anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Obniżanie cen kosztem wysyłki

tellico
#9 Pomysłodawca

Zauważyłem, że namnożyło się ostatnio mnóstwo sprzedawców wystawiających towar po zaniżonej cenie (wskakują na szczyt listy wyszukiwania), ale za to bez smarta z ceną wysyłki np 39,99zł. Prawdopodobnie nie łamią regulaminu, ale wg mnie jest to miękkie oszustwo i ewidentne żerowanie na gapiostwie kupujących. Widać to zresztą po opiniach (np. https://allegro.pl/uzytkownik/NajKlocki/oceny?recommend=false).

Pytanie do ekipy Allegro: czy jest jakiś sposób i macie zamiar go wykorzystać żeby ukrócić takie praktyki? No bo dzisiaj 40zł, jutro 50, a potem np 199 i łowienie jelenia, który nie sprawdzi ceny dostawy. Nie rzuca to najlepszego światła na serwis.

@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

To zależy jakiej formy dostawy taka kwota na wysyłkę jest ustawiona. Osobiście byłem na PP i chcąc wysłać paczkę POCZTEXEM z ubezpieczeniem by klient ją otrzymał na drugi dzień zawołali ponad 39 zł. Inni kurierzy jak nie masz umowy też sporo wołają . Oszustwem tego bym nie nazwał ,ale każdy z nas widzi jaki koszt dostawy ma sprzedawca i sami możemy to zaakceptować albo poszukać innego. 

oznacz moderatorów

TechartGSM
#16 Inspirator

... A jak już nie zauważyliśmy przy opłaceniu zamówienia, to dokonać zwrotu za kilkanaście złotych i odzyskać całą wpłatę.

oznacz moderatorów

tellico
#9 Pomysłodawca

Odzyskujesz całą wpłatę łącznie z kosztami wysyłki? Czy tylko koszt towaru. 

oznacz moderatorów

TechartGSM
#16 Inspirator

@tellico  napisał(a):

Odzyskujesz całą wpłatę łącznie z kosztami wysyłki? Czy tylko koszt towaru. 

Aż nie wierzę w takie pytanie zadane przez sprzedającego...

oznacz moderatorów

tellico
#9 Pomysłodawca

Dlaczego niby. Ja sprzedaję tylko i wyłącznie ze smartem, w dodatku nie mam prawie zwrotów. Zupełnie nie interesują mnie tematy, które mnie nie dotyczą. Wiem, że sprzedający zwraca koszt towaru i najtańszej przesyłki w tej ofercie. Czyli ustawiam sobie 10zł pocztą polską listem poleconym, a 99zl do paczkomatu i czekam na jelenia, który towar za 49zł kupi do paczkomatu. Spoko. W sumie niezły model biznesowy.

oznacz moderatorów

TechartGSM
#16 Inspirator

@tellico  napisał(a):

Dlaczego niby. Ja sprzedaję tylko i wyłącznie ze smartem, w dodatku nie mam prawie zwrotów. Zupełnie nie interesują mnie tematy, które mnie nie dotyczą. Wiem, że sprzedający zwraca koszt towaru i najtańszej przesyłki w tej ofercie. Czyli ustawiam sobie 10zł pocztą polską listem poleconym, a 99zl do paczkomatu i czekam na jelenia, który towar za 49zł kupi do paczkomatu. Spoko. W sumie niezły model biznesowy.

Proponuję wdrożyć w życie niezwłocznie. Sprzedawaj towar poniżej ceny zakupu z ustawioną najtańszą wysyłką za 10zł i czekaj na jelenia. 

Zobaczysz szybko gdzie są rogi 🙂

oznacz moderatorów

tellico
#9 Pomysłodawca

Z pewnością nie miałbyś żadnego problemu z tym, że spadasz w wyszukiwaniach bo ktoś oferuje twój towar taniej ale z wysyłką 39zł i czytasz jak ludzie się nabierają i piszą, że więcej nie kupią nic na allegro:) Na bank...

oznacz moderatorów

TechartGSM
#16 Inspirator

@tellico  napisał(a):

Z pewnością nie miałbyś żadnego problemu z tym, że spadasz w wyszukiwaniach bo ktoś oferuje twój towar taniej ale z wysyłką 39zł i czytasz jak ludzie się nabierają i piszą, że więcej nie kupią nic na allegro:) Na bank...

1. Pamiętaj że Allegro nie jest obowiązkowe, nikt Cię nie zmusza do sprzedaży na tej platformie.

2. Naprawdę myślisz że takie akcje są tylko tutaj? To się rozejrzyj na innych platformach. 

3. Czego wymagasz od serwisu? Jeżeli masz pomysł jak rozwiązać ten problem, to go zgłoś do serwisu, zapewne jest to mega prosta sprawa do rozwiązania.

4. Co nie jest zabronione, jest dozwolone.

5. Jak miałbym wierzyć we wszystko co ludziom ślina na język przyniesie...

oznacz moderatorów

tellico
#9 Pomysłodawca

Ad.1 Pamiętam. Nie ma to żadnego związku z tematem

Ad.2 Nie interesują mnnie inne platformy

Ad.3 Niczego nie wymagam. Zadałem pytanie czy mają jakiś pomysł i czy tak naprawdę im to przeszkadza, że ich platforma traci reputację w ten sposób czy nie. Tak na szybko to zwiększenie ekspozycji ceny wraz z wysylką kosztem ceny bez wysyłki. Lub na przykład migający baner zrobiony w wordarcie, że w tej ofercie cena wysyłki jest 4x wyższa niż w pozostałych ofertach tego produktu. To tak na szybko.

Ad.4 Casus g_o_w_n_a w paczkomacie

Ad.5 No comment

oznacz moderatorów

TechartGSM
#16 Inspirator

@tellico  napisał(a):

Ad.1 Pamiętam. Nie ma to żadnego związku z tematem

Ad.2 Nie interesują mnnie inne platformy

Ad.3 Niczego nie wymagam. Zadałem pytanie czy mają jakiś pomysł i czy tak naprawdę im to przeszkadza, że ich platforma traci reputację w ten sposób czy nie. Tak na szybko to zwiększenie ekspozycji ceny wraz z wysylką kosztem ceny bez wysyłki. Lub na przykład migający baner zrobiony w wordarcie, że w tej ofercie cena wysyłki jest 4x wyższa niż w pozostałych ofertach tego produktu. To tak na szybko.

Ad.4 Casus g_o_w_n_a w paczkomacie

Ad.5 No comment

No, to tutaj masz link do zgłaszania pomysłów: https://spolecznosc.allegro.pl/t5/forums/postpage/board-id/zglos-pomysl

Do dzieła!

oznacz moderatorów

tellico
#9 Pomysłodawca

To wszystko prawda. Czytając komentarze okazuje się ilu ludzi się na to nabiera. Z jednej strony taki proceder podbiera klientów bo sortowanie najtaniej nie uwzględnia kosztów wysyłki i te oferty są najwyżej, z drugiej strony po prostu mi szkoda tych ludzi, którzy za towar o wartości 50zł zapłacili z przesyłką prawie stówę. No ale ok, skoro Allegro uważa, że sami sobie winni i nie ma problemu z tym żeby klienci odnosili wrażenie, że na Allegro są same cwaniaczki to co mi do tego...

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@tellico Jeśli podejrzewasz, że sprzedawcy stosują praktyki niezgodne z zasadami, skorzysaj z odnośnika "Zgłoś naruszenie" (jest widoczny w każdej ofercie) i jako powód zgłoszenia wybierz "Nieprawidłowości w cenniku dostaw". Twoje zgłoszenie zostanie zweryfikowane i jeżeli weryfikacja potwierdzi Twoje przypuszczenia, podejmieny odpowiednie działania.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

tellico
#9 Pomysłodawca

Czyli jeśli babcia nie zauważy, że cwaniak wrzucił koszt wysyłki 4 krotnie przekraczający normę dla paczkomatu i zapłaci za towar w sumie dwa razy więcej, ale nie naruszył on regulaminu to jest ok?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@tellico serwis nie jest stroną transakcji, koszty i warunki ustala sprzedawca pasuje kupujesz nie szukasz gdzie indziej 😞 39 zł jest sporo ale jak mają swoją umowę lub firmę co im pakują czy może w dropie to po podliczeniu wszystkiego wcale nie jest to dużo 🙂

To że allegro narzuca swoją umowę za 10,95 zł nie masz w niej kartonów, taśm, kosztów BDO, wypełniaczy 😞 

tellico
#9 Pomysłodawca

Czyli w porządku jest dać koszty dostawy 199zł do paczkomatu i liczyć że jeden na stu nie zauważy? Jeśli nie 199 to 120, jeśli nie 120 to 99... gdzie jest granica? Nie mówię o sytuacji wysyłki za granicę czy towaru niewymiarowego czy palet. Małe pudelko klocków. Ewidentnie obniżają cenę poniżej ceny zakupu żeby wskoczyć na szczyt listy wyszukiwania i liczą na naiwnych, którzy nie zauważą, że płacą drugie tyle za przesyłkę. Powtarzam: czy jest to nielegalne? Pewnie nie. Czy jest w porządku? Raczej też nie.

oznacz moderatorów

CzarnyOleander1
#10 Popularyzator

@tellico oczywiście, że w porządku, lecz z jedną różnicą. Tak jak wskazali przedmówcy. O ile pakujesz sam, wysyłasz na własnej umowie, to kwota nie jest aż tak bardzo wygórowana (jest wysoka, ale jeszcze do zaakceptowania). Jest jedno małe odstępstwo od tego - mianowicie gdy Sprzedawca otrzymuje zamówienie, sam nie posiada towaru więc składa zamówienie gdzieś indziej podając dane klienta, który kupił u niego (tzw. dropshipping i to bez jakiejkolwiek umowy, kupuje tam gdzie aktualnie jest najtaniej). Efekt? Sprzedawca nawet nie tknął towaru, nie zapłacił złotówki za nadanie paczki, nie poniósł kosztów związanych z samym pakowaniem, a końcowemu klientowi nalicza 25-40 zł za koszt dostawy (najczęściej pojedynczej sztuki produktu, jednocześnie zaniżając koszt samego produktu). 

Przykładowe opinie u tego typu Sprzedawców. Proszę zwrócić uwagę na ostatnią opinię, gdzie Kupujący potwierdza, że paczka przyszła od kogoś innego. Co więcej, zakomunikował to Allegro, które dalej z tym nic nie robi...

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   już w tym wątku było Wam sygnalizowane, że tego typu proceder istnieje i co gorsza, tacy sprzedający są wyróżniani za swoją działalność w momencie gdy klient sortuje oferty po "najtaniej". Minął ponad miesiąc i nic się nie zadziało w tym temacie... 

Zrzut ekranu 2026-09-04 201621.png

oznacz moderatorów

M.D-00 Geist
#11 Animator

Z drugiej strony jeśli ktoś nie sprawdza, ile ma zapłacić przed kliknięciem w płać, to nic go tak tego nie nauczy jak strata pieniędzy... Choć pewnie zdarzają się recydywiści.

oznacz moderatorów