Dzień dobry
Klient złożył zamówienie, gdzie tym razem wylosowała się przesyłka DHL, i prosi nas, aby wysłać innym przewoźnikiem.
Co zrobić w takiej sytuacji? Nadal uważacie, że uniemożliwienie wyboru klientom to dobry pomysł? Dodam, że takich sytuacji jest więcej.
@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@spurs3314 No cóż, pozostaje Ci tylko wytłumaczyć klientowi, że nie ma możliwości darmowej wysyłki innym przewoźnikiem skoro Smart wybrał mu DHL.Jedynie odpłatnie poza Smartem.Wysyłając DHL-em narażasz się na komentarz negatywny (pomimo że to pośredni wybór kupującego).Takie udogodnienie narzucone przez Allegro, a subiektywne odczucia klient wypoci w komentarzu.
@spurs3314 w tym przypadku możesz zaproponować wysłanie wybranym kurierem za dopłatą. Wyjaśnij klientowi, że nie ma możliwości darmowej wysyłki innym przewoźnikiem niż wskazany przez system.
Nasze prywatne przemyślenia nie mają żadnego znaczenia. Taka decyzja została podjęta na podstawie danych i badań, zapewniam, że nikt nie stwierdził, że będziemy od dzisiaj wybierać przewoźnika dla klienta, bo tak.
@Syrena_zT To może zróbcie publiczną ankietę -czy zgadzasz się na wybór dostawcy przez allegro czy wolisz otrzymać przesyłkę tą formą którą sam wybrałeś.
@Syrena_zT Z całym szacunkiem ale jakich danych i badań?Kiedyś oferowałem 2 sprawdzonych przewoźników.Nigdy nie było żadnych problemów, dodatkowych dopłat do przesyłek, przesyłki były dostarczane na czas, klienci byli zadowoleni.Na dzień dzisiejszy mam więcej opcji dostawy w ofercie niż przesyłek w miesiącu.
@Syrena_zT A teraz tak szczerze, na prawdę wolisz jak ktoś dokonuje wyboru za Ciebie? Przecież to wygląda jak ubezwłasnowolnienie.
Odpisz kupującemu że w Smart, to Allegro płaci za jego przesyłkę (plus dopłata sprzedawcy) i to Allegro wybiera przewoźnika. Jeżeli chce wybrać sobie przewoźnika, to musi skorzystać z dostawy płatnej, poza Smartem. Ty jako sprzedawca dostajesz od Allegro gotową etykietę do wydrukowania i naklejenia na paczkę.
Nie do końca prawda z tym płaceniem smart przez Allegro .Inopst ignoruje smart , zaznaczając że limit został wyczerpany ( ?) I pobiera od sprzedającego opłatę . Pisałem do All ale to jak kopanie się z koniem .Zaznaczę że nie mam opcji Smart