Szukam informacji co w przypadku sprzedawcy który sprzedaje na Allegro produkty zakupione u polskiego dystrybutora czyli nie wprowadzamy jako pierwsi na rynek w kraju produktów w opakowaniu lub samo opakowanie.
to własnie EKO-KOM bedzie twoim przedstawicielem dla czeskiego EPR jak podpiszesz z nimi umowę. Z tego co wyłapałem to do 300kg nie bedzie żadnych dodatkowych opłat oprocz oplaty rejestracyjnej 1600CZK czyli niecale 250zł. Niestety co kwartał trzeba bedzie skladać raporty / deklaracje ilosci wprowadzanych opakowań. PRzeleciałem te formularza rejestracyjne itp i do ogarnięcia samego. Jesli nie posiada sie elektronicznego podpisu kwalifikowanego to przeslą umowę do podpisu tradycyjną pocztą.
@autotomcar na tą chwilę to jest jedna wielka niewiadoma i nawet allegro i jego spece nie wiedzą jak to będzie działało, Na webinarze kwestie rynków zagranicznych były mocno przemilczane. Jedni twierdzą, że te limity zostają, inni fachowcy uważają, że właśnie od sierpnia będzie ujednolicenie i wszystkie limity zostają zniesione, więc trzeba się rozliczać nawet z jednego opakowania. Ogólnie jest taki bałagan informacyjny, że trudno cokolwiek ogarnąć. A firm pośredniczących robi się pełno, żeby wykorzystać chwilę i nabić sobie kieszenie klientami, którzy sami nie wiedzą jak wygląda faktyczna prawna sytuacja.
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
dlaczego teraz wymagacie oświadczeń o spełnianiu limitów, które będą obowiązywać dopiero od 2030 roku??
np. to
Ten limit określający, że stosunek pustej przestrzeni w opakowaniach wysyłkowych nie może przekraczać 50%, wchodzi w życie 1 stycznia 2030 roku.
Cześć, @ja_Nitka! Możesz proszę załączyć zrzut ekranu z widoczną tą informacją?
@Sa_nova proszę zrzut
kolejna rzecz to:
konkretne limity dotyczące minimalnej zawartości materiałów z recyklingu w opakowaniach z tworzyw sztucznych też wchodzą dopiero od 2030 roku, po co więc teraz takie oświadczenie?
@ja_Nitka dziękuję za zrzut oraz Twoje uwagi, konsultuję te kwestie i wrócę z informacją, gdy ustalę szczegóły. 😊
@Sa_nova jeszcze jedna uwaga - do tego punktu
obowiązkowe zharmonizowane piktogramy dotyczące składu materiałowego i sortowania nie wchodzą teraz od sierpnia, wejdą dopiero w 2028 roku
@ja_Nitka dzięki! Dodałam to do konsultacji.
Czy coś zostało już wyjaśnione?
Cześć, @ja_Nitka. Nie otrzymaliśmy jeszcze odpowiedzi w tej sprawie. Damy znać, gdy tylko ją dostaniemy.
@Client:104184661 Jaką kwestię dokładnie masz na myśli? Ola udzieliła odpowiedzi na pytania.
@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ czy zaznaczenie oświadczenia samocertyfikujacego jest konieczne przed 12.08 i czy uległ zmianie zakres oświadczenia (czy usunięte zostały punkty, ktore wejdą w życie dopiero w 2028 roku)?
Cześć, @Client:104184661. Weryfikuję to i dam znać, gdy tylko dowiem się czegoś więcej.
Sa_nova czy juz cos wiadomo w tym temacie?
A u mnie problem z zaznaczeniem tej deklaracji. Numer BDO mam podany od dawna i tu jest zielony ptaszek, ale przy "Oświadczenie zgodności opakowania z wymogami UE" nie ma możliwości nic zaznaczyć ani kliknąć. Co powinnam zrobić?
Cześć @Astritd, prześlij proszę zrzut ekranu z widoczną zakładką gdzie występuje problem.
Czyli jak wysyłam klawiaturę do laptopa grubości 5mm, to pudełko nie może być grubsze niż 7,5mm ? Kto to wymyślił ?
@ja_Nitka Bardzo przepraszam, że musieliście czekać na naszą odpowiedź i odpowiadając na Twoje pytanie - proces legislacyjny ustanawiający funkcjonowanie rejestrów w krajach członkowskich UE wciąż trwa, ale już teraz możecie z wyprzedzeniem dostosować swoją sprzedaż do tych zmian uzupełniając w zakładce "Obowiązki prawne" w Sales Center swój numer EPR dla wybranych rynków oraz akceptując oświadczenia producenta.
dramat to jest, moja cała sprzedaż na allegro nie generuje nawet 300kg odpadów opakowaniowych rocznie a są to głownie opakowania z odzysku. Chyba muszę zakończyć sprzedaż na allegro. BDO to dla mnie jednoosobowej dzialności nie mały kłopot no i koszt