anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odstąpienie od umowy 14 dni ograniczenie prawa, stanowisko allegro niewłaściwe ile jeszcze razy ?

cFiat
#12 Orędownik

Proszę o interwencje bo klient zwrócił towar który jest wyłączony z trybu 14 dniowego bo jest to komputer samochodowy który po podłączeniu szczytuje kod i staje się jego nierozłączną całością co jest opisane i prawidłowo zaznaczone w ofercie i przez ostatnie 12 lat allegro zawsze to respektowało jak w końcu im to wytłumaczyłem. A u nagle w tym tygodniu niespodzianka i mnie obciążają kosztami że klient sobie zamówił, założył, sprawdził że nie to ma uszkodzone i każą mi na siłę zwracać pieniądze ! Przecież to jest kuriozum.

Pisze w dyskusji że proszę o kontakt do osoby przełożonej bo ta co się wypowiada z zespołu allegro nie zna obowiązującego prawa i nikt się nie kontaktuje a zostaje mi doliczone do rachunku opłata za nienależny zwrot!

Czy od tego roku prawo się zmieniło bo mi nic nie wiadomo na ten temat.

Już była z wami dyskusja na ten temat i myślałem że kolejny raz tego samego nie będę musiał przerabiać ale widzę że wy macie jakaś dziwną krótką pamięć.

Pani z waszej obsługi przy kontakcie meilowym pisze, że przyjęcie odstąpienia to "obowiązek sprzedawcy" ludzie tak jak jest ZASADNY a klient w momencie założenia sterownika już tą zasadę narusza i traci taką możliwość. W ofercie jasno i wyraźnie było zaznaczone co i jak się może znaleźć w tej zakładce to WY USTALACIE ja nie mogę tam nic więcej napisać !

all.png

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
32 ODPOWIEDZI 32

cFiat
#12 Orędownik

Przepraszam ale to jakiś kuriozum, dokładnie mam teraz taki sam przypadek i nagle bez żadnych wyjaśnień wręcz przeciwnie potwierdzenie mojego stanowiska w dyskusji o prawidłowej odmowie następuje zwrot klientowi pieniędzy z POK ale tym razem " doliczymy do Twojego" 

Numer wniosku 391212-1767021796

Ludzie czy wy sobie znowu jakieś żarty stroicie ?

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka Allegro Gadane

@cFiat podaj mi proszę numer zamówienia, którego dotyczy ta sytuacja. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

cFiat
#12 Orędownik

Pracownik potwierdził moje stanowisko i potem zaczął wymyślać jakieś dziwne sprawy

"Sprzedający zawarł niezbędne informacje o wyłączonym prawie do odstąpienia więc mógł odmówić zwrotu pieniędzy."

Dalej czytamy wypociny pracownika allegro

"Zauważyłem, że szczegóły dotyczące specyfiki urządzenia zamieścił Pan jedynie w zakładce „O sprzedającym"

Ta osoba chyba nie ma pojęcia jak wygląda to na allegro, ja nie mogę w sekcji "zwrot" nic dodać tylko wybrać odpowiedni punkt co zostało zrobione prawidłowo. W opisie  jak były umieszczone jakieś dodatkowe rzeczy to też to kazaliście WY usunąć a teraz jest wymyślanie na siłę i obciążacie mnie kosztami waszej niekompetencji.

W dyskusji prosiłem także o kontakt z kimś wyżej

"Proszę nie wprowadzać w błąd kolejny raz, proszę się spytać przełożonych o konkretny przypadek szegolnie u mnie bo już były dyskusje na ten temat"

6c1c0230-d127-11f0-973d-c37c56fdf656

oznacz moderatorów

w_kiwi

@cFiat Wyjaśniam już opisywane zgłoszenie. Proszę Cię o chwilę cierpliwości. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

czyli wracamy do pktu wyjścia w tym wątku

https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/wylaczenia-prawa-do-odstapienia

„6 w których przedmiotem świadczenia są rzeczy, które po dostarczeniu, ze względu na swój charakter, zostają nierozłącznie połączone z innymi rzeczami – np. paliwo wlane do samochodu

a allegro jak zwykle ma gdzieś obowiązujące przepisy

@w_kiwi ostatnio wątek za wątkiem jest tu opisywane jak serwis ignoruje polskie przepisy,

moderatorzy skupiają się na pojedynczych przypadkach, zamiast zmieniać systemowe założenia serwisu, które są błędne

oznacz moderatorów

cFiat
#12 Orędownik

Ale co tu wyjaśniać jest to dokładnie w 99,99% ten sam przypadek a to 0,01% to jest tyle że inny komputer a działanie jest dokładni takie samo. Kolejny raz naruszacie prawo oraz swój własny regulamin, nie otrzymuje pieniędzy z wpłat bo je rekwirujecie. Ile mam czekać aż w końcu zaczynienie przestrzegać obowiązującego prawa ? Myślałem że mamy w 100% wyjaśnione stanowisko a tu co roku będę musiał tłumaczyć i tracić czas oraz nerwy na to samo?

Ten punkt jest w 100% tożsamy bo po pierwsze nie da sie połączyć komputera do innego auta a po kolejne to aby to ponownie zrobić trzeba w niektórych przypadkach zrobić WYLOGOWANIE jeszcze na aucie do którego jest montowany. Zresztą nie ma to znaczenia bo idąc waszym tokiem myślenia to olej z silnia przecież tez można zlać i spakować do bańki czy paliwo do kanistra. Przykładów wymienić by bez liku. 

oznacz moderatorów

w_kiwi

@cFiat Wracam z odpowiedzią. Argument na temat ograniczenia możliwości zwrotu jest wątpliwy, zważywszy na fakt, że parametr stan posiadał wartość "używany". Gdyby faktycznie urządzenie było na stałe łączone z samochodem, to nie miałbyś możliwości sprzedać takiego towaru używanego. Nasze działania są zgodne z prawem.

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

cFiat
#12 Orędownik

Kompletnie nie jest to prawda nie ma znaczenia czy towar jest nowy czy używany. Proszę mi wytłumaczyć co się zmieniło od dokładnie takiej samej sytuacji sprzed roku gdzie cały kolejny rok respektowaliście prawo i zasady przez mnie ustalone.

Po kolejne "wątpliwości" wasze są nie poparte jakimikolwiek ani argumentami ani podstawa prawną. W kodeksie nie ma rozgraniczenia czy towar jest nowy czy używany. 

Jak tłumaczyłem wielokrotnie wcześniej, jak sprzedam ćwiartkę do auta i zostanie zamontowana to też można szlifierką odciąć po wspawaniu, paliwo można spuści zbiornika, olej można spuścić z silnika i przykładów wymienić bez liku.

Po pierwsze komputer dokodowuje się do auta w jakim jest montowany i nie można go założyć do kolejnego, staje się jego nierozłączną całością, po kolejne aby nawet taki komputer spróbować użyć trzeba go SPRAWDZIĆ a bez pojazdu nie da się tego zrobić, w niektórych przypadkach do wylogowania jest niezbędny pojazdy w którym był montowany to teraz rozumiem że podstawicie jutro na godzinę 15 do mnie na warsztat ten konkretnie pojazd oraz zapłacicie za koszty wylogowania, sprawdzenia oraz transportu ?

Jak pisaliśmy w ofercie nie jesteśmy darmową testowanią ani wypożyczalnią części, towar wyłączony z możliwości zwrotu po jego podłączeniu kupujący mógł go zwrócić dopóki go nie podłączył do auta co oczywiście uczynił i sam to potwierdził oraz widnieją tego ślady na sterowniku.

Ja komputery mam sprawdzone i przetestowane, reklamacji mam znikoma ilość, jak mam sprawdzić taki komputer bez jego przetestowania na pojeździe ? Wy jak widać wiecie lepiej to proszę mi tu wytłumaczyć bo 20 lat w branży i kompletnie najwidoczniej się nie znam.

Dlatego kolejny raz wzywam do respektowania prawa bo nie macie ani jakiejkolwiek najmniejszej podstawy do kwestionowania ustalonych przeze mnie warunków w ramach obowiązujących przepisów.

Od 15 lat sprzedaje takie sterowniki i od ostatniego roku zaczynacie wymyślać na siłę jakieś wasze widzimisię. Łamiecie wasz w własny regulamin ! Dopóki nie macie wyroku sadu prawomocnego w tej konkretnej kwestii nie macie najmilejszego prawa do kwestionowania zasad przez nas ustalonych.

oznacz moderatorów

cFiat
#12 Orędownik

Przepraszam ale odpowiedzi i argumenty z powietrza jakie serwujecie są naprawdę żenujące.

Gdzie w ustawie jest rozróżnienie na towar "nowy" czy "używany" ?

Mam wrażenie jak byście nie czytali co jest napisane albo kompletnie nie rozumieli. 

Proszę w końcu o zajęcie sie sprawą rzetelnej osoby która zrozumie iż "„6 w których przedmiotem świadczenia są rzeczy, które po dostarczeniu, ze względu na swój charakter, zostają nierozłącznie połączone z innymi rzeczami – np. paliwo wlane do samochoduto właśnie w 100% jest taki przypadek "nierozłącznie połączone z innymi rzeczami"

A to że cos można odciąć siekierą to nie znaczy że nie podchodzi pod ten punkt.

Ludzie naprawdę ręce opadają.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@w_kiwi serio, na prawdę?

1.jpg

kupujący ma prawo czy nie ma, zwrócić towar zaprogramowany wyłącznie na jego auto?

dlaczego autor wątku dostał 2 różne odpowiedzi od allegro, mimo, że przepisy się nie zmieniły w tym temacie?

oznacz moderatorów

cFiat
#12 Orędownik

Dzisiaj mamy 13 Stycznia nadal nie otrzymałem pieniędzy jakie przywłaszczyliście oraz odpowiedzi na zadane pytania oraz argumentację. Proszę po prostu zaciąć stosować się do obowiązującego prawa. Sprawa jest prosta i klarowna, ten punto jest w 100% prawidłowy i tu nie ma możliwości podważania go przez was. Argumentu które podnosicie kompletnie są oderwane od rzeczywistości. 

@w_kiwi @_HolaOla_ 

oznacz moderatorów

la_nika

@cFiat argumentację otrzymałeś od Wiktorii w tej wiadomości
Rozumiem, że się z tym nie zgadzasz, napisałeś to także w korespondencji e-mail (sprawa nr 58071866), poczekaj proszę na odpowiedź.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

aprilandmay
#8 Zapaleniec

Ta argumentacja jest absurdalna… 

oznacz moderatorów