anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieodebrane przesyłki z Allegro wracają do paczkomatu, a nie do siedziby firmy

www-lapkom24-pl
#10 Popularyzator#

Witam,

W zakładce Zwroty na Allegro mam podany adres do zwrotu, który jest adresem siedziby mojej firmy.

Jak powinienem traktować paczki, które zostały nadane w paczkomacie do klienta, ale nie zostały przez niego odebrane i wróciły do paczkomatu nadawczego? Bez względu na to, czy kupujący zgłosił zwrot, takie przesyłki wracają automatycznie do miejsca nadania.

Standardowy zwrot wygląda tak, że kupujący odbiera paczkę, zgłasza zwrot i odsyła ją darmowym zwrotem InPost. Wówczas kurier dostarcza paczkę bezpośrednio do siedziby mojej firmy, a nie do paczkomatu. Natomiast w sytuacji, gdy paczka nie zostanie odebrana, wraca do paczkomatu nadawczego i to ja muszę ją stamtąd odebrać. Jeśli tego nie zrobię, trafi do magazynu paczek nieodebranych.

Problem polega na tym, że w zakładce Zwroty podany jest adres mojej firmy, a nie numer paczkomatu, do którego zwracane są nieodebrane przesyłki.

Druga kwestia – nie zamawiałem nic do paczkomatu, a mimo to dostaję SMS z informacją, że czeka na mnie paczka. Domyślam się, że to zwrot nieodebranego zamówienia z Allegro, bo to nie pierwsza taka sytuacja. Nie wiem jednak, co to za przesyłka i kto jej nie odebrał, ponieważ jedyna informacja, jaką otrzymuję, to kod odbioru. Czy sprzedający faktycznie ma obowiązek jeździć do paczkomatu i odbierać paczki, których pochodzenia nawet nie znam ?

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

Dreams
#8 Zapaleniec#

@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

Zacznij od oznaczenia moderatorów, tym razem zrobiłem to za Ciebie. Nie powinno tak być, nieodebrane z paczkomatu przesyłki jak i zwroty konsumenckie przynosi kurier na adres firmy. Bynajmniej u mnie od zawsze tak jest i tak to powinno wyglądać.

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@www-lapkom24-pl Konsultuję sprawę. Jak otrzymam informację, wrócę z odpowiedzią. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#15 Entuzjasta#

@www-lapkom24-pl  jak paczki odbiera kurier to nieodebrane wracają na adres firmy, jak nadajesz w paczkomacie to nieodebrane wracają do paczkomatu. 

Czy sprzedający faktycznie ma obowiązek jeździć do paczkomatu i odbierać paczki, których pochodzenia nawet nie znam ?

Skoro nadajesz paczki w paczkomacie to i tak jeździsz więc co za problem odebrać zwrot? Inpost zawsze wysyła maila o tym, że nieodebrana paczka wraca do Ciebie więc znasz ich pochodzenie. 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@www-lapkom24-pl zapoznałeś się z regulaminem Inpost ? jeśli nie to zrób to co powinieneś zrobić dla własnego bezpieczeństwa  przed rozpoczęciem korzystania z usług kontrahenta .

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@www-lapkom24-pl Wracam z informacją. 

Przesyłki InPost nieodebrane z Paczkomatu wracają do Paczkomatu nadawczego. To nie jest błąd. Gdyby kupujący odebrał paczkę i nadał zwrot, wówczas trafiłaby na adres wpisany przez Ciebie do zwrotu.

Nieodebranie przesyłki nie jest równoznaczne z odstąpieniem od umowy. Jeśli kupujący po prostu nie odbierze przesyłki i nie poinformuje Cię o rezygnacji z zakupu, towar pozostaje w świetle prawa własnością kupującego.

Jeśli kupujący jest konsumentem, może on jednak odstąpić od umowy w dowolnym terminie, zatem najlepiej odebrać zwróconą przesyłkę z Paczkomatu, żeby uniknąć potencjalnych komplikacji dotyczących odzyskania towaru od przewoźnika w przypadku odstąpienia od umowy. Jeżeli kupujący odstąpi od umowy i nie odbierze przesyłki, powinieneś odebrać ją z paczkomatu, ponieważ towar według prawa jest ponownie Twoją własnością. 

Możesz zweryfikować kupującego po numerze nieodebranej przesyłki w zakładce Zamówienia na swoim koncie.

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@www-lapkom24-pl Od chyba dwóch lat paczki nadane w Paczkomatach, które nie zostały odebrane wracają do Paczkomatu, a nie na adres do zwrotów.

Jeśli nie odbierzesz, to paczka trafi do magazynu paczek nieodebranych.

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#16 Inspirator#

@fox_paws @www-lapkom24-pl Dokładnie tak jest. Paczka nie odebrana to nie to samo, co zwrot. Poza tym nie rozumiem, na czym polega problem z odbiorem, skoro nadajesz w tym samym paczkomacie?

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@SpeedyGonzalezz @www-lapkom24-pl Druga sprawa, że jak nieodebrana paczka wraca, to nadawcą zawsze jest magazyn InPost, czyli wpisana jest nazwa miasta. Kiedy jest to zwrot, to w polu nadawca jest adres e-mail.
Jeśli używasz jakiegoś narzędzia do obsługi sprzedaży, to wystarczy ustawić odpowiednie akcje automatyczne i będziesz mieć podane na tacy, które paczki wracają, a ktore zamówienia jeszcze nie zostały doręczone.

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów