Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
7 Waszych Doradców poległo na temacie.
Klient zakupił oryginalnie zapakowany kask. Założył, okazał się za mały. Zdarza się. Zgłosił zwrot- odzyskał pieniądze
Chcę wznowić aukcję - jaką kategorię mam wybrać? Kask już nie jest NOWY, bo wg Allegro
Nowy - oznacza Towar całkowicie nowy, nieużywany, nieotwarty, nieprzepakowywany, nieuszkodzony bez jakichkolwiek śladów użytkowania, znajdujący się w oryginalnym opakowaniu (tam, gdzie ma to zastosowanie) wraz z nieuszkodzonymi oznaczeniami producenta (takie jak plomby na pudełkach czy metki na ubraniach).
Używany - oznacza Towar, który był wcześniej używany, mogący nosić ślady zużycia, ale jest w pełni sprawny i działa zgodnie z przeznaczeniem. W Towarze może wystąpić brak niektórych części / akcesoriów, takich jak np. śrub (w przypadku mebli) lub zestawu słuchawkowego (w przypadku telefonu).
Powystawowy - oznacza Towar, który może nie posiadać oryginalnego opakowania lub opakowania ochronnego lub może znajdować się w oryginalnym opakowaniu, które nie jest zapieczętowane lub może posiadać opakowanie zastępcze. Stan Towaru może posiadać niewielkie ślady użytkowania ale jest w pełni sprawny i działa zgodnie z przeznaczeniem z oryginalnymi lub nowymi akcesoriami.
W jakim stanie mam wybrac? Skoro używany to znaczy że klientowi nie zwracam całej wpłaty tylko część. Uczciwość by nakazywała wspomnieć o tym w opisie, żeby klient był świadomy, ale regulamin zabrania (potiwerdziło Allegro)
W przypadku negatywnej opinii w żaden sposób nie pomogą.
Kto w takim wypadku jest odpowiedzialny za spadek wartości towaru - wiadomo że NOWY a UŻYWANY to czasem 40 procent wartości.
Ale teraz najlepsze:
Nie mozna wystawić jako:
Proszę o informację w jakiej kategorii ma być wystawiony, żeby nie łamać Waszego regulaminu.
Dodatkowo:
Dlaczego w sklepie, klient ma prawo przymierzyć kask w sklepie stacjonarnym (nawet 20) i dalej kupuje jako NOWY, a Waszym wypadku , po otwarciu opakowania ma być UŻYWANY/POWYSTAWOWY - nie ma innych kategorii
Mam pół TIRA papieru toaletowego, ale w uszkodzonych opakowaniach to mam wystawiać jako UŻYWANE?
Dlaczego w innych kategoriach nie ma : PO ZWROCIE, NOWE USZKODZONE OPAKOWANIE, NOWE BEZ METKI?
Zastanówcie się jakie **piiip**yzmy wprowadzacie.
P.S Czekam na oficjalną decyzje w jakiej kategorii mam wystawić kask w którym klient zgłosił zwrot i otworzył pudełko.
@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Minęło półtora roku. Nic się nie zmieniło. A więc ponawiam pytanie:
Jaki mam wybrać stan przedmiotu do KOMPLETNIE nowego, ale z uszkodzonym blistrem. Chodzi o świece zapłonowe. Mam do wyboru NOWE,UZYWANE. Który stan wg Allegro odzwierciedla rzeczywisty stan przedmiotu. Nie mogę użyć NOWY bo opakowanie jest otwarte/uszkodzone. Nie mogę wybrać UŻYWANY , bo przedmiot jest nowy co łatwo stwierdzić, a więc również łamie regulamin. Co teraz?
@ploma wybór należy do Ciebie. Przykro mi, ale nie widzę tutaj innego rozwiązania.
Jeśli produkt jest już otwarty i nie jest fabrycznie nowy, nie możesz wskazać takiego stanu w ofercie i zaznaczyć w opisie, że jest otwarty.
W tym przypadku oferty będą usuwane. Dodatkowo to zależy od tego, w jakiej kategorii sprzedajesz np. w "Sport i turystyka - Rowery i akcesoria - Kaski" jest do wyboru stan "Po zwrocie".
[EDYTOWANO]
Ale Allegro wówczas usuwa aukcje argumentując łamaniem regulaminu. Było tak wielokrotnie. Wystawiłem przedmiot jako używany (nie było opcji powystawowy) w opisie dodałem zwrot POWYSTAWOWY i aukcja została usunięta bo ... "podajesz sprzeczne informacje"
Poza tym co da zgłoszenie sugestii. Przecież już było zgłaszane półtora roku temu.
@ploma Dziękuję, przekazuję Twoją sugestię do opiekuna kategorii
Walenie łbem w mur.
1) odpowiedź wcześniejsza OFICJALNA była kompletnie przeciwna i została zeedytowana dziś.
2) po tamtej odpowiedzi umieściłem takie informacje w aukcjach i teraz mam "zabawy" na kilka dni, żeby to usuwać - oczywiście nikt nie jest za to odpowiedzialny oprócz mnie
3) ciężko wystawić Kask motocyklowy w kategorii Sport i turystyka - Rowery i akcesoria - Kaski
Jak zawsze, dziękuje za pomoc i rzeczowe wyjaśnienie problemu.
@ploma Edytowałam moją wypowiedź, aby nikogo już nie wprowadzała w błąd.
Jeszcze raz bardzo przepraszam za całą sytuację.