Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
naliczono mi 48 dopłat za podjazd z jednego tygodnia. Czyli jak rozumiem 48 razy zamawiałem podjazd kuriera w ciągu kilku dni ? Mało tego dopłaty mam liczone do każdej nadanej paczki. Dla przykładu kurier odbiera 10 sztuk dpd pick up, i do każdej z tych paczek ma opłatę za podjazd. sytuacja powtarza się kolejny miesiąc. Składanie reklamacji jest czasochłonne, a z każdym miesiącem liczba dopłat wzrasta. Bo wcześniej miałem ich 15, teraz 48 pomimo tego, że skrupulatnie kontroluję liczbę nadań. Zawsze kurier odbiera więcej paczek, żeby przekroczyć minimalną liczbę dla darmowego odbioru. Jeśli ta sprawa nie zostanie wyjaśniona zamierza ją nagłośnić i zgłosić do odpowiednich organów. Jest to celowe i świadome działania na szkodę sprzedawcy.
Czekam na konkretną reakcję ze strony allegro, a nie ściemnianie i odsyłanie do formularza reklamacyjnego. Kto mi zwróci czas i fatygę za wysyłanie dziesiątek reklamacji ?
AKTUALIZACJA 10.06.2025 g. 18:00
@mikeza Po dokładnym przeanalizowaniu zgłoszonych informacji zauważyliśmy, że w wyniku błędu wystąpiły nieprawidłowości w naliczeniach na rachunkach sprzedających. Nasz partner jest obecnie zaangażowany w proces weryfikacji i korekty tych przypadków. Chociaż jako Allegro nie mamy fizycznej możliwości potwierdzenia wykonania usług podjazdu realizowanych przez kuriera, zapewniamy, że wdrożymy wszelkie niezbędne środki, aby w przyszłości uniknąć podobnych zdarzeń.
(edytowano)
@la_nika ale to jest stara Wasza śpiewka, rozmawiałem z przedstawicielką DPD, ona twierdzi, że te opłaty są naliczane przez system allegro. I tak jedni odsyłają do drugich. Czyli rozumiem, że przez tydzień zamawiałem 48 razy podjazd kuriera ?? Za każdym razem po jedną paczkę ? Czy ktoś to weryfikuje to z Waszej strony ? Wcześniej przez kilka lat nie było żadnych dopłat, nagle w ciągu maja mam prawie 100 razy dopłatę do podjazdu. To nie jest żart, tak wyglądają te naliczenia. Kurier podjeżdża codziennie w ok. południa, więc miesięcznie to są 20 podjazdy, nawet jakby za każdym razem brał 1 paczkę, to powinno być 20 dopłat, a nie 100.
@mikeza rozumiem, naliczane są przez nas na rachunek Allegro, ale informacje o naliczeniu otrzymujemy od przewoźnika, a tego nie jestem w stanie wyjaśnić.
Otrzymaliśmy zgłoszenia na temat także od innych sprzedających, zgłosiłam również Twój przypadek do konsultacji i gdy tylko otrzymam informacje w tej sprawie dam znać.
@la_nika tylko, że te naliczenia są całkowicie nielogiczne, Nadajemy zarówno przesyłki DPD na adres i pickup. doliczenia za podjazd są tylko przy paczkach pickup, bez względu na ilość nadań. w zasadzie od miesiąca każda paczka pickup ma policzoną opłatę za podjazd. Przecież to od razu widać, że jest jakiś błąd w systemie naliczania tych opłat. Na tą chwilę wyłączyłem dostawy DPD, nie będę spędzał kolejnego weekendu na wypełnianiu formularzy reklamacyjnych, bo nie o to w tym wszystkim chodzi.
@mikeza ja wyłączyłem pickup bo to nie ma sensu wgl.. a allegro nic sobie z tego nie robi 🙂
@sklep_solpio też tak zrobiłem. Wywaliłem DPD, zrezygnowałem z podjazdów itd. Podejrzewam, że allegro o to właśnie chodzi. DPD pickup jest poza systemem allegro delivery, więc nie mają interesu, żeby klienci korzystali z tej formy dostawy. Inna sprawa, że DHL i poczta dostarcza również do podobnych punktów co DPD, więc to się wszystko dubluje.
Z całym szacunkiem, ale to co Pani mówi nie jest prawdą, przynajmniej w naszym przypadku, bo my nie zamawiamy żadnego podjazdu na Allegro po DPD, mamy stałą umową i swoje podjazdy z nimi uzgodnione. Skoro nie zamawiamy u Was ŻADNYCH podjazdów DPD to nie powinniśmy mieć nic naliczane, to jest proste jak drut.
@EElektryka_com kurier skanując listy allegro nie korzysta z umowy WY <-> DPD tylko z umowy allegro <-> dpd z tego co piszą powinniście mieś utworzone stałe zlecenie odbioru w allegro.
@Client:44052296 do końca kwietnia nie miało to znaczenia. My też mamy własną umowę z DPD i stały podjazd po paczki. Nigdy nie było żadnych doliczeń z tego tytułu, ale oczywiście pilnowałem, żeby była minimalna liczba allegro przesyłek, czyli minimum 4. Od maja zmieniło się to diametralnie i każda paczka pickup ma doliczoną opłatę za podjazd, przesyłki nadawane na adres nie mają takich dopłat. Mówię oczywiście tylko o nadaniach poprzez WzA.
@mikeza no z tymi PickUp-am coś im się ze srało
@Client:44052296 np. 13 maja mieliśmy 11 paczek wysłanych w ramach Allegro DPD (bez One, DPD i swoich paczek poza Allegro). To dlaczego w tym dniu naliczono nam podjazd, którego nie zamawialiśmy?
@EElektryka_com a ile było twoich a ile allegro kurier i pickup? Masz tylko jedno konto?
Przecież napisałem, ze 11 paczek w ramach Allegro DPD. Prócz tego na tym samym podjeździe jeszcze inne konto Allegro, własna wysyłka inne marketplace itd... Dokładnie nie sprawdzałem, ale w sumie może być i ze 30-50 paczek
AKTUALIZACJA 10.06.2025 g. 18:00
Po dokładnym przeanalizowaniu zgłoszonych informacji zauważyliśmy, że w wyniku błędu wystąpiły nieprawidłowości w naliczeniach na rachunkach sprzedających. Nasz partner jest obecnie zaangażowany w proces weryfikacji i korekty tych przypadków. Chociaż jako Allegro nie mamy fizycznej możliwości potwierdzenia wykonania usług podjazdu realizowanych przez kuriera, zapewniamy, że wdrożymy wszelkie niezbędne środki, aby w przyszłości uniknąć podobnych zdarzeń.
Muszę poprosić Was o cierpliwość. [edytowano].
Przekazałam wszystkie argumenty, jakie pojawiły się w tym wątku i poprosiłam o kontakt z przewoźnikiem w tej sprawie i gdy tylko otrzymam informacje na ten temat, dam tutaj znać.
U nas jest dokładnie tak samo. Mamy stałe podjazdy na naszej umowie DPD. Od jakiegoś czasu nagle Allegro zaczęło obciążać nas dopłatami za podjazd.
Weryfikujemy rachunki z dopłatami każdego miesiąca, od lat. A ilość dopłat naliczonych bezpodstawnie jest ogromna.
Łatwo sobie wyobrazić, że wielu sprzedających nie ma nad tym pełnej kontroli i nie jest świadoma wysokości bezpodstawnie pobranych opłat.
Najlepszy hit ostatnich miesięcy to dopłata 99 zł poczty polskiej. Niby komunikowane, ale wysokość tej dopłaty jest całkowicie bezzasadna.
Niestety co pisał Mikeza jest prawdą macie jakiś problem z naliczaniem za podjazd dotyczy to przesyek DPD picup nalicza za każdą paczkę .Można złożyć reklamację ale jest bardzo pracochłonne. Działajcie
U nas ten sam problem, naliczane są opłaty za podjazd kuriera DPD dla DPD Pickup, chociaż nie zlecamy podjazdu. Właśnie wyłączyliśmy ten sposób dostawy we wszystkich cennikach.
U nas to samo, wysyłamy kilkadziesiąt paczek DPD dziennie i są dopłaty za podjazd, którego nie zamawiamy bo mamy umowę i podjeżdża w ramach naszej umowy. Najwyraźniej liczycie osobno paczki nadawane przez API DPD a osobno te przez Wza, bo dopłaty dotyczą tylko PickUp, które jako jedyne z DPD nadajemy przez WzA (przez Api BEZ ZAMAWIANIA PODJAZDU). Proszę tu paczka z naliczoną opłatą za podjazd.
HAHAHHAHA . Lepszego żartu dawno nie słyszałem. Pewno zamawia przez DPD usługę, a nie przez allegro. Bo przecież allegro by się nie wypięło na sprzedającego? Prawda?