anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Proszę o usunięcie negatywnej opinii

TrustUsEvery
#10 Popularyzator

Dzień dobry, proszę o podjęcie odpowiednich kroków i usunięcie negatywnego komentarza, który został wystawiony w dniu dzisiejszym. 

Klient wystawił negatywny komentarz gdzie zaznaczył "BEZTERMINOWA DOSTAWA"

Oto historia przesyłki 

Data Godzina Opis Oddział

2025-07-1609:50:25Powiadomienie mailWA1
2025-07-1609:49:20Wydanie przesyłki do doręczeniaRKR
2025-07-1607:31:52Przyjęcie przesyłki w oddziale DPDRKR
2025-07-1418:35:48Przyjęcie przesyłki w oddziale DPDOSZ
2025-07-1418:18:19Przesyłka odebrana przez Kuriera 
2025-07-1417:26:18Przesyłka odebrana przez KurieraOSZ
2025-07-1415:59:07Przekazanie przesyłki kurierowiOSZ/PL16278
2025-07-1415:40:54Powiadomienie mailWA1
2025-07-1415:36:24Nadanie przesyłki w punkcie PickupOSZ/PL16278
2025-07-1411:24:57Zarejestrowano dane przesyłki, przesyłka jeszcze nienadana 

Przesyłkę wysłaliśmy w terminie, za to firma kurierska miała opóźnienie. Na które jako my sprzedający nie mamy żadnego wpływu. 

Numer zamówienia be2f2320-5fcd-11f0-9c20-67f42ff120e4 

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
30 ODPOWIEDZI 30

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Mi allegro w podobnej sprawie napisało, że mają ukryte procedury na to ale nie podadzą jakie

Usuwają komentarze jak chcą i komu chcą

masz pecha być w tej złej grupie

Mi usunęli mój wpis nieterminowej dostawie:  fakty: paczka wysłana w czwartek dotarła we wtorek gdy miała być w sobotę

i twierdzą, że mogą to robić

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@RED oczywiście mamy wewnętrzne procedury, natomiast w tym temacie opieramy się na regulaminie i prawie.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Przepraszam, który przepis prawa mówi, iż opinia ewidentnie nieprawdziwa jak np  wystawiona za nieterminową wysyłkę choć paczka została wysłana tego samego dnia jest zgodna z prawem???

Proszę o konkrety, nie puste regułki @gdvorek 

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
(Dzień bez awarii to dzień stracony).
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@AnnaG-Antyki jeśli potrzebujesz konkretów w temacie przepisów prawa? Zgłoś się do prawnika lub odpowiedniej instytucji.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ja nie potrzebuję konkretów, wiem że nie ma przepisu zezwalającego Wam na publikowanie ewidentnie nieprawdziwych opinii... 

To Ty zeznałeś, ze to zgodne z prawem wiec powinieneś taki przepis podać...

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
(Dzień bez awarii to dzień stracony).
oznacz moderatorów

muscle_freak
#9 Pomysłodawca

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

@gdvorek   help desk Allegro jak zwykle w formie XD Merytoryczne i kulturalne odpowiedzi jak zawsze 🙂 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek w moim opisywany przypadku - absolutnie nie stosujecie się do przepisów prawa i oraz do własnego regulaminu

do tego piszecie, że nie powiecie o co chodzi, bo macie własne tajne procedury

cyt:

każda decyzja o usunięciu komentarza podejmowana jest na podstawie obowiązującego regulaminu Allegro oraz wewnętrznych procedur moderacyjnych, które nie są publicznie udostępniane

polecam ref:!00D240aE05.!500Ti0ToDcT:ref ] jak masz dostęp

wpis jaki został usunięty

Fakty o transakcji: Towar zamówiony w czwartek otrzymałem we wtorek po wojnie z inpostem, bo do sprzedawcy nie udało się dodzwonić, kart charakterystyk niezbędnych, by towar można legalnie zastosować w firmie musiałem domagać się w dyskusji, gdzie sprzedawca napisał cyt:Aktualnie zwróciliśmy się do producenta/dystrybutora z prośbą o udostępnienie stosownego dokumentu. Część produktów pochodziła z większych kompletów (brak wzmianki w ofercie)

ewidentnych kłamstw nie usuwacie

@AnnaG-Antyki  o tym, że allegro ma obowiązek prawny moderować komentarze pisałem już

w samych początkach tego forum w lutym 2020

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/komentarz-quot-nie-polecam-quot/m-p/4096

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AnnaG-Antyki argumenty jakie stosuje allegro wybranym podmiotom, np:

powód usunięcia wpisu

Sprawdziłem szczegóły zamówienia i zgodnie z listem przewozowym, sprzedawca niezwłocznie nadał przesyłkę, a opóźnienie w doręczeniu wystąpiło po stronie przewoźnika.
W zakładce "Dostawa i płatność" sprzedający zadeklarował wysyłkę w trybie natychmiastowym  i ten termin został dotrzymany. Czas doręczenia może się jednak różnić w zależności od działania firmy kurierskiej, na co sprzedający nie ma już bezpośredniego wpływu.

(wg allegro niezwłocznie to po 24 godzinach przy ustawieniu czasu wysyłki natychmiast)

serwis ma gdzieś, że bym tej przesyłki wcale nie dostał bez interwencji u przewoźnika, bo sprzedawca zignorował temat, nie interesuje go także inna treść komentarza

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

Temat ocen był już wielokrotnie poruszany. Wciąż jednak pojawiają się te same pytania, dlatego przygotowałem podsumowanie z naszych artykułów zasad dotyczących ocen sprzedaży.

Ocena sprzedaży to opinia kupującego o transakcji. Składa się z wyboru Polecam lub Nie polecam. Kupujący może dodać komentarz opisowy oraz, w przypadku oceny negatywnej, musi wskazać powód swojej decyzji.

Oceny sprzedaży są widoczne w kilku miejscach:

• zakładka Otrzymane oceny zawiera wszystkie opinie z ostatnich 12 miesięcy,

• Lista ocen dostępna jest dla wszystkich klientów i pozwala ocenić wiarygodność sprzedającego,

• panel Jakość mojej sprzedaży uwzględnia tylko oceny z ostatnich 30 dni.

Jak liczony jest procent poleceń?

Procent poleceń to stosunek unikalnych ocen Polecam do sumy unikalnych ocen Polecam i Nie polecam z ostatnich 12 miesięcy. Wynik zaokrąglany jest do pierwszego miejsca po przecinku.

Kiedy ocena nie jest liczona do statystyk?

Ocena nie jest uwzględniana w statystykach, jeśli:

• została usunięta przez kupującego lub Allegro,

• została wykluczona, na przykład gdy:

• dotyczy zakupu od tego samego klienta w krótkim odstępie czasu,

• odnosi się tylko do czasu dostawy przewidywanego przez system,

• wynika z problemów technicznych lub działań Allegro,

• dotyczy opóźnienia po stronie przewoźnika, mimo że sprzedający wysłał przesyłkę w terminie.

Dodatkowo zawsze wykluczana jest pierwsza negatywna ocena z ostatnich 30 dni.

Kiedy Allegro może usunąć ocenę?

Oceny są usuwane tylko w konkretnych przypadkach:

• kupujący sam poprosi o usunięcie,

• sprzedający zgłosi ocenę i treść jednoznacznie wskazuje na pomyłkę,

• treść narusza regulamin lub zawiera dane osobowe, treści obraźliwe lub bezprawne.

Każde zgłoszenie analizowane jest indywidualnie. Nie usuwamy ocen tylko dlatego, że są negatywne.

Więcej o ocenach możecie przeczytać w artykule Jak działają oceny i komentarze.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

TechartGSM
#14 Krzewiciel

@gdvorek , przecież Wy nawet nie potraficie wykluczyć oceny za nieterminową dostawę z winy przewoźnika, a co tu dopiero mówić o czymkolwiek innym...

oznacz moderatorów

TrustUsEvery
#10 Popularyzator

Byłoby miło aby wreszcie ktoś z Państwa odpowiedział mi. 

oznacz moderatorów