Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ Mam pytanie tak czysto teoretyczne na jakiej podstawie sprzedawcy oferujący tkaniny w sprzedaży na metry mają wyłączą możliwość zwrotu. Na aukcjach jest wystawiony np.1m tkaniny , więc kupując 1m nie powinna być wyłączona możliwość zwrotu ,bo kupuję to co sprzedający wystawił, nic nie wyprodukował według mojej specyfikacji. Wyłączenie prawa do odstąpienia jest wtedy " jeśli sprzedający wyprodukował ten produkt na Twoje indywidualne zamówienie – zgodnie z otrzymanymi od Ciebie wytycznymi" . Czy ktoś wie jak to wygląda w praktyce, czy jeśli zacznę sprzedawać tkaniny mogę wyłączyć możliwość zwrotu ?
@kaia-baby nie kupujesz przecież odcinków metrowych, tylko płacisz za metr a jak kupisz 5 metrów dostajesz w jednym kawałku więc jest cięte na wymiar według specyfikacji kupującego 🙂
Jak by sprzedawał odcinki 1 metrowe to jak najbardziej można by zwracać 🙂
Ale właśnie pytam o ten 1m, bo każdy inny wymiar to już własna specyfikacja. Jak sprawdziłam to sprzedawcy mają wyłączoną w ogóle możliwość zwrotów i zastanawiam się czy jest to zgodne z regulaminem, zanim wrzucę aukcję z tkaninami, a potem okaże się że jednak mam przyjmować zwroty 1m. Bo oczami wyobraźni już widzę, jak ktoś dowcipny kupuje sobie 5x po 1m tkaniny ,potem je zwraca i rozpoczyna dyskusję 🙂
@kaia-baby daj przykładową ofertę ?
Jak wystawiasz odcinki metrowe, i takie wysyłasz to kupujący ma prawo zwrócić, ale jak w opisie dasz że sprzedajesz na metry a cena dotyczy 1 metra i kupując np. 7 metrów dostanie w jednym kawałku to nie ma zwrotów bot o podlega pod
Art. 38. 1. Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem
przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do
umów:
3) w której przedmiotem świadczenia jest towar nieprefabrykowany,
wyprodukowany według specyfikacji konsumenta lub służący zaspokojeniu jego
zindywidualizowanych potrzeb;
Numer oferty: 12565081196 - to oferta przykładowa, sprzedający ma wyłączoną możliwość zwrotu niezależnie od kupionej ilości. Skoro jednak allegro nie kwestionuje legalności, to oznacza, że wszystko jest fajnie, dopóki nie trafi się specyficzny klient, który będzie ten 1m jednak chciał zwrócić, bo zamiast poprosić o próbki tkanin kupuje sobie po 1m żeby obejrzeć. A w dyskusji nic nie jest pewne...
@kaia-baby jeśli wycinasz to z belki to nie ma prawa zwrotu, ale musi to być w zakładce zwroty, oraz napisz w opisie że jest cięte 🙂
Dzięki za rady 🙂
@kostas11 Czyli radzisz pociąć zakup 5 m na odcinki metrowe żeby można było zwrócić ?
Bardzo nowatorskie podejście.
Chyba nie zrozumiałeś, ja mam tkaniny ,które zastanawiam się czy sprzedawać na allegro, bo już w wyobraźni widzę właśnie takiego klienta, który kupuje ode mnie po 1m żeby sobie obejrzeć, a potem jednak zwraca. Ciekawi mnie doświadczenie tych, którzy mają taki asortyment, ale na razie dam sobie chyba z tym spokój
@br. przeczytaj całość, i pytanie autorki 😄
@kaia-baby jako Allegro nie kwestionujemy wyłączenia prawa do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny przy towarach ciętych na metry.
Nie oznacza to, że na 100% takie wyłączenie zawsze będzie skuteczne i prawnie uzasadnione.
Nie mamy jednak twardych argumentów, które dałyby nam podstawę, aby takie wyłączenie kwestionować.
ok, dziękuję