anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Połącz z Katalogiem, czy coś się zmieniło ?

MAMY ROZWIĄZANIE!
kostas11
#21 Demiurg#

@RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  czy coś się zmieniło, ostatnio była lista kategorii które nie wymagają łączenia, i nie miałem przy nich guzika "Połącz z Katalogiem" a teraz wskoczył ? czy to dobrowolne czy obowiązkowe, i nie będzie widać moich ofert zgodnie z zapowiedzią że jak nie będą połączone to nie będą widoczne w wyszukiwarce ???

A to już nawet nie jest śmieszne Album na pocztówki w katalogu allegro 

Zrzut ekranu 2024-07-05 225604.png

________
Κώστας
oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14
drekenzes
#17 Koryfeusz#

Możesz łączyć z katalogiem, jak tego nie zrobisz to utworzy samodzielnie produkt tymczasowy.

#21 Demiurg#

@drekenzes nie o to chodzi, jest lista wykluczonych kategorii, a nagle stały się one obowiązkowe 😞

Zapowiadana zmiana uwzględnia również wykluczenie części kategorii z tego obowiązku. Listę tych kategorii znajdziecie w tym pliku PDF.

________
Κώστας
oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  zostaliśmy oszukani a to nie ładnie z Waszej strony, bo jak miesiąc temu szykowałem produkty to mogłem wszystko połączyć a teraz widzę spadek sprzedaży ofert które nie są połączone 😞

Taki komunikat jest w kategoriach które miały być wykluczone 😞

Zrzut ekranu 2024-07-05 230303.png

________
Κώστας
oznacz moderatorów
MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć @kostas11. Zgodnie z zapowiedzią, od 1 lipca 2024 wymagamy aby 100% ofert było połączonych z Katalogiem. Wprowadzenie zmian jest obligatoryjne, jeśli znajdziemy oferty niepołączone z produktem dłużej niż 7 dni – automatycznie je zakończymy.

Marysia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@MiMary W kategorii kolekcje (numizmatyka i inne) oraz antyki trudno cokolwiek z czym łączyć bo prawie nic nie ma w katalogu . Dodatkowo w tych kategoriach pobieracie opłatę za wystawienie i co z tymi opłatami jak komuś sami usuniecie aukcję? Póki co przy wystawianiu nie wyświetla się przymus wprowadzenia do katalogu i wystawiając jak zwykle jako "wystaw podobny" aukcja wchodzi swobodnie. Próbowałem coś wystawić przez katalog to nie wyświetlała się możliwość zaplanowania daty i godziny wystawienia przy licytacji a wystawianie antyków prawie zawsze robimy w tej formie . Czy macie jakąś logiczną furtkę dla sklepów z antykami ?

oznacz moderatorów
MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@kolekcjoner608 jeśli przedmiotu nie ma w katalogu, możesz utworzyć nowy podczas wystawiania oferty: https://help.allegro.com/sell/pl/a/jak-dodac-nowy-produkt-do-katalogu-D736EyWmDsj. Inną opcją jest wystawianie ofert przez Allegro Lokalnie, gdzie nie wymagamy wiązania ofert z Katalogiem.

Marysia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@MiMary Wybacz ale AL to jest portal typowo amatorski gdzie ja nawet z punktu widzenia kolekcjonera nawet nie zaglądam i wszyscy zaawansowani kolekcjonerzy też tego unikają. Wystawiam tylko w licytacjach (przy antykach gdzie cena jest amatorska) jest to dobre rozwiązanie ale przy próbie wystawienia w połączeniu z katalogiem nie widzę możliwości wystawienia w terminie późniejszym tylko na bieżąco a tak nie chcę gdyż wystawiam aukcje tak by się kończyły zawsze wieczorem a wieczorami zwykle nie mam takich możliwości . Aukcje wystawiam zawsze w wolnych chwilach ,czasem bardzo wcześnie rano a czasem w nocy ale chcę by kończyły się w wybrane przeze mnie dni i godziny.

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@kostas11 @kolekcjoner608 @drekenzes 

Przychodzę do Was z wyjaśnieniem. Plik, który udostępniłam 26 marca 2024 zawiera listę kategorii, która jest już nieaktualna. Obecnie w tym poście znajdziecie obowiązującą listę, podkreślam jednak, że są na niej kategorie, które wyłączamy z wymogu tylko tymczasowo.

Jak udało nam się dzisiaj ostatecznie ustalić  - wszystkie oferty będą musiały być połączone z Katalogiem produktów. Nie będziemy uwzględniać żadnych wyjątków.

Przepraszamy za brak precyzyjnych informacji w tym temacie.

Jednocześnie w przypadku ofert z towarem unikatowym, kiedy nie będziecie w stanie uzupełnić wszystkich wymaganych parametrów, zalecamy korzystanie z opcji tworzenia produktów tymczasowych. Tutaj sprawdzicie jak ta opcja działa.

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

Może jeszcze słowo ode mnie: nie powinniśmy byli publikować (teraz czy wcześniej) żadnej listy kategorii wyłączonych z obowiązku produktowego, ponieważ każda taka lista miała/ma charakter chwilowy: docelowo wszystkie kategorie będą "sproduktyzowane". Zabrakło tego podkreślenia we wcześniejszych komunikacjach zarówno tutaj, jak i w Aktualnościach, wybaczcie.

Rozwiązaniem dla kategorii z towarem unikatowym są właśnie tzw. "produkty tymczasowe". W artykule podanym przez Natalię jest link do listy kategorii, w których możliwe jest tworzenie produktów tymczasowych. Lista ma 4039 pozycji i - według najlepszej mojej wiedzy - nie planujemy jej modyfikować (poza oczywiście zmianami w strukturze kategorii).

Poważnie podchodzimy do tematu precyzyjnego informowania Was o różnych zdarzeniach w Allegro, w tym przypadku się nie udało. Przepraszam i dziękuję @kostas11 za zwrócenie uwagi.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@msniezek @nat_not tyle że w pomocy dalej jest https://help.allegro.com/sell/pl/a/nowosci-i-zmiany-dla-sprzedajacych-w-kwietniu-czerwcu-i-lipcu-d2W... 😞

To powiedźcie mi co mam zrobić, połączenie czy naniesienie poprawek to miesiąc czasu a dowiaduje się o tym tydzień po wprowadzeniu zmian, jak bym wiedział wcześniej to był to na spokojnie ogarnął z resztą cały czerwiec produkty z listy wykluczonych kategorii miału komunikat "Brak wymogu połączenia" 

________
Κώστας
oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@MiMary Cześć, nie prawda zgodnie z informacją tu

Zapowiadana zmiana uwzględnia również wykluczenie części kategorii z tego obowiązku. Listę tych kategorii znajdziecie w tym pliku PDF.

I tym samym zostaliśmy oszukani, ponad miesiąc temu łączyłem oferty na spokojnie te co wymagaliście , tym bardziej że w połowie trzeba było zgłaszać zmiany a w części się odwoływać co trwało często tydzień 😞 nie mam zamiaru siedzieć weekend bo jutro mi zakończycie oferty, zgłoszę to wtedy do UOKIK za utrudnianie dostępu do rynku i wykorzystywanie pozycji dominującej !

________
Κώστας
oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@MiMary @msniezek mam to wszystko zarchiwizowane 🙂

Zrzut ekranu 2024-07-06 120218.png

________
Κώστας
oznacz moderatorów
kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Jakiś czas temu zakładałem wątek w tym temacie i teraz widzę dlaczego nikt nie zechciał tego otwarcie powiedzieć co jest nam szykowane a wygląda na to jakby chciano nas stąd eksmitować .

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@MiMary 

Zrzut ekranu 2024-07-06 120739.png

Ale już w literaturze zgodnie z załączikiem nie wymagacie ? Brak wymogu połączenia

Zrzut ekranu 2024-07-06 121025.png

________
Κώστας
oznacz moderatorów