Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zamówienia złożone u mnie do godz: 13:00 mam ustawione, że wysyłam tego samego dnia.
Wczoraj zamówienie nr c31a1680-fda6-11ef-bfae-7f809878a1d4
z godz. 13:02 u mnie wyświetla
czas na wysłanie do wt., 11 mar 2025, 23:59
przewidywany czas dostawy śr., 12 mar 2025
Wczoraj 10 mar 2025, 20:11 ocena negatywna, uzasadnienie "Nieterminowa dostawa"
W międzyczasie jeszcze zgłoszony zwrot tego zamówienia, dziś zostało rozliczone.
Proszę o usunięcie tej oceny, jest niezgodna z prawdą.
@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
@MarkecikOnline Jakie, jest dokładnie Twoje pytanie?
Mam biuro sprzedaży 6 kilometrów od magazynu. Na głównym magazynie leży towaru na 8 milionów. Ustawiam godzinę graniczną tylko po to, żeby zanim przyjedzie leniwy kurier DPD, DHL lub ten co nie nie odbiera wcale - czytaj ONE - jestem celowo przez Allegro narażany na negatywy. Z premedytacją i mnie to wk....
@ARNOLD-II @A-G-SYSTEM
Do pewnego czasu się przejmowaliśmy. Większość klientów jest naprawdę spoko, ale zdarzają się ludzie albo złośliwi, albo zupełnie nie zastanawiający się nad tym jak bardzo może to zaszkodzić sprzedaży, czy wizerunkowi firmy.
Od przeczytania jednego z tematów na tym forum znaleźliśmy prawnika, który m.in. specjalizuje się w portalach aukcyjnych. Łatwo znaleźć w wyszukiwarce.
W niezawinionych przez nas tematach - najpierw grzeczna prośba o usunięcie komentarza, przy braku reakcji zwracamy się do kancelarii. Pismo zawiera konkretną argumentację z informacją co się stanie, jeśli komentarz nie zostanie usunięty do określonej daty. Jak do tej pory 100% skuteczności.
Z tym, że jesteśmy tak konkretnie zdeterminowani, prawnik o tym wie, że jeśli negatyw nie zostanie usunięty to sprawa jest kierowana do sądu.
Działa, polecam, mniej nerwów (o które to z wiekiem warto zacząć dbać).
Najtrudniej zacząć i się zdecydować, ale jak się raz przetrze ścieżkę to jest już z górki.
ok, tylko dlaczego my sprzedawcy mamy latać po kancelariach prawnych tylko dlatego że allegro wymyśliło sobie system ocen. Jeżeli wina nie leży po stronie sprzedającego to takie komentarze powinny być wykluczane z jakości sprzedaży.
@MarkecikOnline
Dlatego, że jeśli chcesz tu sprzedawać to z czasem okaże się, że nie masz innego wyjścia.
Codziennie czytam mnóstwo wpisów sprzedających, z których wylewa się (słuszna) frustracja.
Ciągle czytam (słuszne) żale, opisy naprawdę paskudnych tematów i to sprzedawców z długim stażem.
Z czasem, prędzej czy później, każdy dojdzie do wniosku, że ani prośbami, ani groźbami nic u Allegro nie wskóra, bo te same wątki, tematy, sugestie, propozycje i apele są tu od lat i na niewiele się to zdaje. Dlatego część z nas poszła inną drogą. I dlatego o tym piszę, żeby chętnym powiedzieć, że się da.
Moim zdaniem - całą winę za zaistniały problem ponosi serwis Allegro.
1. Kupujący miał ustawioną godzinę graniczną zakupu na 13:00 do wysyłki w ten sam dzień. Zakup był dokonany o godz. 13:02
2. Prowadzenie sprzedaży na Allegro nie polega jedynie na ciągłym patrzeniu na czas zamówień, są również inne obowiązki. Minęła godzina graniczna, paczka do wysyłki na następny dzień.
3. Błąd Allegro - sprzedawca miał ustawioną konkretną godzinę, zakup po tej godzinie - jednak Allegro nakazuje wysyłkę tego samego dnia.
4. Piszesz "czas na wysłanie widzisz tylko Ty jako sprzedawca" - czyli sprzedawca widzi nieprawidłowy nakazany termin wysyłki. A co widzi kupujący? - to jest ważne. Jakie otrzymał informacje po dokonaniu transakcji i kto za nie odpowiada? Dodatkowo - to jest nieprawda - kupujący również widzi czas na wysłanie, który jest zamieszczony przez Allegro w odpowiedniej zakładce.
5. "komentarze usuwamy tylko i wyłącznie gdy łamią te zasady ", czyli co?:
- Allegro zawaliło sprawę z terminem wysyłki - odpowiada za to sprzedawca
- Allegro zawaliło sprawę z terminem dostawy - odpowiada za to sprzedawca
- Kupujący kilka godzin po zakupie wystawia komentarz negatywny z powodu "nieterminowa dostawa" - chociaż nawet nie odebrał produktu i nie mógł stwierdzić, że dostawa była nieterminowa.
- "nie analizujemy i nie decydujemy o tym, czy to jest normalne, czy nie, tylko czy komentarz jest zgodny z regulaminem, czy nie. "- Sugeruję wszystkim uważne zwrócenie uwagi na tą wypowiedź. To jest "typowa" wypowiedź "sztucznej inteligencji". - Tak odpowiada automat.
- Kupujący bezpodstawnie wystawił komentarz, zaznaczając powód "nieterminowa dostawa" - jeszcze w dniu zakupu, nie otrzymując nawet towaru - to kolejny błąd po stronie Allegro - już go wcześniej wskazałem
- "nieterminowa dostawa" - przy wskazaniu oceny sprzedającemu - to kolejny błąd Allegro. Termin dostawy jest wskazywany przez Allegro i jest on orientacyjny - jak wskazuje Allegro na każdej aukcji. Więc w takich przypadkach powinien być wskazany właściwy powód, czyli "dostawa po orientacyjnym terminie wskazanym przez Allegro".
6. - kolejna rzecz - regulamin wystawiania komentarzy ma służyć zarówno kupującym jak i sprzedającym. W obecnej formie służy on jedynie serwisowi Allegro i nie ma on nic wspólnego z rzeczywistością. Widać to chociażby po wielu zakładanych wątkach na AG. Więc chyba najwyższy czas, żeby go dostosować do "realiów".
Podsumowując:
Allegro powinno:
- Przeprosić sprzedawcę za swoje liczne błędy odnośnie tej transakcji i przyznać się do nich (z tym będzie problem, gdyż po 20 latach sprzedaży nigdy nie spotkałem się z sytuacją, że jakiś pracownik Allegro napisał mi, że popełnił błąd i za niego przeprasza)
- usunąć negatywny komentarz, bo to było z ich winy - ale jak widać, to będzie nierealne
- usunąć ocenę ze statystyk - to chyba powinno być normalne
- poprawić regulamin, a szczególnie wskazywane powody wystawiania ocen. Obszary wystawiania ocen zostały już mocno ograniczone - zapewne z powodu licznych zgłoszeń do UOKiK. Teraz zapewne będą dalsze zgłoszenia do UOKiK - z powodu możliwości wystawiania bezpodstawnych powodów wybieranych przez kupujących (a udostępnianych przez Allegro). Oczywiście, obecnie żaden admin nie przyzna mi racji w tym temacie ale po jakimś czasie to się sprawdzi. Już nieraz tak było, że Allegro "szło w zaparte", a potem zmieniali swoje stanowisko.
@maxr01 masz rację, należy zgłaszać do uokik fakt, że na allegro masowo występują fałszywe i nieprawdziwe komentarze, nie mające nic wspólnego z przebiegiem transakcji między kupującym-sprzedawcą tylko dotyczące wadliwej obsługi allegro
Coś się zmieniło od mojej poniedziałkowej publikacji. Mam zamówienie z dziś 13.03.2025 z godz: 13:21, system mi jednak pokazuje, że mam czas na wysłanie do czw., 13 mar 2025, 23:59 😂
Czyli sprzedający głupi, Allegro ma rację... 🤣🤣🤣
A kiedy to sprzedający jest mądry?