Cześć, od 2026 roku wystawianie faktur w Polsce przejdzie dużą zmianę. Sprawdź, co warto wiedzieć o Krajowym Systemie e-Faktur (KSeF).
Krajowy System e-Faktur (KSeF) to centralna platforma zarządzana przez Ministerstwo Finansów.
Pozwala wystawiać, odbierać i przechowywać faktury elektroniczne w ujednoliconym formacie (XML).
Każda faktura w systemie otrzymuje unikalny numer identyfikacyjny i jest przechowywana przez 10 lat.
Celem wprowadzenia KSeF jest uproszczenie obiegu dokumentów, ograniczenie błędów oraz większa przejrzystość rozliczeń między firmami.
System obejmuje transakcje między przedsiębiorcami (B2B). Sprzedaż dla konsumentów (B2C) nadal będzie fakturowana po staremu.
Poniżej zostawiam Wam króki FAQ:
1. Czy KSeF będzie obowiązkowy dla wszystkich firm?
Tak - dla większości przedsiębiorców B2B, niezależnie od tego, czy są płatnikami VAT. Wyjątkiem są transakcje z osobami prywatnymi.
2. Czy muszę się rejestrować w systemie?
Nie. Konto Twojej firmy istnieje automatycznie na podstawie numeru NIP.
3. Jak wystawić fakturę w KSeF?
Za pomocą Aplikacji Podatnika KSeF lub programu księgowego z integracją. Faktura ma format XML zgodny ze schematem FA(2).
4. Czy muszę wysyłać fakturę klientowi?
Nie. Po przyjęciu przez KSeF faktura uznawana jest za wystawioną, a odbiorca może ją pobrać z systemu.
5. Czy można przetestować KSeF?
Tak - działa środowisko testowe Ministerstwa Finansów, gdzie można przećwiczyć cały proces.
6. Korzystam z biura rachunkowego. Co muszę zrobić?
Nadaj biuru odpowiednie uprawnienia w KSeF, np. do wystawiania i odbierania faktur w Twoim imieniu.
W razie dodatkowych pytań, chętnie odpowiem.
Zachęcam do zapoznania się również z naszym artykułem KSeF – co to jest i jak działa? Przewodnik dla sprzedawców.
@TechartGSM niektórzy to przede wszystkim dowiedzą się o tym w momencie gdy otrzymają fakturę i zobaczą jaką ma datę.
@Health___Beauty "niektórzy to przede wszystkim dowiedzą się o tym w momencie gdy otrzymają fakturę i zobaczą jaką ma datę."
Allegro dopiero gdy dostanie potwierdzenie wystawienia faktury z KSEF pozna datę .. wystawienia faktury. 😉
@sl-aw-ek Czyli Allegro ma rozliczać przychód w styczniu, a ja koszty w lutym, tak?
@Health___Beauty na jedno wyjdzie bo ksef i tak będzie działać od pierwszego więc fv będzie najwcześniej tak samo na pierwszego.
Mogą zrobić fv pierwszego, wysłać ją do ksefu drugiego ale i tak zostanie zaksięgowana dopiero za luty, nie za styczeń.
@mix-mce wiem o tym. Chodziło mi o to, że niektórzy (podejrzewam, że całkiem sporo) domyślnie bedą oczekiwać, ze fakturę, która dostaną od Allegro na początku lutego zaksięgują na styczeń jak to do tej pory bywało. A tu niespodzianka. Zawsze faktura była na początku miesiąca z datą ostatniego poprzedniego miesiąca i księgowało sie ją na poprzedni miesiąc.
@Health___Beauty to akurat nie jest wina allegro że ludzie będą księgować z przyzwyczajenia i błędnie 🙂
@mix-mce no ja myślę, że nie będą księgować tylko się zorientują w lutym, że nagle nie mają kosztów z Allegro i VATu do odliczenia za styczeń.
@Health___Beauty ksef nie kontroluje dat. Nic Cię nie powstrzymuje żeby naliczyć fv z lutego na styczeń, kwestia tylko czy US się przyczepi i każe skorygować 🙂
Jeśli sprawdzą gdzieś za 3 miesiące to mogą machnąć ręką bo już będzie wtedy poprawnie rozliczone. Moja księgowa na to nie pójdzie ale jak ktoś sam siebie rozlicza to może się pokusić.
@TechartGSM "Wy za to będziecie mieli Mega przypływ gotówki, bo koszty zostają o obrót za styczeń będziecie mieli albo zerowy, albo bliski zeru"
To nie jest prawda. Nawet jeżeli faktura zostanie wystawiona w następnym miesiącu to datą "wykonania usługi" będzie ostatni dzień stycznia i to w styczniu allegro musi rozliczyć podatek.
@gdvorek to co nas wszystkich interesuje na ten moment to daty wystawiania faktur przez Allegro. Bo z informacji dostępnych na teraz wynika, ze wszyscy tracimy koszty od Allegro za styczeń i nie wiadomo czy tracimy je do czasu zaprzestania sprzedaży na Allegro czy przesuną się o miesiąc, bo może w marcu wystawicie fakturę z datą 28.02. I to jest na dziś najważniejsza informacja jaką chcemy otrzymać.
Allegro jak zwykle musi iść krok przed najgłupszymi ..jakby nie dało się wystawić FV za styczeń na starych zasadach , jakże się cieszę ,że niebawem zrzucę z siebie tę poczwarę ,żałuję tylko ,że dałem się tak bardzo zmanipulować i tyle to trwa .
@mdrogeria nie za styczeń to sytuacja powtórzy się za luty 😉
@sl-aw-ek nie , za luty można ustrukturyzować FV w lutym