anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zgłoszenie reklamacji po odstąpieniu od umowy...

TechartGSM
#13 Ambasador#

Czysto teoretycznie...

Kupujący zakupił przedmiot. Załóżmy że otrzymany przedmiot jest niesprawny, ma jakaś wadę itd. Kupujący myśli sobie - wady nie widać gołym okiem (na przykład jest to jakaś część do jakiegoś urządzenia) - sprzedający zapewne nie będzie miał jak zweryfikować wady - co tam będę bawił się w reklamację - zgłoszę odstąpienie od umowy i kupie sobie gdzie indziej inny egzemplarz. Kupujący zgłasza odstąpienie od umowy, po tym fakcie - o zgrozo - okazuje się że przesyłka którą wybrał nie ma możliwości darmowego zwrotu... Kupujący myśli sobie - kurde, jak mam odesłać coś za 20zł na mój koszt, to trochę lipa - to zgłoszę reklamację, sprzedający będzie musiał odebrać ode mnie reklamowany towar i odesłać sprawny na swój koszt. No to do dzieła, zgłaszam!

Pytanie brzmi: Czy kupujący może sobie zgłosić reklamację towaru, który nie jest jego własnością????

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

pecela
#19 Nestor#

@TechartGSM

Jak kupujący zgłosił odstąpienie od umowy, to towar nie jest już jego własnością, więc nie ma podstaw do zgłoszenia reklamacji z tytułu niezgodności z umową.  Do tego ustawodawca nie przewidział możliwości wycofania się ze złożonego oświadczenia o odstąpieniu od umowy. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

nie ma prawa składać reklamacji od nie swojego towaru

ciekawe czy moderator allegro w dyskusji to ogarnie

oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador#

Napisałeś dokładnie to co przypuszczałem i zgodnie z moją interpretacją prawa. 

Ciekaw jeszcze jestem interpretacji Allegro  🙂

Oczywiście reklamację odrzucam natychmiast, a w razie odesłania towaru mam prawo do obniżenia kwoty zwrotu w związku z otrzymaniem niesprawnego towaru, prawda  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  ??

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@TechartGSM dokładnie -kupujący przed odstąpieniem od umowy widział o wadzie i zamiast zgłosić reklamację odstąpił od umowy 🙂

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@TechartGSM podaj proszę numer dyskusji lub numer zamówienia, którego dotyczy ta sprawa.

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@TechartGSM  nie może

oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador#

@RaBarbar_ka Jak napisałem, to teoretyczna sytuacja.

oznacz moderatorów

EElektryka_com
#12 Orędownik#

nie może.

są tu dwa aspekty, po pierwsze, jeśli kupujący wykryje wadę (nizgodność z umową) w okresie kiedy może jeszcze odstąpić od umowy to skorzystanie z tego drugiego jest dla niego mniej korzystnym rozwiązaniem, ze względu, ze nie może juz zareklamować a wszelkie wady produktu go obciążają ewentualnie.

drugi aspekt takiej sytuacji to jest to, ze takie postępowanie jak w przykładzie (w części, ze kupujący chce się pozbyć towaru bez kosztów transportu po swojej stronie udając, ze ma wadę) wyczerpuje znamiona przestępstwa oszustwa gdzie nie ma, jak przy kradzieży, limitu od jakiej kwoty organy ścigania się zajmują sprawą. Oczywiście udowodnienie tu czynu karalnego jest niestety niemal niemożliwe - pacjent musiałby sam siebie wystawić de facto.

oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

No więc jak Allegro interpretuje te przepisy? 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@TechartGSM allegro wali kapuchą z protecta... nic nie iterpretuje kupujący drze japę cwl pal kapuchą z protect jak z katapulty... 

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@TechartGSM Nie jesteśmy tutaj od hipotetycznych sytuacji. 😉 

Spróbuję skonsultować Twoją sprawę, ale uprzedzam, że odpowiedź mogę otrzymać dopiero na początku następnego tygodnia.

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador#

@N_Nitka28 Nie pali się. Byle w tym dziesięcioleciu.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@TechartGSM  Była już podobna sytuacja opisana tutaj w jednym z poprzednich wątków. 

Klient zgłosił reklamację, więc  sprzedający wysłał nowy przedmiot na zamianę.  Jednak  kupujący uznał że  lepiej będzie zglosić odstąpienie od umowy więc zgłosił dodatkowo odstąpienie,  więc sprzedający zwrócił wpłacone pieniądze - chyba dla świetego spokoju. 

Ale  byla rozpoczęta dyskusja więc  Allegro uznało że sprzedający nie  wydał decyzji reklamacyjnej w terminie i kupującemu wypłacono w nagrodę jeszcze dodatkowo Protect.

Tylko na Allegro takie cuda są możliwe...

oznacz moderatorów