Witam,
w sekcji Asortyment na dole strony jest opcja eksportu oferty do pliku Excel.
Eksportuję oferty, linki do zdjęć są ok.
Importuję ten sam plik i funkcjonalność "Wystaw oferty z pliku" podczas aktualizacji
dogrywa do aukcji zdjęcia z KATALOGU. Na czym mi nie zależy, bo nie są to zdjęcia aktualne.
Zaktualizowałem w ten sposób całą ofertę i muszę ręcznie przez wszystko przechodzić i usuwać te zdjęcia.
Wydaje mi się że to jest błąd allegro. @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Potrzebuję się dowiedzieć co zrobić aby tych zdjęć z katalogu nie dodawał do aktualizowanych ofert. Chciałem uzupełnić brakujące atrybuty a teraz mam więcej pracy przez to.
@sensoryczniepl jeśli zdjęcia w katalogu są nieprawidłowe, bo nieaktualne, to powinieneś zgłosić błąd w produkcie i załadować zdjęcia do poprawy.
Przy wgrywaniu pliku z ofertami, dodatkowe zdjęcia są dodawane do zdjęć z katalogu, dlatego, jeśli te zdjęcia wymagają poprawy, powinno to zostać zaktualizowane dla całego produktu.
Nie satysfakcjonuje mnie to rozwiązanie. Mam 50 aukcji gdzie w formie zdjęć są tkaniny do wyboru. Lista dostępnych tkanin jest aktualizowana co miesiąc. Nie ma sensu aktualizować zdjęcia z katalogu co miesiąc.
Rozumiem, że mogę zgłosić usunięcie samych wybranych zdjęć aby tam nie występowały ?
@sensoryczniepl tak możesz zgłosić usunięcie wybranych zdjęć na formularzu zgłaszania błędu w produkcie. Najlepiej jest dodać także komentarz, aby osoba rozpatrująca zgłoszenia lepiej rozumiała powód takiej zmiany.
Cześć, wznawiam temat. Czy da się jakkolwiek to obejść? Zapowiadacie zmiany w regulaminach, zmieniacie wymagania które powodują, że musimy zmienić opisy w aukcjach. Edytować kilka tysięcy aukcji, ale nie dajecie do tego odpowiedniego narzędzia. Potrzebuję zmienić opis - tylko opis. Ale pobiera mi zdjęcia z katalogu gdzie oferta dotyczy produktu używanego i każda aukcja ma swoje zdjęcia. W katalogu są nowe i używane. Nie chcę wgrywać randomowych dodanych przez kogoś zdjęć do galerii i mylić w ten sposób klientów. Temat jest pilny, bo czasu na zmiany nie dajecie wiele.
Cześć, @AMSO-komputery. Niestety nie ma takiej możliwości - nie da się tego obejść w taki sposób, aby nie zaciągały się automatycznie zdjęcia z Katalogu.
Czy jest planowana zmiana w tym temacie? Skoro w edycji ręcznie oferty można zdecydować czy chcesz korzystać z danych z katalogu czy nie, to dlaczego nie zrobić tej opcji tez w pliku? Każdy może mieć swoje zdjęcia np aranżowane. Te działania, a właściwie blokowanie działania sprzedawców i obcinanie sprzedaży produktów używanych skłania ku myśli, że Allegro chce się pozbyć używanych produktów z oferty.
@AMSO-komputery nie, otrzymałam informację, że nie planujemy zmiany w tym temacie.
Widzę że się nic nie dzieje w tym kierunku. Wasze it to dno i 1m mułu. Chcesz poprawić sobie szybko 1000 ofert a robisz bałagan na dobry dzień poprawiania ze zdjęciami śmietnika! to jest porażka. Dla porządnego programisty to jest chwila pracy. Wystarczyłoby dodanie do pliku okienka z 3 opcjami do wyboru(nie edytuj zdjęć, dodaj z pliku, dodaj z katalogu). Podejrzewam że głupi chat gpt ogarnąłby to! Za to patrzycie tylko jak dokręcić jeszcze bardziej śrubę sprzedającym i gdzie zabrać im jeszcze więcej!
@BA_parts
"Chcesz poprawić sobie szybko 1000 ofert a robisz bałagan na dobry dzień poprawiania ze zdjęciami śmietnika!"
"Dla porządnego programisty"
Zatrudnij sobie dobrego programistę na chwile ogarnie Ci to przez API.
"Podejrzewam że głupi chat gpt ogarnąłby to"
To jeszcze lepszy pomysł, ogarniesz sobie to za darmo.
@AMSO-komputery powinno się udać przez API, tam jest możliwość edycji pojedynczego "elementu oferty". Plik od zawsze jest najgorszą możliwą opcją.