Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
29-03-2025 sprzedałam na Allegro przedmiot. 30-03-2025 kupujący rozpoczyna dyskusję pytaniem czy mogę mu zwrócić calą wpłatę gdyż kupił nie to co miał zamiar.
Zwróciłam poprzez Allegro, co miałam zrobić i wystąpiłam o zwrot prowizji. Po ponad 2 tygodniach oczekiwania 16-04-2025 otrzymałam odpowiedź odmowną z poniższym uzasadnieniem.
Złożyłam oczywiście odwołanie, ale coś mnie bierze kiedy muszę tracić czas na wyjaśnianie rzeczy oczywistych, a naprawdę mam co robić gdyż muszę " sposobem " wystawić kilkadziesiąt aukcji których nie mogę normalnie gdyż np. system stwierdza że UCY 7400 zapisane w tytule oferty i UCY 7400 pobrane z katalogu to nie to samo i nie pozwala ich wystawić a sprawa ciągnie się już też ponad 2 tygodnie. Utknęła na etapie przekazania do działu technicznego.
Czyli zwróciłeś środki przed odstąpieniem? Albo bez odstąpienia?
Zwróciłam środki na prośbę kupującego którą potraktowałam jako odstąpienie gdyż towar nie był jeszcze wysłany.
No to allegro tego nie widzi
@cztery_bez_atu warto umieścić tę informację w odwołaniu.
W allegro wiele decyzji podejmują Boty a nie normalni ludzie i zdarza się bardzo często że te decyzje są niezrozumiałe i nielogiczne .
@cztery_bez_atu wnioski o rabat transakcyjny (zwrot prowizji) są rozpatrywane w oparciu o dane zamówienia, do którego występujesz o rabat transakcyjny (zwrot prowizji) i ogólny poziom jakości Twojej sprzedaży. Jeśli klient nie anulował zamówienia w zakładce Moje zakupy, automatyczny zwrot prowizji może nie być możliwy.
Prowizję odzyskasz automatycznie, jeśli spełniasz warunki, w innym wypadku należy złożyć wniosek. W przypadku jego odrzucania, można się odwołać od decyzji.
To chyba nie do końca tak. Przykładowo nie mam towaru (bo się głupia oferta znowu sama wznowiła)- klepnę zwrot kasy i dostaję zwrot prowizji z automatu. Kupujący otworzy dyskusję i w niej poinformuję o rezygnacji, zwrócę kasę - zwrot prowizji zostaje odrzucony. Powodem jest to, że była otwarta dyskusja. Zwrotu nie ma nawet gdy dyskusja jest już zakończona. To zwykłe oszukaństwo. Zawsze to parę groszy więcej... I tak tak wiem, że mogę się wykłócać w odwołaniach. Nie zmienia to faktu, ze kombinujecie jak możecie, macie wyraźnie w systemie ze był zwrot - reszta to Wasze wymyślanie...
Też zauważyłam że zakładka wystaw po zakończeniu z pierwotną ilością towaru, lubi żyć swoim życiem i raz wystawia bez " zaptaszkowania " a innym razem nie wystawia nawet jeżeli jest zaznaczona do wystawiania i w gruncie rzeczy nigdy nie mozna być pewnym czy wszystko co miało być wystawione zostało wystawione i odwrotnie.
Szanowna Pani. To nie jest pierwszy zwrot prowizji o który się ubiegam ale ten kto pisał poradnik jak się ubiegać o zwrot prowizji to chyba jednak minął się z powołaniem. Dopuszczacie odstąpienie od umowy przed wysłaniem przedmiotu transakcji, ale w związku z tym nie jestem w stanie spełnić 3 z 4 warunków uzyskania zwrotu gdyż nie było wysyłki przedmiotu więc nie mogło być jego zwrotu. Jeżeli nie było wysyłki to nie było też listu przewozowego. No i najbardziej kontrowersyjny warunek. Odpowiednio wysoki poziom sprzedaży, czyli jeżeli ktoś sprzedaje mało to zwrotu prowizji nie otrzyma? No bez jaj. Proszę też zerknąć do dyskusji którą rozpoczął kupujący tam jest podany powód dla którego zwróciłam mu zapłaconą należność.
w między czasie po odwołaniu zwrot został przyznany. Całe 1,83 zł, i znów problem. Nie wiem czy zainwestować czy przepić.