anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieistniejący adres, płatność przy odbiorze

MAMY ROZWIĄZANIE!
bureniebo
#7 Wielbiciel

Sprzedaję książki, dzisiaj sprzedałam dwie książki za 140 zł w trybie "płatność przy odbiorze" z wyborem sposobu dostawy "Allegro miniKurier24 Inpost" bez Smarta, koszt przesyłki około 15 zł. Sęk w tym, że podany do dostawy adres nie istnieje (dosłownie osłupiałam, myślałam dotąd, że istnieje jakiś system kontroli poprawności danych), imię i nazwisko klienta z kosmosu, podany w zleceniu telefon nie jest odbierany. Co mam czynić? Pozdrawiam wszystkich serdecznie. 

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21
megii_ss
#12 Orędownik

Napisz wiadomość przez allegro do kupującego z prośbą o kontakt w celu weryfikacji adresu do wysyłki. A jak masz nadal wątpliwości to nie wysyłaj, dostaniesz pewnie negatywa lub nie i żyj dalej. Czasy minęły gdy ktoś się tymi komentarzami przejmuje - a jeżeli liczysz na pomoc tego serwisu i "specjalistów" to się niedoczekasz. Formułki kopiuj klej to ich chleb powszedni
😉

oznacz moderatorów
bureniebo
#7 Wielbiciel

To z pewnością jest jakieś rozwiązanie i biorę je pod rozwagę, pozdrawiam.

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#18 Luminarz

@bureniebo usunąć dostawy za pobraniem z cenników. Nie ma za co

oznacz moderatorów
piksarek
#8 Zapaleniec

W czym konkretnie jest problem i skąd wiesz, że pod podanym adresem przesyłka nie zostanie odebrana? Na jakiej podstawie wnioskujesz, że dane Kupującego są nieprawdziwe? Jak rozumiem, chodzi o koszty samej wysyłki, bo skoro płatność przy odbiorze, to jak Kupujący nie zapłaci to towar do Ciebie wróci. Ryzykujesz tylko kosztami przesyłki.

Nie polecam jak radzi przedmówczyni "nie wysyłać i żyć dalej" bo jednak umowa została zawarta skutecznie, jeśli jednak podane dane Kupującego okażą się poprawne i w takiej sytuacji Allegro słusznie stanie po stronie Kupującego i znowu będzie lament, że złe Allegro gnębi sprzedawców. 

oznacz moderatorów
megii_ss
#12 Orędownik

Sławosz Uznański-Wiśniewski już wrócił na ziemię, ty też powinieneś 😉

Skoro sprzedający ma słuszne powody że adres do wysyłki jest fikcją to pewnie zweryfikował to bo domniemam nie jedną już paczkę w życiu wsyłał a z kapelusza nie wyssał swoich podejrzeń. 
Umowa została zawarta i co ? Co mu kto zrobi ? Allegro da minusa ? Błagam ........
A jak wyśle paczke i okaże się że faktycznie adres był lipny to paczka wróci i zapłaci zarówno za wysyłkę i powrót i co ? Allegro mu odda kasę czy ty się dołożysz ?

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@bureniebo rozumiem, że sytuacja wygląda podejrzanie i że nie chcesz ryzykować kosztów przesyłki i ewentualnego zwrotu.

Zgadzam się z @piksarek, że umowa została zawarta skutecznie, więc ostrożność jak najbardziej wskazana, ale rezygnacja z realizacji zamówienia „na wszelki wypadek” nie jest w mojej ocenie odpowiednia.

Zanim podejmiesz decyzję, proszę Cię o przesłanie numeru zamówienia, sprawdzimy to dokładniej. Jeśli dane rzeczywiście wyglądają na fikcyjne, przekaże sprawę dalej. 

@megii_ss jeśli chodzi o Twoje porady to również mam duże wątpliwości czy wróciłaś na ziemię?

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
bureniebo
#7 Wielbiciel

Naprawdę ciężko mi kiedy muszę czytać takie bzdury. Napisałeś, cytuję: "Zgadzam się z @piksarek, że umowa została zawarta skutecznie". Prawo stanowi, że w skutecznie zawartej umowie dane umawiających się nie mogą być fałszywe. Próba zawarcia umowy z fałszywymi danymi jest przestępstwem. Dlaczego zgadzasz się z @piksarek ? Czy jest w tej deklaracji chociaż cień jakiegoś argumentu? To naprawdę straszne. Ale to nie wszystko. Dalej piszesz:

"Zanim podejmiesz decyzję, proszę Cię o przesłanie numeru zamówienia, sprawdzimy to dokładniej. Jeśli dane rzeczywiście wyglądają na fikcyjne, przekaże sprawę dalej. "

Napisałam wyraźnie: dane są fikcyjne. I pytam jeszcze raz, dobitnie: kiedy zostanie wprowadzony jakiś system weryfikacji podawanych przez clientów danych, hm? Czy zostanie jak jest bo kasa się zgadza więc jest w porzo, co?

Ale najlepsze jest na końcu - umowa, Twoim zdaniem, została skutecznie zawarta, ale:

"Jeśli dane rzeczywiście wyglądają na fikcyjne, przekaże sprawę dalej"

Czy na pewno jesteś wystarczająco kompetentny by doradzać Sprzedającym?

No i ostatnie - gdzie mam wysłac ten numer zamówienia? Podać ten numer tutaj? 

Z nadzieją na merytoryczną odpowiedź:

@bureniebo 

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@bureniebo zamiast próbować mnie obrazić, korzystniej będzie jak skupisz się na meritum sprawy. Merytoryczna dyskusja to nie miejsce na złośliwości.

Tak, poprosiłem tu o numer zamówienia, więc proszę podaj go w tym wątku żebym mógł Ci pomóc.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
bureniebo
#7 Wielbiciel

Proszę bardzo:

17490788623

oznacz moderatorów
megii_ss
#12 Orędownik

Zauważyłam że jakakolwiek odpowiedź która wam "moderatorom" nie jest w smak traktowana jest jako atak i próbę obrazy - bo tak to kwitujecie.
Wystarczy udeżyć się w pierś i czasami przyznać rację innym że nie ma się pojecia o czymś, ale nie =  chola chola - przecież to nie przystoi "specjalistom" od dobrych rad. 

oznacz moderatorów
piksarek
#8 Zapaleniec

@bureniebo Przede wszystkim staraj się czytać ze zrozumieniem zamiast się pienić bez powodu. Taki znaczek "?" na końcu zdania oznacza pytanie a nie twierdzenie. Ja pytałem na jakiej podstawie twierdzisz, że dane Kupującego są nieprawdziwe oraz że pod wskazanym przez niego adresem przesyłka nie zostanie odebrana? Nie kwestionowałem twojego twierdzenia, ale pytałem o jego uzasadnienie. 

Co do kwestii ważności umowy to jeśli twoje twierdzenie jest poprawne to nie tylko może podważać skuteczność umowy ale nawet dawać ci prawo do roszczeń odszkodowawczych jako pokrzywdzonemu tym czynem. Ale jeśli się pomyliłeś, to umowa jest zawarta skutecznie i masz obowiązek wywiązać się z niej. Jeśli tego nie zrobisz możesz ponieść konsekwencje zarówno od Allegro jak i od Kupującego. 

Oczekujesz konkretnej pomocy, to bez konkretnych informacji na inną liczyć nie możesz. Możesz tutaj odpowiedzieć na pytanie lub po podaniu numeru zamówienia jak prosił @gdvorek czekać na ocenę Allegro. 

oznacz moderatorów
bureniebo
#7 Wielbiciel

Idź już do domu, proszę. I dobra rada - zanim weźmiesz się za pomaganie innym pomóż sobie. Pozdrawiam.

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@bureniebo na początku przypominam, że obrażanie innych forumowiczów jest naruszeniem regulaminu. To nie jest miejsce na tego typu zachowania.

Skupmy się na pomocy w Twojej sprawie. Podałeś numer oferty, a nie zamówienia, więc proszę o podanie poprawnego numeru.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
bureniebo
#7 Wielbiciel

Chyba inaczej rozumiemy termin obrażanie. Nikogo nie obraziłam ani nie miałam takiego zamiaru. Zwyczajnie - chcę uwolnić się od komentarzy, które rozmydlają problem i sugerują jakąś moją winę a napisałam wyraźnie - dane są fałszywe. Oto numer zamówienia:

13d79a70-6d55-11f0-b70d-01a8efe4fc32

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@bureniebo zweryfikuję to i wrócę do Ciebie z odpowiedzią. Proszę o cierpliwość.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
bureniebo
#7 Wielbiciel

Dzięki, ale to już niepotrzebne, napisałam bezpośrednio do Allegro i sprawa jest w dziale bezpieczeństwa czy coś takiego, dzięki za dobre chęci i pozdrawiam.

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Allegro będzie stało za wysłaniem paczki. Standard. Teraz pozostaje kwestia czy fałszywe są tylko dane czy całe zamówienie wbrew pozorom to nie jest to samo. Niektórzy mają schizy na punkcie bezpieczeństwa w sieci i dosłownie wszędzie podają fałszywe dane. Co wcale nie znaczy, że nie odbiorą np paczki pobraniowej do punktu. Wiadomo że jeśli była na adres to raczej nie. 

Na Twoim miejscu zrobiłabym tak jak część sprzedawców czyli zadzwoniła by potwierdzić zamówienie. Wtedy mniej więcej będziesz wiedział na czym stoisz. Albo odbierze i wysyłasz albo nie i lepiej anulować, bo szkoda strat...

Dane czasami bywają dziwne np wczoraj do wysyłki z innego portalu dane na Barry ..... Gdyby to była pobraniówka to w życiu nie uwierzyłabym w ich prawdziwość. Ale blikiem na telefon w minutę zapłacił wiec czasami są po prostu bardzo dziwne. Ten jeszcze ma oprócz dziwnego imienia nazwisko gwiazdy filmowej....xD

Rozumiem że moderatorzy już na wszelki wypadek sprawdzili konto kupującego pod kątem konta założonego tylko do zdejmowania ofert konkurencji czy wystawiania fałszywych komentarzy? W końcu jak mnie pamięć nie myli to Allegro powinno przynajmniej udawać, że o to dba? A jakby nie mówić Waszym klientem jest sprzedający i to o jego bezpieczeństwo powinniście dbać w pierwszej kolejności, zamiast go narażać na straty zmuszając do wysyłki na trefny adres...  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

#7 Wielbiciel

Pisałam, sposób dostawy: kurier, nie ma możliwości dostarczenia takiej paczki, to nie paczkomat. Ale z Twoimi opiniami dotyczącymi polityki Allegro zgadzam się z Tobą w stu procentach.

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Mam tylko nadzieję, ze to nie z tych co obojętnie czy wyślesz czy nie wlepi negatywa... Bo po coś chyba to zamówienie złożył nawet jak towaru nie chce...