Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ czy coś się zmieniło, ostatnio była lista kategorii które nie wymagają łączenia, i nie miałem przy nich guzika "Połącz z Katalogiem" a teraz wskoczył ? czy to dobrowolne czy obowiązkowe, i nie będzie widać moich ofert zgodnie z zapowiedzią że jak nie będą połączone to nie będą widoczne w wyszukiwarce ???
A to już nawet nie jest śmieszne Album na pocztówki w katalogu allegro
Możesz łączyć z katalogiem, jak tego nie zrobisz to utworzy samodzielnie produkt tymczasowy.
@drekenzes nie o to chodzi, jest lista wykluczonych kategorii, a nagle stały się one obowiązkowe 😞
Zapowiadana zmiana uwzględnia również wykluczenie części kategorii z tego obowiązku. Listę tych kategorii znajdziecie w tym pliku PDF.
@RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ zostaliśmy oszukani a to nie ładnie z Waszej strony, bo jak miesiąc temu szykowałem produkty to mogłem wszystko połączyć a teraz widzę spadek sprzedaży ofert które nie są połączone 😞
Taki komunikat jest w kategoriach które miały być wykluczone 😞
Cześć @kostas11. Zgodnie z zapowiedzią, od 1 lipca 2024 wymagamy aby 100% ofert było połączonych z Katalogiem. Wprowadzenie zmian jest obligatoryjne, jeśli znajdziemy oferty niepołączone z produktem dłużej niż 7 dni – automatycznie je zakończymy.
@MiMary W kategorii kolekcje (numizmatyka i inne) oraz antyki trudno cokolwiek z czym łączyć bo prawie nic nie ma w katalogu . Dodatkowo w tych kategoriach pobieracie opłatę za wystawienie i co z tymi opłatami jak komuś sami usuniecie aukcję? Póki co przy wystawianiu nie wyświetla się przymus wprowadzenia do katalogu i wystawiając jak zwykle jako "wystaw podobny" aukcja wchodzi swobodnie. Próbowałem coś wystawić przez katalog to nie wyświetlała się możliwość zaplanowania daty i godziny wystawienia przy licytacji a wystawianie antyków prawie zawsze robimy w tej formie . Czy macie jakąś logiczną furtkę dla sklepów z antykami ?
@kolekcjoner608 jeśli przedmiotu nie ma w katalogu, możesz utworzyć nowy podczas wystawiania oferty: https://help.allegro.com/sell/pl/a/jak-dodac-nowy-produkt-do-katalogu-D736EyWmDsj. Inną opcją jest wystawianie ofert przez Allegro Lokalnie, gdzie nie wymagamy wiązania ofert z Katalogiem.
@MiMary Wybacz ale AL to jest portal typowo amatorski gdzie ja nawet z punktu widzenia kolekcjonera nawet nie zaglądam i wszyscy zaawansowani kolekcjonerzy też tego unikają. Wystawiam tylko w licytacjach (przy antykach gdzie cena jest amatorska) jest to dobre rozwiązanie ale przy próbie wystawienia w połączeniu z katalogiem nie widzę możliwości wystawienia w terminie późniejszym tylko na bieżąco a tak nie chcę gdyż wystawiam aukcje tak by się kończyły zawsze wieczorem a wieczorami zwykle nie mam takich możliwości . Aukcje wystawiam zawsze w wolnych chwilach ,czasem bardzo wcześnie rano a czasem w nocy ale chcę by kończyły się w wybrane przeze mnie dni i godziny.
@kostas11 @kolekcjoner608 @drekenzes
Przychodzę do Was z wyjaśnieniem. Plik, który udostępniłam 26 marca 2024 zawiera listę kategorii, która jest już nieaktualna. Obecnie w tym poście znajdziecie obowiązującą listę, podkreślam jednak, że są na niej kategorie, które wyłączamy z wymogu tylko tymczasowo.
Jak udało nam się dzisiaj ostatecznie ustalić - wszystkie oferty będą musiały być połączone z Katalogiem produktów. Nie będziemy uwzględniać żadnych wyjątków.
Przepraszamy za brak precyzyjnych informacji w tym temacie.
Jednocześnie w przypadku ofert z towarem unikatowym, kiedy nie będziecie w stanie uzupełnić wszystkich wymaganych parametrów, zalecamy korzystanie z opcji tworzenia produktów tymczasowych. Tutaj sprawdzicie jak ta opcja działa.
Może jeszcze słowo ode mnie: nie powinniśmy byli publikować (teraz czy wcześniej) żadnej listy kategorii wyłączonych z obowiązku produktowego, ponieważ każda taka lista miała/ma charakter chwilowy: docelowo wszystkie kategorie będą "sproduktyzowane". Zabrakło tego podkreślenia we wcześniejszych komunikacjach zarówno tutaj, jak i w Aktualnościach, wybaczcie.
Rozwiązaniem dla kategorii z towarem unikatowym są właśnie tzw. "produkty tymczasowe". W artykule podanym przez Natalię jest link do listy kategorii, w których możliwe jest tworzenie produktów tymczasowych. Lista ma 4039 pozycji i - według najlepszej mojej wiedzy - nie planujemy jej modyfikować (poza oczywiście zmianami w strukturze kategorii).
Poważnie podchodzimy do tematu precyzyjnego informowania Was o różnych zdarzeniach w Allegro, w tym przypadku się nie udało. Przepraszam i dziękuję @kostas11 za zwrócenie uwagi.
@msniezek @nat_not tyle że w pomocy dalej jest https://help.allegro.com/sell/pl/a/nowosci-i-zmiany-dla-sprzedajacych-w-kwietniu-czerwcu-i-lipcu-d2W... 😞
To powiedźcie mi co mam zrobić, połączenie czy naniesienie poprawek to miesiąc czasu a dowiaduje się o tym tydzień po wprowadzeniu zmian, jak bym wiedział wcześniej to był to na spokojnie ogarnął z resztą cały czerwiec produkty z listy wykluczonych kategorii miału komunikat "Brak wymogu połączenia"
@MiMary Cześć, nie prawda zgodnie z informacją tu
Zapowiadana zmiana uwzględnia również wykluczenie części kategorii z tego obowiązku. Listę tych kategorii znajdziecie w tym pliku PDF.
I tym samym zostaliśmy oszukani, ponad miesiąc temu łączyłem oferty na spokojnie te co wymagaliście , tym bardziej że w połowie trzeba było zgłaszać zmiany a w części się odwoływać co trwało często tydzień 😞 nie mam zamiaru siedzieć weekend bo jutro mi zakończycie oferty, zgłoszę to wtedy do UOKIK za utrudnianie dostępu do rynku i wykorzystywanie pozycji dominującej !
Jakiś czas temu zakładałem wątek w tym temacie i teraz widzę dlaczego nikt nie zechciał tego otwarcie powiedzieć co jest nam szykowane a wygląda na to jakby chciano nas stąd eksmitować .
Ale już w literaturze zgodnie z załączikiem nie wymagacie ? Brak wymogu połączenia