anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak interpretować podsumowanie opłat na Allegro?

Retgers
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,

analizujemy statystyki w podsumowaniu opłat i nie możemy w pełni pojąć, skąd określone kwoty się biorą.

Przykładowo - opłaty w poprzednim miesiącu stanowią 27% wartości sprzedaży. Jednak kategorie, w których sprzedajemy nie mają tak wysokich prowizji. Nie sprzedajemy w kategoriach Pozostałe (może istnieją pojedyncze przypadki ale zdecydowana większość ofert z nich nie jest). Więc skąd opłaty w tak horrendalnej wartości sprzedaży? 

Czy możecie tutaj na Gadane wyjaśnić, co jest wliczane dokładnie w opłaty i jak powinienem rozumieć? Wołam: @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Zauważyłem również zależność, iż im większa jest ilość zwrotów tym bardziej rośnie procent wartości sprzedaży odjętej przy opłatach. Czy zwroty generują dodatkowe koszta? 

Pozdrawiam.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Retgers wszystkie informacje na temat, jakie opłaty są naliczane znajdziesz w załączniku numer 4 do regulaminu oraz możesz dowiedzieć się więcej o opłatach na tej stronie. Podsumowanie kosztów na Allegro, znajdziesz w tej zakładce

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Retgers
#7 Wielbiciel

@Sa_nova Przepraszam za nieścisłość - pytam konkretnie o wyliczone opłaty, które są zawarte w podsumowaniu kosztów. Chcę wiedzieć, co jest konkretnie wyliczane pod: Prowizja od sprzedaży -> Opłaty. Bo z tego co ja widzę to nie jest po prostu zliczona prowizja od sprzedaży. Co jeszcze jest uwzględniane? Zauważyłem, że im więcej zwrotów tym też te opłaty rosną. Jak to działa?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Retgers a dostajesz zwrot opłaty do zwrotów ? Zwroty nie generują kosztów 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Retgers daj zrzut z procent podsumowania ? może masz inne koszty ?

U mnie jest 21 %, 16 % od towaru i 5 % wysyłki pamiętaj że w to wliczone są też wysyłki płatne przez kupujących 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Retgers
#7 Wielbiciel

@kostas11 Łącznie jest ~16%. Tylko po prawej Allegro wyróżnia w ostatecznej kwocie zarówno opłaty jak i zwroty - i tam opłaty wynoszą -27% a zwroty 17,5%. Widziałem w innych miesiącach jeszcze wyższe procenty i nie mam absolutnie pojęcia, skąd się to bierze. Ale zauważyłem, że procent opłat rośnie wraz ze zwrotami, więc szukam sensownego wyjaśnienia.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Retgers coś źle patrzysz 

co masz tu 

Obowiązkowe

Dostawa

Reklama i promowanie
________
Κώστας
oznacz moderatorów

Retgers
#7 Wielbiciel

@kostas11 Patrzę na rozpiskę opłat po prawej.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Retgers ciężko jest odnieść się bez konkretnego przykładu, czy przechodziłeś do historii operacji? Przekierowuje ona do rozliczeń z Allegro. Możesz podać konkretny przykład naliczonej opłaty, będę mogła wtedy sprawdzić czego dokładnie ona dotyczyła. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Retgers a co masz w podsumowaniu po lewej ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów