Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Szanowni Państwo,
Kupujący zgłosił reklamację, na którą niezwłocznie odpowiedziałam, prosząc o odesłanie towaru w celu jej dalszego rozpatrzenia. Niestety, mimo upływu czasu kupujący nie zareagował – nie odesłał produktu ani nie wyraził chęci kontynuowania postępowania reklamacyjnego.
Dziś mija termin na rozpatrzenie dyskusji, w związku z czym – ze względu na brak odesłania towaru – zdecydowałam się na odrzucenie reklamacji jako bezzasadnej.
Zostałam jednak poinformowana przez Allegro, że odrzucenie reklamacji jest nieuzasadnione, ponieważ to ja – jako sprzedający – powinnam odebrać towar od kupującego. Przyznam, że jestem tym stanowiskiem zaskoczona, ponieważ w moim odczuciu to kupujący, jako inicjator reklamacji, powinien wykazać minimum zaangażowania i przesłać towar do weryfikacji.
Proszę o doprecyzowanie, czy zgodnie z regulaminem Allegro to na sprzedającym ciąży obowiązek organizacji odbioru reklamowanego produktu, nawet jeśli kupujący nie wykazuje żadnej inicjatywy i nie odpowiada na wiadomości.
Z góry dziękuję za wyjaśnienie tej sytuacji.
@biumax kod odbioru możesz wysłać do paczkomatu, ale on też jest płatny😔
Należy jeszcze pamiętać, że klient musi zaakceptować takie rozwiązanie. W momencie gdy klient nie wyrazi chęci noszenia przesyłki do paczkomatu, to na sprzedawcy ciąży obowiązek znalezienia innego rozwiązania. Przynajmniej tak zrozumiałem poniższą wypowiedź.
@MiMarya jak mogę wygenerować kod nadania przesyłki w paczkomacie ale nie korzystając z inpost mobile? Jak to zrobić w managerze inpost?
@AstraDigital Wysyłam Ci instrukcję jak krok po kroku to zrobić.
Ale tutaj generuję etykietę, a ja pytam o możliwość wygenerowanie kodu dla Klienta - jak to zrobić?
@AstraDigital po wypełnieniu danych adresowych w następnym kroku Podsumowanie i płatność masz dwie opcje
@N_Nitka28 Ale tutaj generuję etykietę, a ja pytam o możliwość wygenerowanie kodu dla Klienta - jak to zrobić?
@AstraDigital Jasne, ale pytałeś o managera paczek. Kod nadania możesz wykupić w aplikacji mobilnej Inpost. Rozumiem, że chcesz wygenerować kod nadania dla klienta do zwrotu tak?
@N_Nitka28tak, pytam o opcję wygenerowania kodu dla Klienta do zwrotu (nie chodzi mi o zwrot gdzie Klient sam zgłasza zwrot i generuje sobie kod tylko o opcję, że to sprzedawca chce zapewnić zwrot dla Klienta np. w ramach reklamacji). Rozumiem że taki kod jest dostępny w aplikacji mobilnej a w managerze paczek nie ma tej opcji tak?
@AstraDigital przez stronę https://inpost.pl/SzybkieNadania
Czy jest tu opcja nadania za pomocą kodu? I czy mogę wykorzystać adres e-mail allegrowy Klienta (bo nie mam przecież prywatnego adresu mailowego Klienta, a muszę podać dane nadawcy). Jak to w praktyce robisz?
@republicbikes @pecela moim zdaniem wystarczy poprosić kupującego o dane przesyłki -waga , wymiary, adres itp ( niezbedne do przygotowani etykiety) jeśłi kupujacy w ciągu 14 dni nie poda danych jest to podstawa do odrzucenia reklamacji ( nieudostępnienie produktu)
Dzięki za odpowiedź.
Mam taką nadzieję 🙂 Dzisiaj podesłałem 4 klientom bez zapytania kody do paczkomatów (w sumie jest to najpowszechniejsza forma wysyłki w Polsce).
Szkoda, że allegro nie udostępniło jakiejś szczegółowej instrukcji jak postępować 😕
Wyjdzie w praniu.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Szanowni Państwo,
Bardzo proszę o wypowiedź moderatorów w mojej sprawie, ponieważ przekazana mi interpretacja jest – moim zdaniem – nielogiczna i budzi poważne wątpliwości.
Kupujący zgłosił reklamację dotyczącą produktu o wartości 359 zł. W ramach dyskusji zostałam poinformowana o zgłoszeniu, na które niezwłocznie odpowiedziałam – poprosiłam kupującego o odesłanie towaru w celu jego weryfikacji. Niestety, kupujący nie udzielił żadnej odpowiedzi i nie odesłał reklamowanego produktu.
Po upływie 14 dni – zgodnie z przyjętymi zasadami – wydałam decyzję o odrzuceniu reklamacji z powodu braku kontaktu oraz nieodesłania towaru.
Otrzymałam jednak od Allegro informację, że moja decyzja została uznana za bezzasadną, ponieważ – cytuję – „to sprzedający powinien odebrać towar od kupującego”.
Proszę o wyjaśnienie, w jaki sposób miałabym odebrać towar, skoro kupujący:
Nie udostępnił adresu odbioru ani nie odpowiedział na żadne wiadomości.
Nie wykazał żadnej inicjatywy w kontynuowaniu reklamacji.
Dodatkowo pojawia się pytanie: co w sytuacji, gdy odbiorę towar na własny koszt, a reklamacja okaże się bezzasadna? Kto wówczas pokryje koszt przesyłki zorganizowanej przez sprzedającego?
W mojej opinii odpowiedzialność za odesłanie produktu spoczywa na kupującym – jeśli reklamacja zostanie uznana, wówczas obowiązkiem sprzedającego jest zwrot kosztów przesyłki.
Proszę o jednoznaczne stanowisko oraz wyjaśnienie tej kwestii, ponieważ obecna interpretacja wydaje się niespójna z logiką postępowania reklamacyjnego oraz obowiązującymi przepisami.
@AlleMakijazPL No to przecież masz wyraźnie napisane: przedmiot masz odebrać.
Nie wysyłasz jakichś kodów czy etykiet, musisz zebrać odpowiednią grupę, jedziesz do klienta i odbierasz, tak jak Allegro wymaga. Nie prosisz o zwrot lecz odbierasz. Starajcie się unikać zbędnej przemocy!
A Mickiewicz napisał że Pan Tadeusz to ostatni zajazd ...
Tu nie ma co interpretować. Odpowiedzialność za reklamację spoczywa na sprzedawcy. Obojętnie czy reklamacja będzie zasadna, czy nie, to sprzedawca ponosi koszty reklamacji.
jesteś niestety w błędzie
jesli reklamacja jest bezzasadna masz prawo domagać się zwrotu kosztu wysyłki
@AlleMakijazPL to prawda, ale najpierw musisz odebrać towar od klienta, a dopiero później możesz stwierdzić, czy reklamacja jest zasadna, czy też nie i żądać zwrotu kosztów
tak, a jak mam go odebrac
skad mam wysłać kuriera w ciemno pod adres z ktorego zamówił
a później się okaże ze go nie ma tu bo jest np u kogoś z rodziny
to jest nieporozumienie
ja mogę odebrac towar od kupującego ale powinien być on ze mną uzgodniony a skoro się ktoś nie odzywa to przecież nie mam możliwości odbioru tego zamówienia