Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
cyt:" Przeciętny konsument ma prawo przypuszczać, że oferowane przez przedsiębiorców opcje zakupu, dostępność i czas dostawy nie wprowadzają w błąd. Nie powinien być zmuszany do podejmowania dodatkowych działań, aby sprawdzić wiarygodność oferowanych funkcjonalności czy prezentowanych informacji."
Komputer świat o potężnych karach dla platformy za informacje o terminie dostawy.
Podejrzewać należy, że i nasz ulubiony portal Allegro za chwile zostanie sprawdzony, co za tym idzie - znów będą zmiany zmiany zmiany.
Miłej lektury.
Tomek
i ponownie red ma rację, pisałem o tym 4 lata temu
https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/allegro-%C5%82amie-polskie-prawo/td-p/2782
@brakestop to jest dziwne, że uokik nie rusza allegro
am azon jest w tym temacie bardzo rzetelną firmą w porównaniu z allegro
na allegro sprzedawca nie ma możliwości rzetelnego poinformowania konsumenta o czasie dostawy, nie można podawać czasów wysyłki dla każdego przewoźnika z osobna, nie można podawać terminów dostawy wynikających z regulaminów przewoźników
stosowanie przepisów konsumenckich przez sprzedawców wiąże się z blokowaniem konta przez allegro
Popieram i powinni poniesc kare, mimo to ze ja deklaruje 2 dni wysyłki i mam ustawione wysylka towaru maks do 10:00 = wysyłka tego samego dnia,, to komunikat na Allegro o godzinie 13:00 nadala wprowadza w blad kupujacych a jego tresc to " dostawa jutro" (kurier podjezdza do mnie o 12:30)
A gdzie czas na spakowanie, znalezienie towaru, wybicie paragonu..
Odpowiedz moderatora z tego forum na ten problem, to "zamalo wysyłam dlatego moje deklaracje nie dzialaja", sry to algorytm, paranoja.
A pozniej tlumaczenia na pytania typu " kupiłem bo pisała dostawa jutro czego pan oszukuje"
ALbo zwroty " nei dotarł… na czas"
Tworzenie smieci, utrudnianie pracy, marnotrastwo prądu i nerwów!
@ZakupyMaawSport a co ma do tego UOKiK ? my jesteśmy w relacji B2B zgadzasz się na zasady allegro to wystawiasz 😞 Konsument jest poinformowany poprawnie 🙂
@RED Nie rusza bo każdy sprzedawca co doniesie, ma od razu filtr na sprzedaż, brak odważnych 😄
Konsument słabo jest informowany. Musi sporo poklikać i wykazać się inteligencją. 90% kupujących jest wprowadzanych w błąd np. zestawieniem komunikatów "dostawa jutro" z ceną dostawy 6 zł. Fakty są takie że dostawa jutro kosztuje 12 zł, a za 6 zł mamy dostawę w 10 dni (list). Prawie nikt tego nie dostrzega, bo jest zła prezentacja informacji mająca na celu wprowadzenie w błąd. Ciągle Kupujący reklamują ten problem. Kupują za 6 zł przesyłkę i oczekują dostawy jutro.
Jeszcze podpowiem twórcom Allegro jak to powinni zrobić. Po pierwsze ten ekran informacyjny pokazać 10 przypadkowym osobom. Zapytać panią sprzątaczkę w biurze Allegro, pana ochroniarza, pana parkingowego, czy widząc to sądzą że dostaną paczkę na jutro za 6 zł. Jeśli tak, a na pewno tak odpowiedzą, to podpowiadam małą zmianę tych treści na następujące:
* Jutro u Ciebie dostawa od 12 zł
* Dostawa od 6 zł z terminem 10 dni
Proste, logiczne i zrozumiałe dla każdego. I Proszę nie piszcie kłamstw że Poczta Polska dostarczy list w 3 dni. Tak deklaruje, ale w realu tak nie dostarcza. 10 dni to jest termin właściwy dla listów i dla Allegro MiniPrzesyłka.
W sumie to taki widok może niewprawnego kupującego wprowadzić w błąd, już widzę jak jutro dotrze przesyłka do Krakowa 😉 (sprzedawca w W-wy) i to jeszcze za 3,99 zł.
No właśnie. Za 3,99 to jest ta nowa forma Allegro Mini Przesyłka, czyli zwykły list wrzucany do skrzynki. Połowicznie śledzony, na prawach listu ekonomicznego, bo nie do rąk własnych. Na to potrzeba 7-10 dni żeby dostarczyć. Sporadycznie 4 dni przy bardzo sprzyjających wiatrach. Większość kupujących traktuje to jako terminy obowiązkowe, a nie mgliste przewidywania, co dodatkowo zaostrza sytuację i konflikty. Nie jest to wszystko jasno podane w zrozumiały dla większości sposób.
Pytanie do Konsultantów: Czy Allegro MiniPrzesyłka będzie liczona do statystyk szybkiej dostawy? Bo jeśli tak, to od razu ją wykasuję, aby nie zapaskudziła terminowości i ocen jakości. Mam nadzieję że nie jest to liczone tak jak listy ekonomiczne. To w sumie jest to samo.
Jak chcę kupić to już nie mam tak różowo - 3,99zł ale dostawa 4-8 kwietnia:
Chcę szybciej - na jutro, tak jak Allegro informuje.
No to wybieram mistrza zaginania czasoprzestrzeni Allegro ONE
Ryzykować? Moja wiara jest wielka ale bez przesady 😉
@Pengano allegro celowo wprowadza konsumentów w błąd, aby sprzedający, bojąc się negatywa wysyłali jak najszybciej. Jakąś zmianę w tym temacie (chociażby dodanie słowa "przewidywana" przed "dostawa jutro") może na nich wymusić wyłącznie UOKiK.
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Dokładnie! Mało tego czas wysyłki nie zalicza świąt! Przecież w święta też wysyłamy !!!!
Klient zakupił u nas dziś wieczorem (czwartek 23.37), mamy na wysyłkę 3 dni a Allegro deklaruje, że w środę Klient otrzyma zamówienie.
Dokładnie - to sprzedawca jest oczerniany!
@atechnik_sklep @Pengano @aurea_shop wysłaliście już pisma do UOKiK ? bo pisanie na forum gdzie jest kilku sprzedawców to strata czasu 😄
No co ty? Nie jesteśmy nienormalni żeby pisać do UOKIK. Przecież to my dostaniemy karę. Pamiętam jak kilka lat temu Allegro dostało kilka milionów kary, a następnego dnia pyk i pojawiła się dodatkowa opłata 1 zł, która jak policzyłem wyrównała karę z nawiązką. Pisanie na forum jest o wiele lepsze, bo działa jak psychoterapia na kozetce, aby ukoić nerwy, bo problemu rozwiązać się nie da. Allegro złośliwie przeszkadza w sprzedaży na wielu frontach i będzie to robić nadal. Ten typ tak ma.
Może takie pisanie to strata czasu ale jaki fun jest z tego :D.
@brakestop ....też tak podejrzewam, że Allegro zostanie sprawdzone, tym bardziej, że otrzymałam taką odpowiedź w związku z przewidywanym czasem dostawy:
cytat:
..."
Przypominam, że jest to jedynie przewidywany czas dostawy, który nie jest gwarantowanym. Klient w sekcji dostawa nadal może sprawdzić informację o czasie wysyłki, jaki zadeklarował Pan podczas tworzenia oferty - poniżej przykładowy zrzut ekranu (nie pochodzi on z Pana oferty):
"
---
Kinga
---
ps. to nic, że pracownik Allegro napisał do mnie "na Pan" 😅
@diegoaragon w szablonie odpowiedzi był "Pan" to poszedł "Pan". Świeżak jakiś, na okresie próbnym. Jak okrzepnie, to zdobędzie się na odwagę by "Pan" zmienić na "Pani".
Pozdrawiamy
Dział Sprzedaży
PHU MAR-SAT
Prawdziwy wyjadacz to będzie operować formą "Państwo", "Państwa". Tu już nie ma żartów z taką wyedukowaną potworą ;).
uokik zabiera się do tego od d. strony a am zonem
i będzie jak z innymi firmami ukaranymi przez tą instytucję
uokik polegnie w sądach
tak jak poległ z allegro na klauzulach abuzywnych
ja czekam jak będę mógł podać przedział czasowy na dostawę
np:1-7 dni,
lub napisać dpd wysyłam we wtorek, a ups w środę
a pod spodem allegro pokaże np: niezobowiązujące statystyki dostaw dla danego sprzedawcy
w zestawieniu na poszczególnych kurierów
Drodzy Państwo,
Pora już jajka malować.