Dzień dobry,
Piszę w sprawie pewnego sporu z kupującym, który de facto miałem pierwszy raz ponieważ naprawdę poczułem sie ewidentnie wykorzystany i w dodatku po chamsku potraktowany przez kupującego a na koniec zgodnie z jego prawem gdzie spór wygrałem i SAMO ALLEGRO zakonczyla dyskuje bo kupujący całkowicie poplątał sie w zeznaniach wystawiono mi NEGATYWNĄ OPINIE, z dość mocną treścią która jest zwyczajnie NIEPRAWDĄ!
Klient zakupił u mnie pompkę klasy premium której cena katalogowa to 350 zł, ja sprzedalem ją za 189 zl ponieważ brakowalo jednego elementu. Klient zglosil zwrot po 13 dniach (co prawnie jest zgodne) na co mówię, no przeciez ma prawo, po czym otrzymałem zwrot, sprawdzam a produkt po prostu NIE DZIALA, stwierdzilem, no dziwna sytuacja bo przeciez mógł zgłosić REKLAMACJE i nawet słowa bym nie powiedział po prostu oddałbym całosc kwoty, natomiast zgłosił zwrot, ja sprawdzilem i okazala sie niesprawna, nagralem film wideo do tego aby wyslac kupujacemu, pomniejszym kwote zwrotu o 50% wyjaśniłem pismem który za moment wkleje ze nie moge oddac calosci kwoty itp..., pomyslalem sobie ze sprawa zalatwiona, a po kilku godzinach otrzymuje odpowiedz w centrum wiadomosci, że (MAM ODDAĆ CALOSC KWOTY, ZE JEGO TO NIE INTERESUJE BO JAK NIE TO ZGLASZA SPRAWE O WYLUDZENIE).. Pomyslalem sobie prosze bardzo, nie czuje sie winny, a wiec otworzył dyskuje, wyjasnilem wszystko raz jeszcze i sam się poplątał w zeznianiach na koniec i Allegro bezdyskusyjnie zamknelo sprawe, po czym musiał klient zrobic cos na zlosc bo przeciez przegrał i dodał KOMENTARZ który przedstawia NIEPRAWDE... (WKLEJAM NAJPIERW JEGO TRESC NEGATYWNEJ OPINII)
Pompka Rowerowa Elektryczna Mini Kompresor Do Roweru Cycplus AS2 Pro
Podsumowanie:
Chciałem sie na koniec odniesc do tej opinii przez kupującego która jest dla mnie krzywdząca ponieważ zwyczajnie walczyłem o swoje i ewidentnie w tym przypadku ze dyskusje/spór z kupujacym wygrałem klient wystawilem opinie oczerniajaca moje konto i nie moge sie doprosic aby to usunac przede wszystkim dlatego ze jest pisana NIEPRAWDA: wyjasniam wszystko po kolei
1.klient napisał NIEUPRZEJMA OBSŁUGA, Nie zgadzam sie z tym ponieważ odpisywalem bardzo szybko i grzecznie tlumaczylem cala sytuacje...
2. OPOZNIONY ZWROT SRODKOW, Nie zgadzam sie ponieważ zwrot nastąpił bardzo szybko, tylko ze nie po mysli kupujacego.
3. WYSLANO USZKODZONY TOWAR, To juz calkiem stawia w zlym swietle moje konto co jest nieprawda... klient mial 13 dni na to zeby zglosil reklamacje co kolwiek, dodatkowo w wiadomosci wyzej lawirował ze produkt sprawdzal ale finalnie nie odpalal.... ehh
4. Klient kupujacy produkt zglasza zwrot po 13 dniach wiedzac ze cos nie dziala zamiast reklamacji i jeszcze sie wykluca mimo nagralem film odrazu po zwrocie i wyslalem do niego.
5. Naprawde nie chcialoby mi sie prowadzic tej calej batalii o 95 zl ale zrobilem to dla ZASADY i na chwile obecna wyszedlem na glupka.....
Czy ja moge prosic kogos z Moderatorów aby zapoznac sie z tą sprawą i usunieciem tego komentarza bo naprawde nie moze byc tak ze czlowiek sie stara, oddaje jeszcze polowe pieniedzy za wyslanie spowrotem niesprawnego produktu i dostaje negatywna opinie MOCNO OCZERNIAJACĄ MOJA DZIALALNOSC i jest wszystko ok, tym bardziej naprawde pierwszy raz postawilem sie kuopujacemu ktory byl nieuczciwy i odrazu taka sytuacja... Mam nadzieje że Allegro pomoże w tej konkretnej sytuacji.
Z góry dziekuje za zrozumienie
Nie, Allegro Ci nie pomoże i nie usunie tego komentarza.
Widać ze to Twoja pierwsza styczność z taką sytuacją bo chciało Ci się tak długi tekst wstawiać.
Niestety to tylko strata czasu. Tu nie ma co patrzyć za siebie tylko jechać dalej.
Czy mogę prosić chociaż o odpowiedz któregoś z moderatorów ? Naprawde sprzedawcy musza byc tak traktowani ? Staram sie merytorycznie cos wyjasnic i wychodzi na to ze byle jaki kupujacy robi sobie zart z mojego konta.... 😕
Jak chcesz odpowiedzi moderatora, to oznacz moderatorów...
@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Ponadto, znam tę odpowiedź, mogę Ci ja odpowiedzieć: "Przykro mi, nie mamy podstaw do ingerencji w komentarz kupującego".
@TaniejNieKupisz1 Obecnie ma 13 kłamliwych negatywnych opinii wynikających wyłacznie ze złej woli kupującego i faktu, że nie dałem się naciągnąć na fałszywe reklamacje, darmowe towary i zwrot pieniędzy (przy zatrzymaniu towaru oczywiście - towar jest na tyle zły, żeby za niego nie płacić, ale na tyle dobry, by go zatrzymać).
Zgadnij co zrobiło z tym allegro?
Nic ? 🙂
@TaniejNieKupisz1 W skrócie zaraz otrzymasz odpowiedź że to subiektywna opinia kupującego na którą Allegro nie może integrować oraz pocieszenie że pierwszy komentarz negatywny nie wpływa na statystyki i jakość sprzedaży.
Subiektywna opinia to nie jest kłamstwo czy oszczerstwa.
Komentarze na allegro to obecnie forma do szkalowania użytkowników, zamiast budowania wiedzy o produkcie czy też jakości obsługi.
Serwis z indywidualnymi wycieczkami pod adresem sprzedawcy nic nie robi - a w myśl ich regulaminu komentarze powinny się odnosić do przebiegu transakcji.
wg serwisu dopuszczalne są nawet takie kwiatki typu
"ta firma powinna upaść" - to jest poprawny komentarz,
tak to wynika z wypowiedzi moderacji po zgłoszeniu, który już w gotowych materiałach podsuwanych moderacji podsuwa możliwość, że sprzedawca to potencjalny oszust.
"Typu nie wiem w jakim stanie wysłali Państwo produkt " i itp
Serwis celowo zbudował tak system komentarzy, gdzie sprzedaż zgodnego z umową towaru i w działania zgodne z polskimi przepisami czy ich własnym regulaminem - mogą spowodować otrzymanie negatywnej oceny.
Naprawde nie mozna weryfikowac pewnych sytuacji ? Przeciez Allegro miało niby teraz stanąć bardziej po stronie sprzedawców, naprawde w tej sytuacji czuje sie jakby ktoś mógł legalnie wysmarować mój sklep byle czym i jest wszystko ok... to nie powinno tak wygladac... tyle pieniedzy czlowiek zostawia allegro kazdego miesiaca i prosze RAZ O POMOC, bo trafilem zwyczajnie na cwaniaka który podejrzewam wielokrotnie wykorzystywał tak system... Dyskusje Allegro zakonczylo bez problemow jeszcze piszac mi że dobrze merytorycznie wszystko wyjasnilem a wpada komentarz smarujacy mnie szambem i nie mozna naprawde tego klamstwa usunac ? 😕
@TaniejNieKupisz1 Proszę, podaj numer zamówienia, którego dotyczy zgłoszenie.
Dzień dobry o to nr zamówienia: b5f83f80-0f58-11f1-9d42-b1d0f123cfc6
@TaniejNieKupisz1 Przykro mi, ale komentarz transakcyjncy może zostań przez nas usunięty tylkow bardzo określonych przypadkach. Zachęcam Cię do zapoznania się z artykułem na ten temat.
I po temacie. Powtórzę, nie patrz w tym, trza robić swoje.
Czy jest szansa coś z tym zrobić ? 😞
@TaniejNieKupisz1 Jedyne co można z tym zrobić to się pogodzić.
Czekam na odpowiedz Pani Moderator, dajmy szanse Pani zapoznania się ze sprawą, a Twoj komentarz tez tutaj nie pomaga...
@TaniejNieKupisz1 Czytam forum od kilku lat. Takich tematów jak ten było tu już setki - allegro tego komentarza nie usunie.
to są subiektywne odczucia kupującego z przebiegu transakcji, każdy może mieć inne
@TaniejNieKupisz1 Przestań się łudzić... Im szybciej, tym lepiej.