anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

"Szmacie człowieka" czy takie określenie kwalifikuje komentarz do usunięcia przez Allegro?

Krekels
#9 Pomysłodawca#

Witam serdecznie. Otrzymałem negatywny komentarz, który jakoś tak mnie uraził, określeniem szmacie

Klient zakupił 2 szpulki nici do profesjonalnego szycia na maszynie, nici wysokiej jakości, oryginalne  renomowanego producenta 

I wystawił taki Negatyw

"W opisie obu zakupionych przeze mnie nici napisano "grube" i dlatego dokonałem zakupu. Bzdura, opis wprowadza w błąd. Czarne to zwykłe nici jaskie można kupić wszędzie - dziadostwo, a białe elastyczne, ale bardzo cienkie. Wyrzuciłem. Bez sensu wierzyć opisom tego sprzedawcy. Najpierw sugerujecie, że chodzi mi o pieniądze... z powodu szpulki nici? co z wami nie tak? Opinia jest co do zasady subiektywna, potem szmacicie człowieka za nią sugerując wymuszenie, a potem prosicie o zmianę oceny???"

Czy taki komentarz jest zgodny z regulaminem i nie obraża sprzedawcy? Pytałem konsultanta allegro,i powiedział że nie ma tam określeń obraźliwych i nie usunie go 

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Krekels zgłoś do allegro, że kupujący napisał o sobie, że jest szmacony a Ty sie z tym nie zgadzasz i chcesz usunięcia komentarza.

oznacz moderatorów

Krekels
#9 Pomysłodawca#

No właśnie to mnie uraziło, jesteśmy zawsze kulturalni i nigdy nikogo nie obraziliśmy a tym bardziej nie szmaciliśmy 🤗

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Krekels możesz też poprosić o zmianę usunięcie oceny kupującego 

oznacz moderatorów

Krekels
#9 Pomysłodawca#

Raczej odpada bo otrzymaliśmy wiadomości w których kupujący groził nam sądem i swoim adwokatem, bo nie spodobała mu się nasza odpowiedź na komentarz

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@Krekels W tej odpowiedzi na komentarz nie ma nic obraźliwego i to bardziej Ty jako sprzedawca otrzymujący negatywną opinię na swój temat masz prawo dochodzić się o niszczenie wizerunku firmy lub samego siebie jako sprzedawcy o ile jest ona niezgodna z rzeczywistością. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@kolekcjoner608  napisał(a):

@Krekels W tej odpowiedzi na komentarz nie ma nic obraźliwego i to bardziej Ty jako sprzedawca otrzymujący negatywną opinię na swój temat masz prawo dochodzić się o niszczenie wizerunku firmy lub samego siebie jako sprzedawcy o ile jest ona niezgodna z rzeczywistością. 

Tak ale czy tak jest zdecyduje są a nie wy.

oznacz moderatorów

Krekels
#9 Pomysłodawca#

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

Czy można zweryfikować jakoś tego kupującego, czy nie ma powiązań z konkurencją z tej kategorii ? Była to nasza 1 negatywna ocena po roku sprzedaży i ponad 500 pozytywnych ocen i w krótkim czasie otrzymaliśmy drugą ocenę negatywną od innego kupującego z którym nie udało nam się skontaktować. Obie Oceny były bardzo subiektywne w stylu kupiłem gitarę renomowanej i najdroższej marki, by nauczyć się grać, ale czuję się oszukany bo na bazarze widziałem podobną gitarę za kilka złotych, i miała też 6 strun, tyle samo co zakupiona u was gitara 🙆

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Krekels jeśli możesz udowodnić swoje podejrzenia, zgłoś nam proszę te osoby za pomocą formularza. Sprawdzimy to. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@Krekels Nie usuną, nie podadzą ci czy to konkurencja, masz prawo iść do sądu jak uważasz że masz powód.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Krekels nie mogę podważyć decyzji osoby z zespołu komentarzy, która odpisała na czacie. "Szmacić się" to owszem określenie pejoratywne, ale nie obraźliwe czy wulgarne.
Zgopnie z zasadami komentarz opisowy nie może zawierać między innymi: treści obraźliwych (określenia, które w Słowniku Języka Polskiego PWN mają kwalifikator "wulgarny", "obraźliwy", pogardliwy" lub "wyzwisko"). 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Krekels
#9 Pomysłodawca#

Wątpię że była to decyzja osoby z zespołu komentarzy.Bo nie było żadnego przekierowania i konsultant sprawdził tylko i wkleił regułkę słowa szmacić się i że nie jest to wulgaryzm. No może wulgaryzmem to nie jest ,ale obraźliwe już tak, bo kupujący napisał że szmacimy ludzi, tak samo wydaje mi się że ; szmacić się; jest obraźliwe w każdej odmianie, np będąc kobietą, ktoś by zapytał mnie czy to prawda że Pani lubi szmacić się , tak samo jak oczernianie kogoś publicznie że szmacimy ludzi- swoich klientów 

oznacz moderatorów

Crow_Empire
#13 Ambasador#

Odpowiedź otrzymałeś, a drugiej strony medalu, czyli całej rozmowy nie znamy i nie wiemy co tam zaszło.

oznacz moderatorów

2Annag-Antyki
#8 Zapaleniec#

No bez jaj. Ja tu na drobny przedmiot nie mogę napisać pop.pier.dółka, bo mi go wypi.pujecie, a szmacenie jest ok?

Z tego co kojarzę to słowo szmacić się potocznie jednak ma brzydkie znaczenie.

szmacić się - być lub stawać się osobą, która sprzedaje swoje ciało i nie ma zahamowań w życiu seksualnym.

Haloo słowa mają wiele znaczeń, a allegro ledwo pierwsze przeczytało... Chociaż w sumie to całkiem pasuje do tego bałaganu zwanego przez użytkowników b.......

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Krekels  No cóż, "zeszmacić kogoś"  to określenie tak  niejednoznaczne że nie szukaj tutaj wsparcia.  Ktoś może uznać że go zeszmacono bo zaproponowano mu nagrodę, łapówkę lub nawet słuszne wynagrodzenie, inny że zaproponowano mu za mało,  a jeszcze inny że całkiem niczego mu nie zaproponowano i że niczego nie dostał.

Musisz sam sobie przypomnieć wczesniejsze rozmowy z klientem czy proponowałeś mu coś niewłaściwego, albo w jakis inny sposób go próbowałes obrazić.  Wydaje mi się ze dopiero teraz następuje apogeum "szmacenia"  skoro straszycie go sądem.

Więc jeśli nie przyjmie łapówki, albo rekompensaty to sąd?

A wystarczyło zwyczajnie napisać " przepraszam"

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@la_nika kupującym coraz bardziej odbija, co widać po tym wpisie, ciekawe jaka będzie wasza reakcja bo art 24 kc nie szanujecie

kupujący wedle swoich słów się zeszmacił bo uważa, że otrzymał za cienkie nici

może pogoda wpływa na nastrój

zamiast napisać po prostu - "cienkie nici, myślałem sugerując się opisem, że produkt będzie inny"

nie wiem co tutaj się dzieje ale komentarze w przeciwieństwie do umieszczanych na zachodnich portalach np: ama i eba znacząco wybiegają poza rzetelną ocenę transakcji,

a portal nic z tym nie robi - każdy komentarz i odpowiedź na niego napisany na podobnym poziomie powinien być obowiązkowo usuwany

allegro zamienia się w kloakę i szambo (wg słownika pwn określenie pejoratywne, ale nie obraźliwe czy wulgarne)

bo ile można czytać takie wysrywy udające rzetelne komentarze

@Krekels pocieszę Cię nie jesteś w tym sam - my mamy przynajmniej trzy wpisy na podobnym poziomie

jutro czeka mnie "Zaszczyt" kontaktu z człowiekiem, który w przeciwieństwie do kilkudziesięciu innych kupujących uważa, że otrzymał nie oryginalny produkt i wyjaśnienia oraz prośba o jego zwrot jemu uwłacza

co z tego, że podaliśmy oficjalny legalny kanał dystrybucji i dostawców, poprosiliśmy o sprawdzenie produktu po zdjęciach u konkurencji - wszyscy oszukują, kłamią, łącznie z producentem, który podrabia sam siebie

allegro cwaniaki z osa (wg serwisu kolejne nie obraźliwe słowo) sami sobie tego typu wpisy usuwają (był przypadek podawany tutaj na forum) - inni muszą je mieć

jeszcze nie spotkałem, żadnego sprzedawcy, który by twierdził, że tego typu sytuacje występują, w takich ilościach jak na allegro, gdzieś w innym kanale sprzedaży

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@Krekels Twoja odpowiedź na ten wpis to mistrzostwo świata

Bardzo chętnie byśmy pomogli i doradzili w wyborze nici,jeśli by Pan do nas napisał.Odpisujemy szybko,bez wysyłania automatycznych wiadomości.Nasze wszystkie nici są oryginalne i najlepszych producentów.Proszę pamiętać, może się przydać Panu na przyszłość- Im mniejszy nr,tym nici są grubsze a im większy to Nici są cieńsze.Posiadamy grubości od 30 do 360.Możliwe że potrzebował Pan nici o grubości 30 zamiast 80 albo 10 a może najlepszy byłby zwykły sznurek rolniczy.Pozdrawiam serdecznie

oznacz moderatorów