anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

DPD dopłata

zrolowani_com
#7 Wielbiciel#

Witam.

Zakładam nowy temat, bo takiego o dopłatach nie znalazłem.

Otóż mam taką sytuację: generalnie korzystam z dwóch firm kurierskich - DPD albo GLS korzystając z ich systemów lub Polkuriera. Dane kopiuję z allegro.

I teraz ważne: rzadko, bo rzadko ale zdarza mi się kopiować zakodowany adres mailowy, żeby klient otrzymał maila zwłaszcza, jeśli chodzi o DPD, bo tam jest sporo możliwości dotyczących odbioru paczki, kopiuję go sobie klikając w KOPIUJ E-MAIL w "Zamówieniach".

Już dawno temu zauważyłem, że stworzeniu i zapisaniu takiej przesyłki w systemie DPD, GLS, Polkurier automatycznie uzupełnia się w "Zamówieniach" numer paczki. I teraz najlepsze...

Równocześnie Allegro dolicza opłatę za nadanie takiej paczki! Po kontakcie z konsultantką allegro wiem tyle: o co mi w ogóle chodzi, przecież to dobrze, że allegro pokrywa połowę kosztów nadania paczki! No dobra, ale ja za tą paczkę już jednej z firm zapłaciłem 30 czy 40 zł! Plus 11,49 dolicza sobie allegro za co? Za skopiowanie adresu email? Przecież ja nie korzystam z allegrowej opcji wysyłki z "Zamówień".

Proszę kilka paczek z kwietnia:

18 kwi 2025, 14:49

Przesyłka DPD

Numer nadania:

1015531314401U

Kod:

DPD_P1_KURIER
963d32c0-163b-11f0-ae10-373f7f4366ab

Szczegóły:

Allegro Kurier DPD; Order value = 75.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-5,79 zł
-5,79 zł

18 kwi 2025, 03:09

Przesyłka DPD

Numer nadania:

1015531244296U

Kod:

DPD_P1_KURIER
02bc2fc0-13d3-11f0-ac4f-639ea24ab8fc

Szczegóły:

Allegro Kurier DPD; Order value = 420.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-11,49 zł

14 kwi 2025, 16:33

Przesyłka DPD

Numer nadania:

1015136744309U

Kod:

DPD_P1_KURIER
c53b59e0-1220-11f0-a0bb-3317218f068f

Szczegóły:

Allegro Kurier DPD; Order value = 340.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-45,96 zł

14 kwi 2025, 13:13

Przesyłka DPD

Numer nadania:

1015136646697U

Kod:

DPD_P1_KURIER
24b39a20-1188-11f0-8062-0fed63521798

Szczegóły:

Allegro Kurier DPD; Order value = 420.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-34,47 zł

14 kwi 2025, 12:54

Przesyłka DPD

Numer nadania:

1015136863112U

Kod:

DPD_P1_KURIER
06cb0280-1329-11f0-9e2c-f70af5da8b9f

Szczegóły:

Allegro Kurier DPD; Order value = 490.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-22,98 zł

14 kwi 2025, 10:51

Przesyłka DPD

Numer nadania:

1015136956246U

Kod:

DPD_P1_KURIER
e75bc270-132a-11f0-856a-91cf100451ae

Szczegóły:

Allegro Kurier DPD; Order value = 370.00 PLN - w ramach Uslugi Allegro Smart
-11,49 zł
-11,49 zł

Na te paczki z 14 kwietnia, jak już do konsultantki dotarło co się stało, złożyła reklamację. Na te z 18 nie mogła, bo nie było ich jeszcze w rozliczaniu, już są. A to tylko kilka paczek z tego miesiąca.

I mam pytanie co teraz? Mam przeglądać wszystkie paczki z kilkunastu miesięcy i każdą po kolei reklamować?

Jakim w ogóle prawem allegro sobie dolicza taką opłatę.

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@zrolowani_com z tego co widzę, prowadzisz już korespondencję mailową z naszym supportem, a Twoja reklamacja została złożona 16.04.2025 - proszę o cierpliwość. Odpowiedź otrzymasz w drogą mailową. 

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

zrolowani_com
#7 Wielbiciel#

Nie, nie prowadzę. Tam już nie ma nic do wyjaśniania, ewentualnie reklamacja na resztę paczek, ale nie wiem czy mam składać każdą po kolei czy można to załatwić w inny, szybszy sposób. Poza tym chciałbym się dowiedzieć dlaczego w ogóle opłaty są doliczane w ten sposób. Chciałbym też ostrzec przed tym innych.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Wiemy o tym. Allegro od dawna ma to gdzieś. Temat był wielokrotnie poruszany i dotyczy wszystkich metod dostawy. Masz tylko 2 opcje. 1-wsza robić tak jak robisz, a oni się cieszą z niesłusznych zysków. 2-ga z maila wycinasz wszystko do plusa. Wtedy portal nie naliczy tej opłaty. Za to nie wliczą Ci tego do statystyk, żadna paczka nie będzie wysłana w terminie. 

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

zrolowani_com
#7 Wielbiciel#

Ja nie znalazłem podobnego wątku. Fakt są o dopłatach, weryfikacjach, ale o tym, że podając maila w systemie firmy kurierskiej allegro potraktuje paczkę jako wysłaną przez nich co poskutkuje naliczaniem opłat nie widziałem. Nadal pisząc to brzmi jak abstrakcja. 

CTRL C CTRL V numeru paczki z np. GLSa do allegro działa normalnie. Liczy się do statystyk, śledzenie działa też.

oznacz moderatorów

zrolowani_com
#7 Wielbiciel#

@Syrena_zT 

@N_Nitka28

@RaBarbar_ka

@MiMary

@w_kiwi

@Sa_nova

@la_nika

@nat_not

@_HolaOla_

Długo mam czekać na odpowiedź? Ani tu ani wspomnianego maila brak.

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@zrolowani_com Tak jak napisała wyżej Basia, odpowiedź na reklamację otrzymasz drogą mailową.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

zrolowani_com
#7 Wielbiciel#

Ale chyba pytałem jeszcze o coś. Tych paczek jest więcej.

Na te paczki z 14 kwietnia, jak już do konsultantki dotarło co się stało, złożyła reklamację. Na te z 18 nie mogła, bo nie było ich jeszcze w rozliczaniu, już są. A to tylko kilka paczek z tego miesiąca.

I mam pytanie co teraz? Mam przeglądać wszystkie paczki z kilkunastu miesięcy i każdą po kolei reklamować?

Jakim w ogóle prawem allegro sobie dolicza taką opłatę

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@zrolowani_com Dopłaty są naliczane na podstawie informacji, które otrzymujemy od przewoźnika. W przypadku wątpliwości co do zasadności naliczenia którejś z nich, możesz złożyć reklamację. Tylko wtedy sprawa może zostać zweryfikowana i wyjaśniona.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

zrolowani_com
#7 Wielbiciel#

Ale jakiego przewoźnika? Ja podałem tylko i wyłącznie w zewnętrznym systemie skopiowany zamaskowany adres email klientów z panelu "Zamówienia". W którym miejscu znajdę informację, że podając wyłącznie jego w aplikacji firmy kurierskiej lub brokera zostanie mi naliczona opłata jak za nadanie paczki przez wasz system? Przypominam, że oprócz tej naliczonej przez allegro paczki zostały już wcześniej opłacone!

Wiem, że mogę reklamować. Pytałem już dwa razy jak mam to zrobić - czy każdą z kilkunastu miesięcy po kolei mam weryfikować, znaleźć potwierdzenie zapłaty w firmie kurierskiej czy jest jakaś szybsza opcja?

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@zrolowani_com Jeśli chcesz złożyć reklamację, musisz wskazać konkretne przypadki, których ona dotyczy. Tylko wtedy reklamacja będzie mogła zostać rozpatrzona. 

Allegro Kurier DPD to metoda dostawy rozliczana modelem Allegro Standard, czyli bezpośrednio z Allegro. Wszystkie informacje na ten temat, łącznie ze wskazówkami w jaki sposób składać reklamacje, są dostępne tutaj.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

zrolowani_com
#7 Wielbiciel#

@nat_not 

Albo się nie rozumiemy albo Pani celowo to robi. Allegro Kurier DPD - ja z tej usługi nie korzystałem. Ja podałem wyłącznie adres mailowy w aplikacji DPD dostępnej pod adresem https://nadaj.dpd.com.pl/ lub wysyłając poprzez analogiczny panel Polkuriera. Proszę mi wskazać miejsce w regulaminie, gdzie jest informacja, że podając wyłącznie adres email klienta skopiowany z "Zamówień" przesyłki zostaną potraktowane jako wysłane poprzez Allegro i zostanie mi naliczona za to opłata, a które to paczki zostały już opłacone bezpośrednio.

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@zrolowani_com W swoim pierwszym wpisie, otwierającym ten wątek, podaje Pan przykłady przesyłek, których dotyczy problem. Pierwsza paczka nr 1015531314401U dotyczy zamówienia 963d32c0-163b-11f0-ae10-373f7f4366ab, gdzie wybraną metodą dostawy jest Allegro Kurier DPD.

Przesyłki z dostawą Allegro Kurier DPD można zamawiać w narzędziu Wysyłam z Allegro lub w narzędziu nadawczym DPD. Można je też nadać poprzez integrację API WzA z zewnętrznym systemem, takim jak Baselinker czy EasyUploader.

Zasady rozliczania tych przesyłek są opisane w artykule, który wskazałam wyżej. Jeśli doszło do naliczenia podwójnej opłaty, należy złożyć reklamację.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

zrolowani_com
#7 Wielbiciel#

Nie korzystam praktycznie wcale z "wysyłam z allegro". I te paczki z pierwszego posta wysłane były przez Polkuriera a nie DPD.

Zapoznałem się z tym artykułem i nie widzę nigdzie informacji o możliwości naliczenia podwójnej opłaty. Poproszę o inne wskazanie, gdzie ta informacja się znajduje.

I z tym Panem to bez przesady - Rafał jestem. A allegro znam dłużej niż czas pracy wszystkich tu obecnych moderatorów razem wziętych.

Przynajmniej na odpowiedź tym razem można liczyć szybko, dzięki.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@zrolowani_com

Jak wyświetlamy adresy e-mail w korespondencji w ramach Allegro

"Klient kupił jeden z Twoich przedmiotów. Jego mejl będzie mieć postać stałykodnadawcy+identyfikatortransakcji@allegromail.pl, na przykład 8awgqyk6a5+cub31c122@allegromail.pl.

8awgqyk6a5 to stały element adresu dla tego konkretnego klienta – wszystkie mejle od tego klienta będą zawierały ten fragment.

cub31c122 to identyfikator konkretnego zamówienia, więc będzie inny przy każdym zamówieniu."

Podając skopiowany adres przy nadawaniu poza Allegro z

stałykodnadawcy+identyfikatortransakcji@allegromail.pl

musisz usunąć "+identyfikatortransakcji" a zostawić tylko

stałykodnadawcy@allegromail.pl

Jeśli tego nie zrobisz to system Allegro policzy to jako nadanie przez Allegro 🙉

Niestety problem jest taki, że Allegro niezbyt dobrze o tym informuje - a właściwie to o ile mi wiadomo nie informuje wcale.

oznacz moderatorów

zrolowani_com
#7 Wielbiciel#

@komis-bell 

Dzięki za wyjaśnienie. Temat jest mi znany z adresami.

Nie rozumiem tylko jakim prawem allegro w ten sposób nalicza opłaty. Jest to dla mnie niejasne, [edycja]. Chyba, że jest o tym informacja, wtedy to odwołam i pozostawię bez reakcji.

oznacz moderatorów

Client:118046128
#8 Zapaleniec#

Jeżeli nadałeś paczkę poza ich systemem to ewentualną dopłatę powinieneś mieć naliczoną u polkuriera, a nie w allegro.

oznacz moderatorów

Client:118046128
#8 Zapaleniec#

Allegro w ogóle o tym nie informuje. Wysłam przez furgonetke i dowiedziałem się od nich, ze oni z automatu wycinają takie adresy bo jak tylko allegro zobaczy pełny adres mailowy to od razu nalicza swoją opłatę za wysyłkę pomimo, że ta nie jest nadawana przez ich system i została już opłacona. I taki paradoks - jak wysyłasz poza allegro paczkę to chcą pełny adres mailowy bo niby bez tego paczka nie będzie widniała w ich systemie jako nadana w terminie. Jak podasz pełen adres mailowy to wtedy naliczają sobie co chcą i jak chcą. Skur... pełną gębą. I jeszcze potem na bezczela kłamią, że to nie oni tylko przewoźnik nalicza te opłaty.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

No to samo mówiłam. Były tu te tematy. Tylko ciężko odnaleźć, szczególnie ze wiecznie łączą tematy i nawet czasem człowiek sobie zapisze tytuł interesującego, a i tak potem nie znajdzie...

Tylko chyba pomyliłam się w sposobie wycięcia. To było od plusa do @:) A potem statystyki zszargane, bo portal jak zwykle nie umie nic poprawnie zrobić...

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów