Niestety kolejny raz widać, że dyskusja nie służy pomocy, a jest sposobem na nękanie i uciążliwy kontakt ze strony kupujących.
Dzisiaj dostaję takie info - kupujący zgłosił problem - otrzymałem towar niezgodny z zamówieniem. Chyba zapomniałem podać dane do fv, więc proszę mi wystawić fakturę do zamówienia i dalej dane .....
Oczywiście, przy zakupie nie było żadnej informacji o fakturze, towar już dotarł do kupującego. Dostał paragon bez nip, więc nie ma podstaw do wystawienia faktury. ale dyskusja w toku i się zaczyna.
@kostas11 zobaczymy co allegro odpowie kupującemu. Na szczęście jest wgląd w formularz posprzedażowy i widać jak na dłoni, że nie ma wybranej opcji fv.
Norma. Dyskusje, z punktu widzenia sprzedawcy, są narzędziem represyjnym, nie pomocnym. Ale z punktu widzenia klienta - są jednak potrzebne. Problem jest nie z samych dyskusjach, a w używaniu ich w prawidłowy sposób. A uświadamianie kupujących w tej kwestii powinno być rolą Allegro, nie sprzedawców. Zapewne przydały by się jakieś zmiany w dostępności tego narzędzia. Choć nie mam pojęcia, w jaki sposób wpłynąć na kupujących w tej kwestii.
A może przed rozpoczęciem dyskusji warto wyświetlić informację, żeby pytania ogólne kierować poprzez Centrum Wiadomości 😉
Dyskusje to kolejny etap walki ze sprzedawcami. Wystarczy, że jakiś analfabeta nie umie uruchomić prostej drukarki i dokona zwrotu z powodu TOWAR WADLIWY albo NIEZGODNY Z OPISEM i Allegro odmawia zwrotu prowizji
@mikeza napisz że nie wystawisz faktury bo prawnie nie możesz i to wina pis bo chciał załatać
lewy obrót paliwem a zablokował wszystko
tekst zawsze działa
Wiemy, że minął szmat czasu, ale może pamiętacie jak się potoczyły losy tej dyskusji? Mamy teraz podobną sytuację. Kupujący nie zaznaczył opcji faktury w formularzu, a więc z automatu został wystawiony paragon imienny. Napisał do nas , po wystawieniu paragonu, że chce fakturę. Odpisaliśmy, że nie możemy jej wystawić, bo zakup był przez Spółkę Komandytową (konto firmowe), płatność z firmowego konta bankowego. Kupujący wielokrotnie powtarza, że zakup był na firmę. Odstąpił od umowy, mimo , że nie przysługuje , bo zakup na Sp. K. Otworzył dyskusję, a Allegro, wzywa nas do uznania odstąpienia od umowy... bo twierdzi, że to zakup na osobę fizyczną, mimo, że kupujący cały czas powtarza, że to zakup firmowy.
@elektronicspray ciekawa sytuacja, @mikeza chyba nadal tu bywa a i allegro mogłoby się do tego ustosunkować.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
wydaje mi się, że w takiej sytuacji to dość proste, jeśli był paragon to zakup konsumencki ma prawo odstąpić od umowy niezależnie z jakiego konta kupił i ponownie dokonać zakupu zaznaczając tym razem fakturę.
"Kupujący wielokrotnie powtarza, że zakup był na firmę." - bo oczekiwał faktury, której nie otrzymał.
chłopie piszesz bzdury - przepisy konsumenckie nic o tym nie piszą
absolutnie z tego powodu nie można robić zwrotów
@elektronicspray masz rację w swoich wnioskach, z drugiej strony na upartego kupujący może sobie wrzucić w koszta paragon - ale vatu nie odliczy
anulować można tylko nieprawidłowy dokument z obrotu prawnego ale tu obowiązują inne przepisy - radzę się douczyć
najfajniejsze jest to, że moderatorzy w dyskusjach kompletnie nie rozumieją tematu, mimo, że od napisania tego wątku minęło 5lat
Ale galimatias. Jednak chyba musisz się zdecydować na jedną wersje. Albo zakup był na firmę i powinien dostać fakturę albo był prywatny i przysługuje mu zwrot. Ciężko obronić tezę, że był na firmę ale nie był na firmę...
Opcja faktury w tym wypadku odpada, bo w pragonie nie podał NIP-u, a więc do paragonu możemy mu wystawić zwykłą fakturę bez nip-u (nie VAT) . Gdyby podał nip sprawa byłaby prostsza i pewnie już załatwiona.
@elektronicspray jak się to skończyło trudno mi powiedzieć. Ale ja dla świętego spokoju przyjąłbym zwrot towaru kupionego na paragon. Klient jeśli chce ponownie kupić na fakturę to kupi. tutaj nie ma się co kopać z koniem, bo szkoda nerwów i zdrowia. Allegro też wiele nie pomoże, bo oni mają ubogą wiedzę na temat takich sytuacji i każdą rozpatrują inaczej, chociaż zasadniczo na korzyść kupującego.
Mnie bardziej bawią teraz procedury reklamacji, gdzie klient np. zgłasza reklamację typu "nie zdążyłem odebrać paczki z boxa". No i cała procedura rusza, to jest dopiero kabaret.
@elektronicspray skoro nie chcesz wystawić faktury bo wystawiłeś paragon imienny czyli zakup konsumencki, więc nie wiem w czym masz problem 😄
@elektronicspray skoro nie otrzymał faktury to zakup był konsumencki i ma prawo do zwrotu.
Swoją drogą skąd wiesz z jakiego konta płacił? Allegro nie podaje takich informacji.
@Health___Beauty podaje, te z konta firmowego kupującym jest firma (podają dane firmowe), ale automatycznie przy zakupach jest zaznaczona opcja faktury, więc musiał kupujący ją odznaczyć, pomijam już fakt, że kiedyś allegro miał z tym problem techniczny i przez pewien czas zaznaczona przez kupujących opcja faktury nie wyświetlała się sprzedającym.
@Halfrunt chodziło mi o te część wypowiedzi
płatność z firmowego konta bankowego
.....a to tak
Po rozmowie z naszym radcą prawnym posiadamy już wstępne informacje.
Art.60 Kodeksu Cywilnego, który definiuje kto jest stroną umowy, a dokładnie kto w tym wypadku składa oświadczenie woli w postaci kliknięcia ,,Kup teraz". Dokument sprzedaży w tym wypadku paragon nie decyduje o statusie prawnym kupującego. Rzeczywistym podmiotem dokonującym zakupu jest Spółka Komandytowa ponieważ zakup (oświadczenie woli) zostało wykonane z konta Allegro należącego do spółki. W rozmowie sami kupujący zadeklarowali, że transakcja została dokonana ,,w imieniu spółki komandytowej" . Do tego płatność została dokonana z firmowego rachunku bankowego (inf. od kupującego). Rzeczywistym kupującym (stroną umowy) jest więc Spółka Komandytowa. Nie ma znaczenia, że został wystawiony paragon imienny- bo dokument końcowy nie zmienia faktycznego statusu prawnego nabywcy.
Zleciliśmy właśnie opinię prawną i będziemy dokładnie wiedzieć, jak należy to interpretować.
Kupujący i Allegro zmusili nas do uruchomienia naszego własnego radcy prawnego i do wydania opinii prawnej. Jak tylko ją otrzymamy, chętnie napiszemy jak to wygląda.