Dzień dobry,
mamy wpisane BDO, nie wysyłamy na rynki zagraniczne i dziś otrzymaliśmy maila o tytule "Uzupełnij brakujące numery EPR PPWR". Po wejściu w szczegóły okazuje się, że poza samym BDO na rynek polski, brakuje nam zaakceptowanego oświadczenia o zgodności opakowania z wymogami UE (cała treść poniżej). Czy akceptacja tego oświadczenia jest obowiązkowa?
@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Treść oświadczenia:
Niniejszym oświadczam, że wszystkie oferowane przeze mnie produkty konsumentom znajdującym się na terytorium Unii Europejskiej za pośrednictwem platformy internetowej spełniają wymogi Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2025/40 z dnia 19 grudnia 2024 r. w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych, zmiany rozporządzenia (UE) 2019/1020 i dyrektywy (UE) 2019/904 oraz uchylenia dyrektywy 94/62/WE (Dz. U. UE. L. z 2025 r. poz. 40), (dalej: Rozporządzenie), tj.:
Niniejsze oświadczenie składam z pełną świadomością, że nieprawdziwość zawartych w nim informacji może skutkować wykluczeniem z platformy, zawieszeniem usług, wstrzymaniem ofert lub innymi sankcjami przewidzianymi prawem.
Cześć @kelpi_pl, sprawdź proszę ten artykuł.
Aby sprzedawać zgodnie z prawem:
Dzień dobry. Czy na Czechy muszę być zarejestrowany i posiadać EPR skoro jest zwolnienie do 300 kg na opakowania?
@borys1982 niestety od 12.08 trzeba mieć nr EPR na każdy rynek, te zwolnienia przestaną już obowiązywać, będzie się trzeba rejestrować od pierwszej nadanej paczki. Wygląda na to, że sprzedaż zagraniczna w zasadzie przestanie istnieć.
Czy ktoś z was sam rejestrował się w systemie czeskim EKO-KOM i posiada przedstawiciela?
Będę wdzięczny za podesłanie ewentualnego podmiotu, z którym współpracujecie.
@euromix-pl też mnie to ciekawi, bo na razie sytuacja wygląda tragicznie. Allegro w żaden sposób nie pomaga, i chyba tego nie planuje. Z info od osób postronnych koszty skorzystania z usług firm pośredniczących w rejestracji itd są bardzo wysokie. Ponoć w ok. 500 Euro. dla większości sprzedających okaże się, ze to gra nie warta świeczki. Allegro obudźcie się, bo zaraz zwiniecie swoje zagraniczne rynki, nie będzie na nich ofert.
tak kiedys pytalem z ciekawosci o ceny tych firm obslugujacych epr dla innych rynków wołają sobie od 1500 do 3000zł od jednego kraju. Ja na Węgry nawet nie mam tyle sprzedaży miesiecznie 🙂
to własnie EKO-KOM bedzie twoim przedstawicielem dla czeskiego EPR jak podpiszesz z nimi umowę. Z tego co wyłapałem to do 300kg nie bedzie żadnych dodatkowych opłat oprocz oplaty rejestracyjnej 1600CZK czyli niecale 250zł. Niestety co kwartał trzeba bedzie skladać raporty / deklaracje ilosci wprowadzanych opakowań. PRzeleciałem te formularza rejestracyjne itp i do ogarnięcia samego. Jesli nie posiada sie elektronicznego podpisu kwalifikowanego to przeslą umowę do podpisu tradycyjną pocztą.
@autotomcar na tą chwilę to jest jedna wielka niewiadoma i nawet allegro i jego spece nie wiedzą jak to będzie działało, Na webinarze kwestie rynków zagranicznych były mocno przemilczane. Jedni twierdzą, że te limity zostają, inni fachowcy uważają, że właśnie od sierpnia będzie ujednolicenie i wszystkie limity zostają zniesione, więc trzeba się rozliczać nawet z jednego opakowania. Ogólnie jest taki bałagan informacyjny, że trudno cokolwiek ogarnąć. A firm pośredniczących robi się pełno, żeby wykorzystać chwilę i nabić sobie kieszenie klientami, którzy sami nie wiedzą jak wygląda faktyczna prawna sytuacja.
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
dlaczego teraz wymagacie oświadczeń o spełnianiu limitów, które będą obowiązywać dopiero od 2030 roku??
np. to
Ten limit określający, że stosunek pustej przestrzeni w opakowaniach wysyłkowych nie może przekraczać 50%, wchodzi w życie 1 stycznia 2030 roku.
Cześć, @ja_Nitka! Możesz proszę załączyć zrzut ekranu z widoczną tą informacją?
@Sa_nova proszę zrzut
kolejna rzecz to:
konkretne limity dotyczące minimalnej zawartości materiałów z recyklingu w opakowaniach z tworzyw sztucznych też wchodzą dopiero od 2030 roku, po co więc teraz takie oświadczenie?
@ja_Nitka dziękuję za zrzut oraz Twoje uwagi, konsultuję te kwestie i wrócę z informacją, gdy ustalę szczegóły. 😊
@Sa_nova jeszcze jedna uwaga - do tego punktu
obowiązkowe zharmonizowane piktogramy dotyczące składu materiałowego i sortowania nie wchodzą teraz od sierpnia, wejdą dopiero w 2028 roku
@ja_Nitka dzięki! Dodałam to do konsultacji.
Czy coś zostało już wyjaśnione?
Cześć, @ja_Nitka. Nie otrzymaliśmy jeszcze odpowiedzi w tej sprawie. Damy znać, gdy tylko ją dostaniemy.
Czyli jak wysyłam klawiaturę do laptopa grubości 5mm, to pudełko nie może być grubsze niż 7,5mm ? Kto to wymyślił ?
dramat to jest, moja cała sprzedaż na allegro nie generuje nawet 300kg odpadów opakowaniowych rocznie a są to głownie opakowania z odzysku. Chyba muszę zakończyć sprzedaż na allegro. BDO to dla mnie jednoosobowej dzialności nie mały kłopot no i koszt
@STOLEK_2024 nasze BDO jeszcze idzie ogarnąć, ale zagraniczne EPR już nie. Koszt na jeden kraj to wyjdzie ok 2500zl same opłaty, gra nie warta świeczki. można się zwijać z innych rynków.