anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nieodebrane zamówienie..

BikeOutlet_pl
#11 Animator#

Jak przez allegro jest traktowane zamówienie po prostu nie odebrane przez kupującego?

Kupujący o swoim "odstąpieniu od umowy" raczył poinformować w dyskusji, którą rozpoczął 21 dni po zakupie i nieodebraniu przesyłki i była to pierwsza wiadomość jaką otrzymaliśmy od kupującego.

Czy taka transakcja jest traktowana jako anulowana?

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

---
allegro nicniegro
oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

Client:44052296
#21 Demiurg#

@BikeOutlet_pl chodzi Ci o dosłowne zaznaczenie słowa anulowana? Czy tylko o fakt skutecznego poinformowania o rezygnacji z zakupu.

oznacz moderatorów

BikeOutlet_pl
#11 Animator#

chodzi mi o to, jak allegro traktuje taką transakcję..

czy jako anulowaną, czy jakoś inaczej

---
allegro nicniegro
oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@BikeOutlet_pl jako odstąpienie przed odebraniem przedmiotu. wg. allegro anulować można nieopłacony przedmiot. A ty nastąpiła płatność, transport, odstąpienie.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@BikeOutlet_pl tu zależy na kogo trafisz i czy klient poprosi allegro o pomoc no i jaki klient, ja ostatnio miałem podobnie, zakup 20 zł wysyłka 10,49 zł brak odbioru, powrót darmowy bo to inpost, paczka leży klient pisze po miesiącu w dyskusji że nie dostali kasy 😄

Moja odpowiedź, że nieodebranie paczki to niewywiązanie się z umowy odstąpienie nie ma mocy prawnej mam trzy opcje 

1. zwrócić za sam towar

2. Opłacą Państwo kolejną wysyłkę i wyślemy ponownie 

3 Dołożę do kolejnego zamówienia 

Proszę o decyzję w ciągu 3 dni 

I cisza po trzech dniach wysłałem odstąpienie powołując się na KC i oddałem za sam towar, napisałem do allegro o zwrot prowizji i zamknięcie dyskusji i na tym się zakończyło 😄

Ps. jak to zakup smart i nie ma żadnych kosztów wysyłki i powrotu, to przyjmij odstąpienie i olej sprawę 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów

BikeOutlet_pl
#11 Animator#

mogłem robić pod górkę, ale przyjąłem, oddałem, no i .. wleciał negatyw - "Opóźniony zwrot pieniędzy" 🤦‍. dlatego pytam jak jest to traktowane przez allegro, bo za zamówienie anulowane ponoć nie można wystawić oceny

---
allegro nicniegro
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Napisz na komentarz odpowiedź cyt zwrot zgloszony dnia x kasa oddana dnia y nie minęło ustawowe 14dni więc jak ktos jest prawna mimozą to może twierdzić że coś ma opóźnione

oznacz moderatorów

BikeOutlet_pl
#11 Animator#

i tak też napisałem, ale mimo wszystko komentarz bruździ i statystyki obniża, a żadnej winy naszej tu nie ma.

---
allegro nicniegro
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Jak zauważy że zrobił z siebie durnia to sam ściagnie

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@BikeOutlet_pl Za anulowanie platności czy anulowanie zakupu?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

Allegro napisze Ci, że jest im przykro ale wpisu nie usuną.

Czyli wiedząc, że wpis łamie ich regulamin, nic z tym nie zrobią

Odpisz, Komentarz niezgodny z prawdą, allegro pozwala na kłamliwe, nierzetelne wpisy mimo wiedzy o tym fakcie

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Komentarze zawsze będą budzić emocje, zawsze każda ze stron widzi to inaczej, w zasadzie nigdy nie będą obiektywne, ale z pewnością można to obrać w jakieś ramy, ten który jest może jest dobry może trzeba poprawić, gorsze jest to że nie ma kogoś kompetentnego kto by go przeczytał i potrafi podjąć określone działania.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@RED  mamy podobna sytuacje

1) kupujacy nie odebrał przesyłki

2) po kilku dniach pisze że nie otrzymal zwrotu środków

3) grzecznie wyjaśniamy że podstawą do zwrotu środków jest jasna informacja że kupujący odstepuje od umowy. Kupujący nie potwierdza odstąpienia

4) kupujacy zakłada dyskusje w której twierdzi że nie zwróciliśmy wpłaty - po raz kolejny prosimy o JEDNO ZDANIE - że odstepuje od umowy

5( kupujący nadal nie odstepuje od umowy - wystawiając negatyw że niby brak kontaktu i robimy problemy ze zwrotem naruszając regulamin ( co nie jest prawdą)

6) piszemy do allegro o usunięcie - powód - naruszeni przepisów prawa - wymuszenie zwrotu środków bez odstąpienia

7) allegro oczywiście odrzuca prośbe o usuniecie komentarza

😎 napisaliśmy odwołanie informując że kupujący wymusza na nas łamanie przepisów ustawy konsumenckiej, wymusza łamanie przepisów celno -skarbowych ( pomniejszenie podstawy opodatkowania bez wymaganych prawem przesłanek) a allegro odmawiając usunięcie komentarza przyczynie sie do wywierania na nas presji. W tej sytuacji zamierzamy zlecić zwort środków kupujacemu natomiast zamiast odstąpienia od umowy do anulowanego paragonu dołączymy screeny z dyskusji, komentarza oraz odmowe jego usunięcia. W przypadku ewentualnej kontroli US  poprosimy aby to Urzednicy zwócili sie z prośbą o wyjaśnienia zarówno do kupującego jak i do allegro. Zarówno dyskusje jak i komentarz odbieramy jako wywieranie na nas presji w celu wymuszenia pewnych działań . I tak bedzie opisana dokumentacja "zwrotu"

W tym momencie czekamy na rozpatrzenie odwołania aby móc wydrukować całą dokumentacje. Potem zlecimy zwrot i póki co tak to zostanie aż do ewentualnej kontroli

oznacz moderatorów

budowlaniec2019
#10 Popularyzator#

Mieliśmy identyczną sytuację, tyle że nie chcąc się szarpać zwróciliśmy typowi wpłatę. Komentarz został, że pieniądze nie zostały zwrócone a Allegro oczywiście odmówiło jego usunięcia. Według pracownika Allegro kupujący nie musi nawet napisać zdania o odstąpieniu od umowy a samo założenie dyskusji jest jednoznaczne, że od umowy odstąpił. Poniżej cytat pracownika serwisu w dyskusji:

"forma odstąpienia jest dowolna, otwarcie dyskusji przez sprzedającego jest jednoznaczne z odstąpieniem od zakupu. Mając na uwadze powyższe proszę o terminowy zwrot pieniędzy do kupującego."

Z drugiej strony jakim trzeba być ... żeby zamiast napisać jednego zdania o rezygnacji z zakupu robić takie rzeczy. To Allegro wyhodowało takich roszczeniowych ... Na innych kanałach sprzedaży jakoś może być normalnie.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@budowlaniec2019  wiem że forma odstąpienia może być dowolna . Lecz musi byś jasno sfomułowane. My zawsze robiąc zwrot drukujemy odstąpienie klienta- mamy potem podstawe dla US do wyjasnienia dlaczego zmniejszylismy podstawe opodatkowania a z firmowego konta zeszły środki.

Byc moze dla allegro założenie dyskusji jest wystarczające lecz dla urzedników skarbowych już nie musi wystarczać. Dlatego my do kazdego zwrotu robimy odpowiednią dokumentacje. Z reguły jest to wydruk odstąpienia. W tym przypadku będzie to wydruk z presji jaą wywierał kupujacy poprzez swoje działania jak i allegro przez nieusunięcie komentarza, Mimo że kupujący miał wyjasnione że potrzebujemy jasne odstąpienie od umowy. Takie bedzie nasze stanowisko w przypadku ewentualnej kontroli.

oznacz moderatorów

budowlaniec2019
#10 Popularyzator#

Według serwisu Allegro nie musi, mało tego składając wniosek o zwrot prowizji zwykle otrzymuje się odpowiedź odmowną gdzie jednym z powodów jest, że kupujący nie odstąpił od umowy. Tak było też w naszym przypadku.

Jeżeli Wasz "klient" nie otrzymawszy zwrotu zgłosi to do Allegro Protect jeszcze oberwiecie podwójnie 🙂

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@budowlaniec2019  dlatego też jak napisałe wczesniej po odpowiedzi allegro zwócimy środki.

Natomiast ponieważ de facto nie ma odstąpienia to całą dokumentacje z tej sytuacji i wywierania presji przekazemy w wprzyp[adku kontroli urzędnikom skarbowym . Byc może urzednicy poproszą klienta i allegro o odniesienie sie do sprawy i wyjasnienie stanowiska

oznacz moderatorów

budowlaniec2019
#10 Popularyzator#

Przykre to, że o tak błahe i proste sprawy musimy tracić swój czas i nerwy. Życzę powodzenia 😉

oznacz moderatorów

fox_paws
#16 Inspirator#

@BikeOutlet_pl Za anulowane nie można wystawić, za zwrot/odstąpienie - można.

------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@BikeOutlet_pl 😄 allegro nie jest stroną transakcji 🙂

Napisz czy oddałeś za wysyłkę o ile była, czy za powrót jesteś w plecy ?

Tak nie można ale jak anuluje zanim rozpoczniesz wysyłkę, anulowanie musi być przez system, po nieodebraniu paczki, jakie anulowanie ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów