Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, proszę o podjęcie odpowiednich kroków i usunięcie negatywnego komentarza, który został wystawiony w dniu dzisiejszym.
Klient wystawił negatywny komentarz gdzie zaznaczył "BEZTERMINOWA DOSTAWA"
Oto historia przesyłki
Data Godzina Opis Oddział
2025-07-16 | 09:50:25 | Powiadomienie mail | WA1 |
2025-07-16 | 09:49:20 | Wydanie przesyłki do doręczenia | RKR |
2025-07-16 | 07:31:52 | Przyjęcie przesyłki w oddziale DPD | RKR |
2025-07-14 | 18:35:48 | Przyjęcie przesyłki w oddziale DPD | OSZ |
2025-07-14 | 18:18:19 | Przesyłka odebrana przez Kuriera | |
2025-07-14 | 17:26:18 | Przesyłka odebrana przez Kuriera | OSZ |
2025-07-14 | 15:59:07 | Przekazanie przesyłki kurierowi | OSZ/PL16278 |
2025-07-14 | 15:40:54 | Powiadomienie mail | WA1 |
2025-07-14 | 15:36:24 | Nadanie przesyłki w punkcie Pickup | OSZ/PL16278 |
2025-07-14 | 11:24:57 | Zarejestrowano dane przesyłki, przesyłka jeszcze nienadana |
Przesyłkę wysłaliśmy w terminie, za to firma kurierska miała opóźnienie. Na które jako my sprzedający nie mamy żadnego wpływu.
Numer zamówienia be2f2320-5fcd-11f0-9c20-67f42ff120e4
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@TrustUsEvery rozmawiam już o Twojej sprawie z zespołem odpowiedzialnym za komentarze, więc wrócę do Ciebie z informacjami.
@TrustUsEvery "nieterminowa dostawa" oznacza co oznacza - serwis jest sprytny, błędy swoich wysyłek przerzuca na sprzedawców - kupujący ma informację kup dziś dostaniesz towar jutro - i to tworzy problemy
Niestety jestem tego świadomy. Klient zapytał nas kiedy będzie przesyłka w wiadomości. Oczywiście jak zawsze odpowiedzieliśmy informując o aktualnej statusie przesyłki, pomimo że Kupujący również ma wgląd do tego. W takich przypadkach kiedy jest opóźnienie to informujemy Klienta o tym, że niestety na to nie mamy wpływu i możemy jedynie podjąć interwencję do Allegro, również zachęcamy Kupującego aby to samo wykonał. 95% Klientów jest świadomych tego, że nie jest to nasza wina.
Ale to jeszcze nie jest nieterminowa dostawa. DPD nie gwarantuje dostawy w 24h. Nakłamało Allegro, niech Allegro weźmie to na swój bark. Może by tak wzorem chińczyków dodać ocenę przewoźnika (nie wliczaną do oceny sprzedawcy), żeby klienci mieli gdzie się wyżyć. Wtedy część komentarzy powinna być uczciwsza, a Allegro to i tak krzywdy nie zrobi, gdy oceny będą widoczne tylko dla portalu...
Oczywiście, również posiadamy taką wiedzę, że firmy kurierskie nie gwarantują dostawy w 24h. Dopiero gwarantują dostawę od 3-5 dnia roboczego od nadania przesyłki.
Zgodnie z regulaminem DPD
"ARTYKUŁ 12 – Czas realizacji Usług
12.1.1 W odniesieniu do Serwisu krajowego DPD CLASSIC:
(ii) pierwsza próba doręczenia Przesyłki podejmowana jest
pierwszego dnia roboczego po dniu nadania Przesyłki, z zastrzeżeniem,
iż wskazany termin podjęcia pierwszej próby doręczenia Przesyłki jest
terminem przewidywanym, a DPD gwarantuje, że podejmie pierwszą
próbę doręczenia Odbiorcy nie później niż w trzecim dniu roboczym
po dniu nadania takiej Przesyłki; z zastrzeżeniem, że w przypadku
niepodjęcia przez DPD pierwszej próby doręczenia Przesyłki
w terminie wskazanym powyżej, DPD obniży przewoźne za taką
Usługę do kwoty 1,00 zł netto; warunkiem obniżenia przewoźnego
jest dokonanie przez Zleceniodawcę udokumentowanego zgłoszenia
faktu niepodjęcia przez DPD próby doręczenia Przesyłki w terminie
oraz potwierdzenia go przez DPD"
Jeżeli powrócimy do historii przesyłki, to możemy zobaczyć że termin został dotrzymany.
@TrustUsEvery nie usunęliśmy tego komentarza, bo nie spełnia warunku do usunięcia opisanych tutaj, ale wykluczyliśmy go z Twoich statystyk, więc nie ma już wpływu na Twoją sprzedaż.
Prosiłbym w takim razie wyjaśnienie co znaczy "NIETERMINOWA DOSTAWA" oraz od kiedy jest ona zaliczana?
Czy jeżeli teraz będę coś zamawiał od Sprzedającego o np. 20:00 wieczorem i nie wyślę tego do godziny 24:00 to mogę już wystawić negatywny komentarz, że jest to nieterminowa dostawa?
Komentarz aktualnie jest niezgodny z prawdą. Klient akceptując regulamin Allegro, na pewno przeczytał dokładnie cały regulamin. W tym regulaminie jest informacja o czasie realizacji dostawy przez DPD z której wynika
"
"ARTYKUŁ 12 – Czas realizacji Usług
12.1.1 W odniesieniu do Serwisu krajowego DPD CLASSIC:
(ii) pierwsza próba doręczenia Przesyłki podejmowana jest
pierwszego dnia roboczego po dniu nadania Przesyłki, z zastrzeżeniem,
iż wskazany termin podjęcia pierwszej próby doręczenia Przesyłki jest
terminem przewidywanym, a DPD gwarantuje, że podejmie pierwszą
próbę doręczenia Odbiorcy nie później niż w trzecim dniu roboczym
po dniu nadania takiej Przesyłki; z zastrzeżeniem, że w przypadku
niepodjęcia przez DPD pierwszej próby doręczenia Przesyłki
w terminie wskazanym powyżej, DPD obniży przewoźne za taką
Usługę do kwoty 1,00 zł netto; warunkiem obniżenia przewoźnego
jest dokonanie przez Zleceniodawcę udokumentowanego zgłoszenia
faktu niepodjęcia przez DPD próby doręczenia Przesyłki w terminie
oraz potwierdzenia go przez DPD"
Dodatkowo kupując z naszej aukcji widział że czas wysyłki to 1 dzień roboczy.
Teraz przeanalizujmy zaistniałą sytuację. Klient zakupił produkt 13.07.2025 roku. Czas wysyłki, dokładniej czas nadania mieliśmy do wtorku, czyli do 15.07. W takim razie, DPD gwarantuję dostawę "nie później niż w trzecim dniu roboczym po nadania takiej przesyłki". Jeżeli spojrzymy na to wszystko to DPD jeszcze miało parę dni na doręczanie i dalej byłoby zaliczane jako dostawa "Terminowa"
Może żeby było prościej to sprawdźmy co znaczy "nieterminowy"
Wracając do wszystkiego to aktualna sytuacja nie spełnia definicji słowa "nieterminowy"
Jeżeli nie spełnia to jak możemy mówić, że komentarz jest zgodny z regulaminem?
@TrustUsEvery to nie jest pytanie do mnie, a do autora tego komentarza. Nie wiem, co kupujący miał na myśli pisząc go, więc nie jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Z naszej perspektywy, zrobiłam wszystko co mogłam w Twojej sprawie - komentarz nie liczy się do statystyk, więc nie ma wpływu na Twoje wyniki.
Po pierwsze nie otrzymałem odpowiedzi na wszystkie moje pytania. Prosiłbym o pełną odpowiedź. Nie skierowałem pytania do Pani, tylko do Allegro w którym Pani pracuje i odpowiada w imieniu Allegro.
Ważniejsze są komentarze niż nasze wyniki które Klienci nie widzą.
W linku podanym który został umieszczony przez Panią w pierwszej odpowiedzi, jest napisane
"gdy treść komentarza narusza nasze zasady lub regulamin."
Ten komentarz narusza regulamin ponieważ jak wcześniej wspomniałem Klient zapoznał się z całym regulaminem Allegro, więc był świadom wszystkich zmiennych.
My jako sprzedawca spełniliśmy wszystkie nasze obowiązki do Kupującego. Dotrzymaliśmy wszystkich terminów, dodatkowo DPD również dotrzymało wszystkich terminów, więc Klient nie mógł użyć oznaczenia "Nieterminowa dostawa" kiedy wszystkie warunki zostały spełnione.
Ponownie proszę o usunięcie komentarza.
@TrustUsEvery Naprawdę liczysz na usunięcie tego komentarza? Przestań żyć złudzeniami, to przecież Allegro...
@TechartGSM takie komentarze allegro usuwa, pisałem o tym tutaj:
@RED z chęcią to zobaczę, także czekam 🙂
@TrustUsEvery pozwolę sobie przypomnieć "komentarz nie liczy się do statystyk, więc nie ma wpływu na Twoje wyniki".
Natomiast podtrzymuję to co napisała Ola wyżej, komentarz nie spełnia warunków do usunięcia.
@RED No i nie zobaczyłem... 😞
Pozwolę sobie przypomnieć, że to nie do końca prawda. Po pierwsze kupujący nadal go widzą. Niektórzy sprawdzają komentarze...
Po drugie taki komentarz przez 1-2 dni zaniża statystyki. Jak zresztą wszystkie ręcznie wykluczane przez pracowników Allegro. Nawet zgłosić je do usunięcia można dopiero gdy statystyki są już obniżone... A co gdy komuś ten dzień zaniżonych statystyk zabierze supersprzedawcę lub gorzej spowoduje blokadę...?
Po 3-cie. Obowiązkiem portalu jest dbać o uczciwość opinii. Portal ma obowiązek usuwać komentarze godzące w czyjeś dobre imię. Wy nie tylko tego nie robicie, ale wręcz zostawiacie komentarze będące efektem Waszych zaniedbań...
@AnnaG-Antyki rozumiem frustrację, ale naprawdę nic więcej nie możemy zrobić w tej sprawie. Zasady usuwania komentarzy są jasno określone i musimy się ich trzymać, nie możemy usuwać opinii tylko dlatego, że są niesprawiedliwe w czyimś odczuciu.
W tym przypadku komentarz nie narusza regulaminu, został wyłączony ze statystyk i tyle mogliśmy zrobić. Jeśli ktoś czuje się poszkodowany, zawsze może rozważyć skierowanie sprawy na drogę sądową. My działamy tylko w granicach naszych kompetencji.
O przepraszam ale zdaje się, że inne portale jak np. "znany lekarz" mają już wyroki sądowe jasno mówiące, że tak skonstruowane zasady wystawiania opinii są niezgodne z prawem. Czy kiedyś zobaczę dzień w którym w czymkolwiek Allegro będzie świecić przykładem zamiast tylko powielać błędy innych i korzystać z monopolu i sztabu prawników giganta...
Miło byłoby jeżeli ktoś odpisał na moje pytania.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
W dalszym ciągu nie otrzymałem od Państwa odpowiedzi na moje pytania.
1. Proszę o definicję "nieterminowa dostawa" - nie, nie może być tutaj subiektywna opinia.
2. Czy jako kupujący mogę wystawić negatywny komentarz kiedy zakupię przedmiot w niedzielę o 20.00 i Sprzedający nie wysłał przedmiotu do 24:00 tego samego dnia? Będzie to zasadne przy definicji "Nieterminowa dostawa"
3. Proszę, jak komentarz nie ma wpływu na moje wyniki? Wyniki to również sprzedaż, jak powszechnie wiadomo, negatywne komentarze wpływają na sprzedaż.
4. W takim razie po co jest regulamin jeżeli Klienci, mogą go nie czytać (pomimo że go zaakceptowali) i wystawiać negatywny komentarz, a Ja oraz DPD wywiązaliśmy się z całego regulaminu.
Mamy komentarz negatywny z naszej winny i go nigdy nie chciałem usunąć itd.
Rozumiem komentarze kiedy są w jakiś sposób uargumentowane. Tutaj nie ma żadnego argumentu który Klientowi pozwoliłby wystawić negatywny komentarz jeżeli chodzi o dostawę. Mogłoby mu się nie spodobać np. spakowanie itd. Ale zamieścił tylko informację "Nieterminowa dostawa"
W dalszym ciągu nie otrzymałem od Państwa odpowiedzi na moje pytania.
1. Proszę o definicję "nieterminowa dostawa" - nie, nie może być tutaj subiektywna opinia.
2. Czy jako kupujący mogę wystawić negatywny komentarz kiedy zakupię przedmiot w niedzielę o 20.00 i Sprzedający nie wysłał przedmiotu do 24:00 tego samego dnia? Będzie to zasadne przy definicji "Nieterminowa dostawa"
3. Proszę, jak komentarz nie ma wpływu na moje wyniki? Wyniki to również sprzedaż, jak powszechnie wiadomo, negatywne komentarze wpływają na sprzedaż.
4. W takim razie po co jest regulamin jeżeli Klienci, mogą go nie czytać (pomimo że go zaakceptowali) i wystawiać negatywny komentarz, a Ja oraz DPD wywiązaliśmy się z całego regulaminu.
Mamy komentarz negatywny z naszej winny i go nigdy nie chciałem usunąć itd.
Rozumiem komentarze kiedy są w jakiś sposób uargumentowane. Tutaj nie ma żadnego argumentu który Klientowi pozwoliłby wystawić negatywny komentarz jeżeli chodzi o dostawę. Mogłoby mu się nie spodobać np. spakowanie itd. Ale zamieścił tylko informację "Nieterminowa dostawa"
Z góry dziękuje za odpowiedź. Życzę miłego dnia!