anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Numery EPR PPWR

Profitechnik_pl
#7 Wielbiciel

Szukam informacji co w przypadku sprzedawcy który sprzedaje na Allegro produkty zakupione u polskiego dystrybutora czyli nie wprowadzamy jako pierwsi na rynek w kraju produktów w opakowaniu lub samo opakowanie. 

oznacz moderatorów
149 ODPOWIEDZI 149

autotomcar
#9 Pomysłodawca

to własnie EKO-KOM bedzie twoim przedstawicielem dla czeskiego EPR jak podpiszesz z nimi umowę. Z tego co wyłapałem to do 300kg nie bedzie żadnych dodatkowych opłat oprocz oplaty rejestracyjnej 1600CZK czyli niecale 250zł. Niestety co kwartał trzeba bedzie skladać raporty / deklaracje ilosci wprowadzanych opakowań. PRzeleciałem te formularza rejestracyjne itp i do ogarnięcia samego. Jesli nie posiada sie elektronicznego podpisu kwalifikowanego to przeslą umowę do podpisu tradycyjną pocztą.

oznacz moderatorów

mikeza
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@autotomcar na tą chwilę to jest jedna wielka niewiadoma i nawet allegro i jego spece nie wiedzą jak to będzie działało, Na webinarze kwestie rynków zagranicznych były mocno przemilczane. Jedni twierdzą, że te limity zostają, inni fachowcy uważają, że właśnie od sierpnia będzie ujednolicenie i wszystkie limity zostają zniesione, więc trzeba się rozliczać nawet z jednego opakowania. Ogólnie jest taki bałagan informacyjny, że trudno cokolwiek ogarnąć. A firm pośredniczących robi się pełno, żeby wykorzystać chwilę i nabić sobie kieszenie klientami, którzy sami nie wiedzą jak wygląda faktyczna prawna sytuacja.

ja_Nitka
#13 Ambasador

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

dlaczego teraz wymagacie oświadczeń o spełnianiu limitów, które będą obowiązywać dopiero od 2030 roku??
np. to 

• oświadczam, że stosowane przeze mnie opakowania zbiorcze, opakowania transportowe oraz opakowania w handlu elektronicznym są ograniczone do niezbędnego minimum; tj.: stosunek pustej przestrzeni w opakowaniach wysyłkowych nie przekracza 50% 

Ten limit określający, że stosunek pustej przestrzeni w opakowaniach wysyłkowych nie może przekraczać 50%, wchodzi w życie 1 stycznia 2030 roku.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @ja_Nitka! Możesz proszę załączyć zrzut ekranu z widoczną tą informacją? 

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

ja_Nitka
#13 Ambasador

@Sa_nova proszę zrzut

Clipboard_06-30-2026_01.jpg

kolejna rzecz to:

• zapewniam, że oferowane przez mnie opakowania spełniają wymogi dotyczące przydatności do recyklingu oraz minimalnej zawartości materiałów pochodzących z recyklingu w opakowaniach z tworzyw sztucznych

konkretne limity dotyczące minimalnej zawartości materiałów z recyklingu w opakowaniach z tworzyw sztucznych też wchodzą dopiero od 2030 roku, po co więc teraz takie oświadczenie?

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ja_Nitka dziękuję za zrzut oraz Twoje uwagi, konsultuję te kwestie i wrócę z informacją, gdy ustalę szczegóły. 😊

Sandra
oznacz moderatorów

ja_Nitka
#13 Ambasador

@Sa_nova jeszcze jedna uwaga - do tego punktu

• zobowiązuje się do przechowywania i udostępniania na żądanie platformy lub organów nadzoru rynku pełnej dokumentacji technicznej umożliwiającej wykazanie zgodności opakowań; zapewniam również wymagane oznakowanie opakowań (piktogramy dotyczące składu i sortowania)

obowiązkowe zharmonizowane piktogramy dotyczące składu materiałowego i sortowania nie wchodzą teraz od sierpnia, wejdą dopiero w 2028 roku

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ja_Nitka dzięki! Dodałam to do konsultacji. 

Sandra
oznacz moderatorów

ja_Nitka
#13 Ambasador

Czy coś zostało już wyjaśnione?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @ja_Nitka. Nie otrzymaliśmy jeszcze odpowiedzi w tej sprawie. Damy znać, gdy tylko ją dostaniemy.  

Marysia
oznacz moderatorów

Client:104184661
#7 Wielbiciel
oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:104184661 Jaką kwestię dokładnie masz na myśli? Ola udzieliła odpowiedzi na pytania. 

Wiktoria
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ czy zaznaczenie oświadczenia samocertyfikujacego jest konieczne przed 12.08 i czy uległ zmianie zakres oświadczenia (czy usunięte zostały punkty, ktore wejdą w życie dopiero w 2028 roku)?

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @Client:104184661. Weryfikuję to i dam znać, gdy tylko dowiem się czegoś więcej.  

Marysia
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Sa_nova czy juz cos wiadomo w tym temacie?

oznacz moderatorów

Astritd
#2 Obserwator

A u mnie problem z zaznaczeniem tej deklaracji. Numer BDO mam podany od dawna i tu jest zielony ptaszek, ale przy "Oświadczenie zgodności opakowania z wymogami UE" nie ma możliwości nic zaznaczyć ani kliknąć. Co powinnam zrobić?

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @Astritd, prześlij proszę zrzut ekranu z widoczną zakładką gdzie występuje problem.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

www-lapkom24-pl
#11 Animator

Czyli jak wysyłam klawiaturę do laptopa grubości 5mm, to pudełko nie może być grubsze niż 7,5mm ? Kto to wymyślił ?

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ja_Nitka Bardzo przepraszam, że musieliście czekać na naszą odpowiedź i odpowiadając na Twoje pytanie - proces legislacyjny ustanawiający funkcjonowanie rejestrów w krajach członkowskich UE wciąż trwa, ale już teraz możecie z wyprzedzeniem dostosować swoją sprzedaż do tych zmian uzupełniając w zakładce "Obowiązki prawne" w Sales Center swój numer EPR dla wybranych rynków oraz akceptując oświadczenia producenta.

Ola
oznacz moderatorów

STOLEK_2024
#1 Nowicjusz

dramat to jest, moja cała sprzedaż na allegro nie generuje nawet 300kg odpadów opakowaniowych rocznie a są to głownie opakowania z odzysku. Chyba muszę zakończyć sprzedaż na allegro. BDO to dla mnie jednoosobowej dzialności nie mały kłopot no i koszt

oznacz moderatorów