anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Usuwanie aukcji za adres internetowy + ostrzeżenie, bo niby chcę sprzedawać poza allegro

kovek
#12 Orędownik

Od jakiegoś czasu automat wykrywania przeróżnych niezgodności uwziął się na mnie i dostawałem upomnienia albo w ogóle nie mogłem opublikować ofert nie wiedząc o co chodzi... Za każdym razem to samo - 

W opisie Twojej oferty zawarte były treści ogłoszeniowe.

Zgodnie z regulaminem (załącznik nr 2, artykuł 1, punkt 1.10) w opisie oferty nie możesz umieszczać informacji o możliwości sprzedaży przedmiotu poza Allegro lub zachęcających do ustalenia ceny przedmiotu poza licytacją.

Oczywiście chyba nie muszę mówić, że w ofercie nie było jakichkolwiek informacji dot. sprzedaży poza allegro. 

Po tych paru miesiącach już ogarnąłem, że system nie lubi na instrukcjach czy innych elementach sprzedawanych przeze mnie przedmiotów takich słówek jak "prosimy o kontakt", "skontaktuj się z nami", które dotyczyły kwestii pomocy technicznej producenta i niemożliwe było zrealizowanie jakichś transakcji poza allegro takimi informacjami, no ale nie będę kłócił się z system. O niektórych zakazanych rzeczach musiałem dowiadywać się przez support, bo nigdy w życiu bym się nie domyślił, że akurat o to chodziło.

Ale dzisiaj zamazując dane adresowe nie spodziewałbym się, że system wykryje jako naruszenie LOGOTYP ówczesnego producenta, który znajduje się nieocenzurowany na tysiącach aukcji również innych sprzedawców.  Ja rozumiem jakbym po chamsku dawał dane swojej firmy, przylepiał jakieś karteczki, swoją stroną internetową (której nie mam) i przekierowywał tam ruch, ale nic takiego nie zachodzi... i tak przez ten logotyp i wcześniejsze wybryki algorytmu oprócz upomnienia wleciało ostrzeżenie. 

Inna sprawa, allegro wprost w regulaminie mówi, o nakłanianiu do sprzedaży poza allegro, a ja tego nie mogę robić nieistniejącymi danymi. To jest nielogiczne... Jeszcze Pani na supporcie twierdzi, że "W ofercie nie mogą znajdować się strony internetowe" - idąc tymi stwierdzeniami, to do usunięcia macie kilkadziesiąt tysięcy ofert gier na PS4, bo KAŻDA zawiera na okładce stronę internetową pegi.info 

A tak wygląda obrazek producenta i strony, za który dostałem ostrzeżenie. Producenta, który od kilkunastu lat jest "nieczynny" 😑 

2025-10-22 18_23_43.png

A tutaj  https://help.allegro.com/pl/sell/a/zasady-umieszczania-linkow-i-adresow-stron-www-w-opisie-oferty-ZM... czytamy "przede wszystkim nie można w ofertach podawać linków do stron umożliwiających jakąkolwiek sprzedaż danego produktu poza Allegro. " Ten link nie działa, więc niemożliwym jest za jego pomocą dokonać transakcji. 

Czy da radę coś zrobić z tym ostrzeżeniem? Pisałem już w zgłoszeniu nr 54990711 ale nie chcę się odbijać cały czas od innego konsultanta. 

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

_HolaOla_
Moderatorka Allegro Gadane

@kovek Przykro mi, ale nie da rady nic zrobić z tym ostrzeżeniem. Nasi doradcy w korespondencji, którą wskazałeś odpowiedzieli na wszystkie Twoje pytania. Oczywiście rozumiem Twoje argumenty, ale oferty są sprawdzane automatycznie i nie sprawdzamy, czy dany link jest aktywny, czy nie, ponieważ przy 250 mln ofert na Allegro taka weryfikacja jest niewykonalna. Wszystkie linki są traktowane jednakowo. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

@_HolaOla_ Tak, tylko teraz według wskazówek zespołu poprawiłem zdjęcia, wstawiłem oferty na nowo bez jakichkolwiek widocznych linków, a automat znowu je usunął i wleciało kolejne upomnienie... 

W regulaminie macie jasno napisane - nie może dochodzić do zachęt kupna poza allegro. Rozumiem, że weryfikacja globalna jest niewykonalna, ale w przypadku odwołania, gdzie tłumaczę, że fizycznie nie jest możliwe dokonanie transakcji poza allegro w ten sposób, powinniście podejść do tego po ludzku, w szczególności że dla świętego spokoju, mogę te linki zamazywać. Ja po prostu nie byłem świadom, że możecie to w taki sposób potraktować, w szczególności gdy w regulaminie jest napisane, że muszą być to informacje UMOŻLIWIAJĄCE sprzedaż poza allegro. 

oznacz moderatorów

_HolaOla_

@kovek podaj mi proszę numer tej oferty. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

@_HolaOla_ wysłałełem na mail spolecznosc[at]allegro @KOGIEL_T nie wiem, ja wcześniej poprawiłem zdjęcie według doradcy i zamazałem tylko jeden element który widnieje w pierwszym poście - oferta wisiała kilka godzin bez problemów, ale potem jeden z konsultantów wskazał kolejne błędy i dopiero gdy zamazałem większą część produktu (na okładce widnieją trzy adresy, wszystkie nieaktywne, to starzy dystrybutorzy gier) to oferta została zdjęta, ale też z opóźnieniem kilku minut. Bardzo dziwne zachowanie. 

oznacz moderatorów

_HolaOla_

@kovek dziękuję, mam Twojego maila, więc już to wyjaśniam. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kovek  to, że linki są nie aktywne  i nie ma możliwości kupienia, to inna sprawa😉, ja jednak nadal myślę, że to nie pracownik zdjął  tę aukcję, tylko bot któremu jeszcze nie zaktualizowała  się baza danych

oznacz moderatorów

kovek
#12 Orędownik

@KOGIEL_T nie twierdzę, że pracownik. Po prostu wg wskazówek zamazałem kolejne dane już aktywnej i poprawnie zweryfikowanej przez automat aukcji (w szczególności gdy doradca, kończy maila, że w przypadku kolejnych sytuacji będą musieli zawiesić mi konto...), a tutaj zamiast powodzenia kolejne fiasko. 😥 

oznacz moderatorów

_HolaOla_

@kovek przepraszam za tę sytuację i to nasz błąd. Anulowaliśmy już upomnienia za oferty, które mi przesłałeś. Jeszcze raz bardzo Cię przepraszam. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kovek  te boty "zapamiętały" sobie te zdjęcia i wydaje im się , że  błąd nadal występuje😞

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kovek  Allegro nie ma tylu pracowników, aby sprawdzać każdą sprawę, ale za to ma boty które "wyłapują " pewne  nieścisłości w aukcjach, zauważyłem również, że jak raz coś wpiszesz źle, to boty "obserwują"  Twoje aukcje i przeszukują je dokładniej, nawet jak prawdziwy człowiek uzna, że to był błąd, to za jakiś czas wróci bot i znajdzie nieprawidłowość😔

oznacz moderatorów

_HolaOla_

@KOGIEL_T ciekawa obserwacja 😉 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@_HolaOla_  nie chce mi się szukać wcześniejszych sytuacji, ale tutaj masz świeżą😉

KOGIEL_T_0-1761155992478.png

myślę, że po zweryfikowaniu przez prawdziwego człowieka takie boty trzeba jakoś "uśpić", albo zaznaczyć i m checkboxa, że to jest OK

oznacz moderatorów