Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Szanowni Państwo,
Kupujący zgłosił reklamację, na którą niezwłocznie odpowiedziałam, prosząc o odesłanie towaru w celu jej dalszego rozpatrzenia. Niestety, mimo upływu czasu kupujący nie zareagował – nie odesłał produktu ani nie wyraził chęci kontynuowania postępowania reklamacyjnego.
Dziś mija termin na rozpatrzenie dyskusji, w związku z czym – ze względu na brak odesłania towaru – zdecydowałam się na odrzucenie reklamacji jako bezzasadnej.
Zostałam jednak poinformowana przez Allegro, że odrzucenie reklamacji jest nieuzasadnione, ponieważ to ja – jako sprzedający – powinnam odebrać towar od kupującego. Przyznam, że jestem tym stanowiskiem zaskoczona, ponieważ w moim odczuciu to kupujący, jako inicjator reklamacji, powinien wykazać minimum zaangażowania i przesłać towar do weryfikacji.
Proszę o doprecyzowanie, czy zgodnie z regulaminem Allegro to na sprzedającym ciąży obowiązek organizacji odbioru reklamowanego produktu, nawet jeśli kupujący nie wykazuje żadnej inicjatywy i nie odpowiada na wiadomości.
Z góry dziękuję za wyjaśnienie tej sytuacji.
@biumax kod odbioru możesz wysłać do paczkomatu, ale on też jest płatny😔
Należy jeszcze pamiętać, że klient musi zaakceptować takie rozwiązanie. W momencie gdy klient nie wyrazi chęci noszenia przesyłki do paczkomatu, to na sprzedawcy ciąży obowiązek znalezienia innego rozwiązania. Przynajmniej tak zrozumiałem poniższą wypowiedź.
naciągana ta odpowiedź, ustawa stwierdza jasno, kto ma jakie obowiązki, kupujący udostępnia, sprzedający odbiera. Z założenia, tak jak pierwotnie otrzymał przesyłkę, tak samo "udostępnia".
@MiMarya jak mogę wygenerować kod nadania przesyłki w paczkomacie ale nie korzystając z inpost mobile? Jak to zrobić w managerze inpost?
@AstraDigital Wysyłam Ci instrukcję jak krok po kroku to zrobić.
Ale tutaj generuję etykietę, a ja pytam o możliwość wygenerowanie kodu dla Klienta - jak to zrobić?
@AstraDigital po wypełnieniu danych adresowych w następnym kroku Podsumowanie i płatność masz dwie opcje
@N_Nitka28 Ale tutaj generuję etykietę, a ja pytam o możliwość wygenerowanie kodu dla Klienta - jak to zrobić?
@AstraDigital Jasne, ale pytałeś o managera paczek. Kod nadania możesz wykupić w aplikacji mobilnej Inpost. Rozumiem, że chcesz wygenerować kod nadania dla klienta do zwrotu tak?
@N_Nitka28tak, pytam o opcję wygenerowania kodu dla Klienta do zwrotu (nie chodzi mi o zwrot gdzie Klient sam zgłasza zwrot i generuje sobie kod tylko o opcję, że to sprzedawca chce zapewnić zwrot dla Klienta np. w ramach reklamacji). Rozumiem że taki kod jest dostępny w aplikacji mobilnej a w managerze paczek nie ma tej opcji tak?
@AstraDigital przez stronę https://inpost.pl/SzybkieNadania
Czy jest tu opcja nadania za pomocą kodu? I czy mogę wykorzystać adres e-mail allegrowy Klienta (bo nie mam przecież prywatnego adresu mailowego Klienta, a muszę podać dane nadawcy). Jak to w praktyce robisz?
Podepnę się pod temat. Czy kupujący może odesłać towar przez allegro smart tak jak było kupione czy ja muszę etykietę mu załączyć. Bo jak do tej pory kupujący jak coś było nie tak to po prostu dawał zwrot i paczka wracała do mnie a ja oddawałem pieniądze ??
Witam.
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach.
Inne są zasady reklamacji, gdy nabywca jest konsumentem (sprzedaż przez firmę osobie prywatnej), a inne gdy jest to transakcja niekonsumencka (zakup od osoby prywatnej, lub pomiędzy firmami).
Zakładam, że pytasz o najczęściej występujący przypadek na Allegro, czyli sprzedaż KONSUMENCKĄ.
W takim przypadku kupujący MOŻE odesłać przesyłkę w ramach smart, choć nie wiem, czy taka opcja jest dostępna obecnie (kiedyś była) w ramach reklamacji, czy tylko odstąpienia od umowy. Jeśli opcja ta dostępna jest jedynie w ramach odstąpienia od umowy, to konsument nie powinien z takiej opcji korzystać, bo zwrot w ramach odstąpienia od umowy wymaga by zwracany produkt był w takim stanie jak jest w opisie oferty. Odesłanie w ramach odstąpienia od umowy (potocznie zwanej zwrotem towaru) produktu uszkodzonego, niedziałającego, niekompletnego, czy innego niż w opisie może skutkować pomniejszeniem przez sprzedawcę kwoty pieniężnej zwracanej nabywcy. W każdym razie to tylko dobra wola konsumenta.
Przepisy stanowią, że to sprzedawca ma obowiązek swoim sumptem i na swój koszt zorganizować odbiór reklamowanego towaru i nie może narzucać jakiejkolwiek innej formy konsumentowi. Konsument ma jedynie obowiązek "udostępnić" sprzedawcy towar.
Generalnie powinno się z nabywcą ustalić wszystkie szczegóły, choć czasem nie jest to możliwe, bo nabywca nie współpracuje.
W przypadku, gdy nabywca "cwaniakuje" i nie chce uzgodnić sposobu odbioru towaru, lub odmawia podania swoich danych do odbioru towaru przyjmuje się, że sprzedawca wywiązał się ze swoich obowiązków, gdy wysłał nabywcy opłaconą z góry etykietę wypisaną na dane takie jakie były w zakupie.
Jeśli nabywca nie skorzysta z takiej etykiety i nie odeśle towaru należy odrzucić reklamację z powodu "NIEUDOSTĘPNIENIA PRODUKTU PRZEZ NABYWCĘ, W CELU OCENY ZASADNOŚCI ROSZCZENIA". Reklamację należy odrzucić do końca 14-go dnia (23:59:59), licząc od pierwszego zgłoszenia (w jakiejkolwiek formie pisemnej). Przekroczenie terminu powoduje nieodwracalnie uznanie roszczeń nabywcy z mocy prawa, ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Jeśli z jakiegoś powodu nie można podjąć decyzji przed upływem terminu, to należy odrzucić roszczenie, bo tylko taką decyzję można potem zmienić na korzystną dla nabywcy. Decyzji uznającej roszczenie nie da się cofnąć, zmienić, ani odwołać.
Tu więcej informacji:
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacja/niezgodnosc/
Pozdrawiam. Marek.
Klient zgodził się na odesłanie paczki i prosi żeby mu podesłać etykietę na ten sam adres. I teraz nie wiem bo pierwszy raz mam taką sytuację jak tą etykietę mu wygenerować i skąd. Nie mam podpisanej umowy z przewoźnikami.
Witam.
Jeśli nabywca współpracuje to już połowa sukcesu. Trzeba go poprosić by spakował, a potem zważył i zmierzył paczkę, bo to jest niezbędne do zamówienia przesyłki. A jak poda to najprościej skorzystać z jakiegoś brokera, choćby tego:
https://panel.sendit.pl/rejestracja?promo_code=apaczka_rej
Nie trzeba podpisywać żadnych umów, do wyboru jest wielu przewoźników, a za każdą paczkę płaci się określoną z góry kwotę i po jej uiszczeniu od razu można pobrać w formacie PDF list przewozowy.
Pozdrawiam. Marek.
Znam wagę i wymiary paczki więc tu będzie prościej.
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam 😉
@republicbikes @pecela moim zdaniem wystarczy poprosić kupującego o dane przesyłki -waga , wymiary, adres itp ( niezbedne do przygotowani etykiety) jeśłi kupujacy w ciągu 14 dni nie poda danych jest to podstawa do odrzucenia reklamacji ( nieudostępnienie produktu)
Dzięki za odpowiedź.
Mam taką nadzieję 🙂 Dzisiaj podesłałem 4 klientom bez zapytania kody do paczkomatów (w sumie jest to najpowszechniejsza forma wysyłki w Polsce).
Szkoda, że allegro nie udostępniło jakiejś szczegółowej instrukcji jak postępować 😕
Wyjdzie w praniu.