeszcze nienadana
oznacz moderatorów
lkLukmar
#8 Zapaleniec#

Na wszystkich historiach przesyłki mam to samo ( przesyłka odebrana przez kuriera ) , ale nalicza  nie na  wszystkich tylko na wybranych listach około 20 % procent paczek dpd . Paczka nadana w tej samej minucie temu samemu kurierowi ,jedna ma dopłatę inna nie ( wszystkie listy robione z wysyłam z allegro ) . 

oznacz moderatorów
mikeza
#21 Demiurg#

@lkLukmar niestety z DPD zawsze były problemy z rozliczeniami i ten temat przewijał się już na forum wielokrotnie. Trudno wyczuć czyja to wina, czy to kombinuje DPD, czy jednak allegro i dubluje na fakturach opłaty. Nie każdego też to dotyczyło, ja do tej pory nie miałem żadnych dopłat pomimo, że wysyłałem różnie, raz w punktach, raz w boxach, z odbiorem kuriera. dopiero ta ostatnia akcja dowaliła mi dziesiątki dopłat, ale tylko do paczek do punktu pickup, a nie do zwykłych kurierskich. Tego najbardziej tęga głowa nie ogarnie o co w tym wszystkim chodzi. Tzn. chodzi o kasę wyrwaną od nas sprzedawców 😁

#8 Zapaleniec#

Też nie miałem problemu do 27 kwietnie dziś poprzychodziły mi dopłaty od 28 kwietnia do 18 maja dobrze że nie do wszystkich paczek tylko około 20 procent . Najlepsze jest to że dopłaty za podjazd są tylko paczek do wartości paczki   200 zł , po tej sumie nie mam żadnej paczki z dopłatą do podjazdu . 

oznacz moderatorów
#21 Demiurg#

@lkLukmar bo może jak w danym dniu miałeś 4 paczki allegro kurier dpd (na jednym koncie) to podjazd jest free. Jak, w którymś dniu miałeś mniej jak 4 to odliczają tylko do jednej paczki danego dnia. Niby doliczali do każdej paczki nadawanej z adresem odbioru PickUp i do tych paczek mają wystawiać korekty.

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@lkLukmar Wiemy o tym problemie i podjęliśmy już działania, żeby wyjaśnić tę i zapobiegać podobnym sytuacją w przyszłości. Zgodnie z informacją zamieszczoną tutaj nie ma konieczności zgłaszania nam nieprawidłowości. Wszyscy, których kont, one dotyczyły otrzymają w najbliższych dniach korekty.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
esturion_pl
#11 Animator#

Czy metoda ta nadal dolicza błędnie podjazd czy można ją już bezpiecznie włączyć? Czy jakiś moderator lub inni sprzedający posiadają takie informacje?

oznacz moderatorów
MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @esturion_pl. Tak jak wspomniała Monika i Alicja, wdrożymy wszelkie niezbędne środki, aby w przyszłości uniknąć podobnych zdarzeń. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
HMS_Computers_II
#10 Popularyzator#

Podpinam się pod pytanie: Czy metoda ta nadal dolicza błędnie podjazd czy można ją już bezpiecznie włączyć? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@HMS_Computers_II, otrzymaliśmy potwierdzenie, że DPD wprowadziło już zabezpieczenia, dzięki którym sytuacja nie powinna się powtórzyć. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
mikeza
#21 Demiurg#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ 

chciałem dopytać co się dzieje w temacie korekt i zwrotów nieprawidłowo pobranych opłat za podjazdy po paczki dpd pickup. Mamy nowy miesiąc, a mam wrażenie, że nic się nadal w tej sprawie nie dzieje ??