Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Aż miesiąc temu sprzedałem na licytacji uszkodzonego iPhone 5.
Treść ogłoszenia;
Telefon od wielu lat w moich rękach. Odnaleziony podczas porządków.
Z przeznaczeniem na części.
Uszkodzony. Nie pamiętam dokładnie co jest uszkodzone.
Kiedyś stłukłem ekran. po założeniu drugiego, przestał się uruchamiać.
Tutaj link
https://allegro.pl/oferta/iphone-5-uszkodzony-11018697845
Sprzedany za 33zł.
Teraz nagle dostaję wiadomość od kupującego. Dosłownie z dzisiaj;
Oczywiście w dniu jutrzejszy (08.09.2021) Drukuję i wypełniam wniosek o możliwości popełnienia przestępstwa z artykułu 286 kodeksu karnego a jako świadka w sprawie, podaję serwis allegro. Niezwłocznie po wypełnieniu, udam się z nim na najbliższą komendę policji.
Najpierwej poproś Allegro o usunięcie komentarza, poproś również klienta, może nie będzie trzeba iść aż do sądu.
@Tanatos777 na razie oceny nie otrzymałeś , podejrzewam jednak ,ze kupujacy wie dobrze co robi i w jakim celu , jeśli wystawi ocenę to bez treści , a takiej niestety admini nie usuną,.
Jestem bardzo ciekawy tego wniosku o możliwość popełnia przestępstwa. Podziel się tym wnioskiem tutaj z innymi... Osobiście uważam, że nie skierujesz, żadnego wniosku na policję, straszysz.
Co do twojej oferty sprzedaży telefonu. Masz zdecydowaną rację. W ofercie nie ma mowy, że w zestawie jest ładowarka, tym bardziej, że przedstawiłeś realne zdjęcia oferowanego produktu i nie ma tam nigdzie ładowarki...
https://ibb.co/kchT3R4 Proszę, oto mój wniosek. Oczywiście zasłoniłem wszystko co się tylko dało, aby zaraz nie posądzono mnie o jakieś RODO. Właśnie zbieram się na komendę. Jak wrócę, po południu napiszę co mi powiedzieli.
Nie straszę, mówię poważnie. Tu nie chodzi o ładowarkę. Mam ponad 140 kabli i modułów ładujących. Gdyby kupujący zachował się normalnie, wysłał bym mu za te 8.99zł ładowarkę, ale on niemal wprost pisze
-"Wystawiam negatywa, chyba że wyślesz mi gotówkę. To jak, dogadamy się czy nie?"
Ok, właśnie wróciłem z komendy. Jak by ktoś chciał wiedzieć na przyszłość...
W tej chwili, niestety nie mogę za dużo zrobić. Jak mi powiedzieli, aby moje roszczenie było w pełni zasadne, musi nastąpić skutek. Np. Finalnie wystawienie negatywnego komentarza, a wtedy mogę działać dodając ekstra zarzut z powództwa cywilnego o zniesławienie.
Można też zgodzić się na wysłanie mu pieniędzy i liczyć na negatyw. W takim wypadku, gościowi groziło by 6 miesięcy pozbawienia wolności.
Pozostaje czekać. Albo wystawi negatywa i działam, albo nie i zapominam o sprawie.
@Tanatos777 ludzie nie za takie rzeczy negatywy otrzymywali. Czy allegro usunie? jełsi kupujący nie nakłamie wprost to raczej nie usunie. Dostaniesz komunikat " subiektywna ocena kupujacego". Nawet jesli Ty masz racje to kupujący może ocenić jak chce. Może wystawić negatyw i słowa pod nim nie napisać. I nic nie zrobisz takie ma prawo.
Cóż moim zdaniem jeśli allegro nie usunie to bedziesz musiał sie po prostu odnieśc do negatywa i tak to zostawić. Po roku zniknie.
@Tanatos777 Jeśli było jak piszesz to masz szansę że Allegro samo ci go usunie bo jest on bezpodstawny a serwis dbając o swój wizerunek nie powinien dopuszczać do takich sytuacji .Przedstaw im temat i poczekaj na odzew.
@Tanatos777 Ale jakie przestępstwo Ty chcesz zgłaszać na policję? To, że klient domaga się ładowarki do telefonu? Chyba żartujesz. Przecież to naturalne, że ładowarka zawsze stanowi komplet i powinna być dołączona. Nie masz ładowarki, trzeba było wyraźnie napisać w aukcji o jej braku. Poza tym nie nazywaj tu nikogo kretynem. Kupujący może Ci wystawić negatywa w taki sposób, że Allegro go nie usunie.
frytki to też ziemniaki i nie trzeba pisać ,że są pokrojone . W ofercie był telefon !
Ojej!!! I już wysyłamy klienta na drzewo! Przestępcę z niego robimy, bo chce ładowarki do telefonu, która jest jego naturalnym wyposażeniem! A wystarczyło napisać - towar wybrakowany, nie ma ładowarki.
Od jakiegoś czasu ładowarki wcale nie są naturalnym wyposażeniem telefonu. Przy zakupie telefonu trzeba sobie dokupić ładowarkę jak i inny osprzęt.
taaaak, posiada również folię fabryczną i pudełko i jakimś cudem kupujacy się o to nie dopomina .
@xyz96 i phone uszkodzony, znaleziony na strychu - tak było napisane w aukcji
NIgdzie nie było napisane że to oryginalny komplet z dokumentami, paragonem i ładowarką wiec moim zdaniem stwierdzenie że ładowarka to częśc telefonu jest nadużyciem. Sprzedający jasno napisał co i w jakim stanie sprzedaje. Pamietajmy że cena to 33 zł wiec adekwatna do stanu przedmiotu.
@_Likos_ Ty też będziesz kluczył i wysłał na drzewo? Tego nie było, tamto było, na strychu, komplet, dokumenty, pudełko, co jeszcze? Wszystko, aby tylko nie wspomnieć o braku ładowarki, bo prawdopodobnie wtedy nikt by tego nie kupił. A wystarczyło napisać - brak ładowarki. Tak to jest, gdy chce się ukryć brak podstawowego elementu. Jasno to trzeba było napisać, że nie ma ładowarki, a nie teraz na policję lecieć i lament o negatywa robić. Cena nie ma tu nic do rzeczy.
no cóż , sprzedawca ma teraz poważny problem bo nie napisal w ofercie ,że telefon nie ma uchwytu samochodowego a z nim Ferrari 🤣
@Tanatos777 Według teorii allegro to może nie zostać uznane za wymuszenie ,bo klientowi wszystko wolno a sprzedawca ma się do niego i jego punktu widzenia dopasować ale tu klient jest sam sobie winien że nie przeczytał dokładnie opisu przed zakupem a nawet jak przeczytał i nie był czegoś pewien to ma opcję "zadaj pytanie sprzedającemu" z której pewnie nie skorzystał .
@xyz96 tu nie ma nic do kluczenia
Koń jaki jest każdy widzi - jak mówi przysłowie
Klient kupił telefon i otrzymał telefon dokładnie tak jak było napisane w aukcji.
Sprzedający mógł napisac że teleofon jest bez ładowarki, słuchawek, pudełka i innych akcesoriów lecz MÓGŁ a nie MUSIAŁ. SPRZEDAWAŁ TELEFON WIEC NAPISAŁ ŻE SPRZEDAJE TELEFON.
Naczepa też jest intergralną częscią TIRa a jakoś jej w komplecie nikt nie dorzuca.
Wiecej sie nie odzywam bo znów piszesz rzeczy kompletnie oderwane od rzeczywistosci
@_Likos_ Zaczyna się bezsensowna polemika w nieskończoność, jak tu wymanewrować kupującego, a wystarczyło napisać BRAK ŁADOWARKI. Nie byłoby tematu. Już o Tirach mamy przykłady, zaraz będą o promach kosmicznych. BRAK ŁADOWARKI - wszystko w temacie.