anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Numer EAN produktu w ofercie

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

Może nie widzę, może nie ma ale czy można w ofercie znaleźć kod EAN produktu pod jakim jest dodany do katalogu Allegro? Jest sporo takich produktów które przy próbie dodania oferty nie są znajdowane po numerze EAN ani po nazwie a chyba bez sensu jest dodawanie nowego produktu skoro już on istnieje w katalogu i ktoś go sprzedaje? 

@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
36 ODPOWIEDZI 36

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@Health___Beauty pod podanym kodem EAN może znajdować się DOWOLNY przedmiot który ktoś dodał do katalogu. Chińscy sprzedawcy masowo korzystają z generatorów kodów i wrzucają co popadnie pod dowolny kod. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@sl-aw-ek  tak, wiem. Chodzi mi o nieco inną sytuację - mam produkt X. Ten produkt jest dostępny na Allegro - sprzedaje go inny sprzedawca. Chcę wystawić ten produkt - po wpisaniu kodu EAN - brak produktu w katalogu Allegro, po wpisaniu nazwy (całej, częściowej) - to samo. A jednak produkt jest w katalogu, bo ktoś go sprzedaje. Domyślam się, że jest to robione celowo, żeby inni sprzedawcy się nie "podłączali" pod produkt ale chyba nie taka jest idea katalogu. I to nie są pojedyncze przypadki - takich produktów jest bardzo wiele.

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@Health___Beauty Ja tu bardziej obstawiam jakiś błąd w allegro - dziwne by było gdyby katalog działał jak należy. 
W niektórych kategoriach może być sytuacja taka, że sam produkt jest dodany bez kodu EAN natomiast ma go oferta 😉 I wtedy w wyszukiwarce znajdziesz go po tym kodzie ale nie znajdziesz produktu. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@sl-aw-ek  no może, niech się moderacja wypowie 😉 

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@sl-aw-ek 

To ja mam takie pytanie. Po co jest ten cały GS1? Skoro już jest to chociaż niech wyplewi przekręty myfriendów!!!!

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@serwis-texas GS1 jest od zarabiania pieniążków 🙂 A Allegro waliduje EAN tylko czy jest poprawny składniowo. 

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@sl-aw-ek  Wiesz, nie śledzę tego zapewne, tak jak Ty ale ponoć parametry mają sprawdzać 🙂

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@serwis-texas @sl-aw-ek  teraz jest tak, że jak się wprowadzi nieprawidłowy kod EAN (albo przed upływem 24h od wprowadzenia go w GS1) to wyskakuje błąd "wprowadzony kod EAN jest nieprawidłowy, wprowadź nr EAN dostępny w GS1".

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@Health___Beauty czy na pewno wprowadzałaś kod z odpowiedniego generatora? To nie może być przypadkowy ciąg cyfr. Jeszcze w piątek albo sobotę przechodziły normalnie kody z generatora 😄 Zerknę później u siebie ale wydaje mi się, że nic się w tym nie zmieniło. 

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg#

@sl-aw-ek  To się nazywa jazda bez trzymanki. Wiem, wiem, w piaskownicy 😛

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@serwis-texas nie kody EAN to nie - zastosuje Twoją metodę i przetestuje na produkcji 🤣
Tu moim zdaniem istnieje ryzyko, że sandbox działa inaczej. 

@Health___Beauty a kodem - 754552181402 

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@Health___Beauty  EAN 3552570014279 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

a ten 3552570014279  to inny produkt

GOLDEN DECADE CHRISTMAS EDITION FOR HER 80 ML Zara Perfumy Damskie Prezent

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@sl-aw-ek  to nie jest ten sam produkt. To znaczy produkt ten sam - to akurat moja oferta, dodana przeze mnie do katalogu - z tym samym produktem ale jednak nie jest połączona z ofertą, o której pisałam wyżej. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

Napisałam też przez formularz kontaktowy do Allegro i dostałam taką odpowiedź.

Nie mamy uzupełnionych wszystkich parametrów, po których możemy identyfikować te produkty. Aby mogła Pani dodać te produkty do swoich ofert, proszę o przesłanie kodów EAN.

oznacz moderatorów

FishBeat
#12 Orędownik#

Też tego ostatnio szukałem. Wchodzę w ofertę i chciałem wiedzieć pod jakim EAN jest dany produkt. Niestety nie znalazłem tam takiej informacji co jest moim zdaniem mega dziwne.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#14 Krzewiciel#

@FishBeat  z odpowiedzi konsultanta wynika, że są oferty bez dodanego EANu. Co niby nie powinno być możliwe a jednak.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@Health___Beauty  u nas jest podobny problem. Wówczas staramy sie wyszukac produkt przez wyszukiwarke allegro ( tak jak przy zakupie) kiedy go znajdujemy to otwieramy aukcje i patrzymy pod jaką nazwą on funkcjonyje w katalogu. Potem wystawiając wpisujemy tą własnie nazwe z katalogu i produkt sie znajduje, Dopiero potem ewentualnie ( jeśłi nazwa w katalogu jest od czapy ) zgłszamy poprawki np dodanie EANu czy błąd w nazwie produktu.

Częśc ofert jeszcze funkcjonuje od początku katalogu i tam może nie być EANów ( bo na początku nie były wymagane) jak napisał konsultant. W naszej branży znajdujemy także produkty gdzie jest kilkanaście EANów a niby jednym producie w katalogu ( wiec de facto jest to kilkanaście różnych produktów.

Po prostu wszystko na piechote.

oznacz moderatorów