Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
analizujemy statystyki w podsumowaniu opłat i nie możemy w pełni pojąć, skąd określone kwoty się biorą.
Przykładowo - opłaty w poprzednim miesiącu stanowią 27% wartości sprzedaży. Jednak kategorie, w których sprzedajemy nie mają tak wysokich prowizji. Nie sprzedajemy w kategoriach Pozostałe (może istnieją pojedyncze przypadki ale zdecydowana większość ofert z nich nie jest). Więc skąd opłaty w tak horrendalnej wartości sprzedaży?
Czy możecie tutaj na Gadane wyjaśnić, co jest wliczane dokładnie w opłaty i jak powinienem rozumieć? Wołam: @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Zauważyłem również zależność, iż im większa jest ilość zwrotów tym bardziej rośnie procent wartości sprzedaży odjętej przy opłatach. Czy zwroty generują dodatkowe koszta?
Pozdrawiam.
@Retgers wszystkie informacje na temat, jakie opłaty są naliczane znajdziesz w załączniku numer 4 do regulaminu oraz możesz dowiedzieć się więcej o opłatach na tej stronie. Podsumowanie kosztów na Allegro, znajdziesz w tej zakładce.
@Sa_nova Przepraszam za nieścisłość - pytam konkretnie o wyliczone opłaty, które są zawarte w podsumowaniu kosztów. Chcę wiedzieć, co jest konkretnie wyliczane pod: Prowizja od sprzedaży -> Opłaty. Bo z tego co ja widzę to nie jest po prostu zliczona prowizja od sprzedaży. Co jeszcze jest uwzględniane? Zauważyłem, że im więcej zwrotów tym też te opłaty rosną. Jak to działa?
@Retgers a dostajesz zwrot opłaty do zwrotów ? Zwroty nie generują kosztów 🙂
@Retgers daj zrzut z procent podsumowania ? może masz inne koszty ?
U mnie jest 21 %, 16 % od towaru i 5 % wysyłki pamiętaj że w to wliczone są też wysyłki płatne przez kupujących 🙂
@kostas11 Łącznie jest ~16%. Tylko po prawej Allegro wyróżnia w ostatecznej kwocie zarówno opłaty jak i zwroty - i tam opłaty wynoszą -27% a zwroty 17,5%. Widziałem w innych miesiącach jeszcze wyższe procenty i nie mam absolutnie pojęcia, skąd się to bierze. Ale zauważyłem, że procent opłat rośnie wraz ze zwrotami, więc szukam sensownego wyjaśnienia.
@kostas11 Patrzę na rozpiskę opłat po prawej.
@Retgers ciężko jest odnieść się bez konkretnego przykładu, czy przechodziłeś do historii operacji? Przekierowuje ona do rozliczeń z Allegro. Możesz podać konkretny przykład naliczonej opłaty, będę mogła wtedy sprawdzić czego dokładnie ona dotyczyła.
@Retgers a co masz w podsumowaniu po lewej ?