anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiany dotyczące zagranicznej sprzedaży - 01.07.2025

MAMY ROZWIĄZANIE!
elawydmuch
#8 Zapaleniec#

Witam, 

Chciałbym się dowiedzieć w jakim celu od 1 lipca zmieniacie obecne warunki sprzedaży na allegro cz? Działamy jako outlet, mamy produkty nowe, powystawowe, używane, od jakiegoś czasu sprzedajemy również w Czechach. Kliencie z Czech kupują u nas produkty w każdym stanie, kupują nawet więcej powystawowych niż nowych. Dostajemy same pozytywne opinie, nie mamy żadnego negatywa z Czech. Dlaczego od 1 lipca blokujecie nam sprzedaż połowy asortymentu na tym rynku? Wasze tłumaczenie z maila "Dzięki tej zmianie oferta na Allegro będzie jeszcze bardziej atrakcyjna dla lokalnych kupujących.", jak ta zmiana ma sprawić, że oferta będzie atrakcyjniejsza, jak na to wpłynie blokada sprzedaży produktów innych niż ze stanem nowy? Chyba czas przenieść się na inne platformy, bo już naprawdę brak nam sił na te wasze coraz to głupsze wymysły.

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
94 ODPOWIEDZI 94
RetroBroker
#9 Pomysłodawca#

Podbijam, jedziemy na tym samym wózku. Kompletnie niezrozumiała decyzja która uderza w bardzo bardzo wielu sprzedawców 

oznacz moderatorów
tylkouniego
#10 Popularyzator#

Również podbijam. Skąd allegro bierze takie pomysły? jestem legalnie działającą firmą . Dlaczego jestem dyskryminowany? w mojej branży łatwo nie jest a za granicę trochę nasprzedawałem. Dodam po raz drugi - jestem legalną firmą - dlaczego allegro tak dyskryminuje?:(

oznacz moderatorów
RetroBroker
#9 Pomysłodawca#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Witam, otrzymaliśmy właśnie maila, że od 1 lipca zabronią nam państwo sprzedaży na rynkach zagranicznych, ponieważ ich stan nie jest Nowy. Jesteśmy sprzedawcą gier i konsol retro, nasze rzeczy w 99% są używane z racji tego że to towary kolekcjonerskie. Czy dobrze rozumiem że od 1 lipca te towary sprzedamy tylko na allegro.pl? Sprzedaż na rynkach zagranicznych to bardzo wysoki procent naszych dochodów na Allegro, a nie mamy  z tamtymi klientami żadnych problemów, jak i oni z nami. Z czego wynika ta decyzja? Przeciez to absurdalne

oznacz moderatorów
matt_rose
Moderator
Moderator

Dziękuje za Wasze zgłoszenia @elawydmuch@tylkouniego@RetroBroker.
Konsultuję dla Was tą sprawę i wrócę, jak otrzymam więcej informacji w temacie tych zmian.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów
Autoruso
#10 Popularyzator#

Czy to prawda, że np. w dziale motoryzacja części również nie będzie możliwości sprzedaży na rynkach zagranicznych z innym parametrem niż nowy tzn. nie sprzedamy ani nie kupimy już używanych cześci na allegro cz sk itd? Czy w przyszłości również na allegro.pl będą wprowadzone podobne zmiany?

oznacz moderatorów
tylkouniego
#10 Popularyzator#

Ja również sprzedaję kolekcjonerskie stare rzadkie zestawy i części lego. CAŁA moja sprzdaż będzie wyłączona z rynku zagranicznego!!! skandal:(

oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

Powiesz nam, że to decyzjąa biznesowa, podjęta na podstawie preferencji kupujących? 

oznacz moderatorów
Monika__L
#17 Koryfeusz#

No i szanowny gospodarz poszedł i nie wrocil

moim zdaniem zmiana jest podyktowana tym że ludzie nie czytają że to używane powystawowe i inne niż nowe i potem są żale. I wypłaty z protectow

oznacz moderatorów
HouseDecorPoland
#9 Pomysłodawca#

Panie Moderatorze pamięta Pan o nas?

oznacz moderatorów
LubieSmalec
#8 Zapaleniec#

CZY MNIE OCZY NIE MYLĄ, czy allegro chce zabić sprzedawców używanych sprzętów?

Najpierw wyłączyli promowanie, a teraz to.

oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

Dokładnie, bo stanowią konkurencję dla nowych. Zgodnie z duchem zero waste, a czasem kierując się zasobnością własnego portfela albo pozytywnymi doswiadczeniami, Kupujący dokonują zakupu używanych rzeczy. A Allegro się to zapewne nie opłaca.

oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

Najpierw kampanie zachęcające, webinary, szkolenia, żeby wejść na zagraniczne rynki. I jak poświęciliśmy na to czas i pieniądze, zostajemy wywaleni. Allegro wykorzystuje swoją dominującą pozycję w mojej opinii, bo samo używanych rzeczy nie sprzedaje. A tłumaczy się decyzją biznesową. Jeśli ktoś nie chce kupować czy oglądać używanych rzeczy, to zaznacza to w filtrze, nie trzeba go od razu wypieprzać z całego rynku. Porażka.

oznacz moderatorów
Lizindron
#8 Zapaleniec#

Nie ważne jakie żale wylejemy i czym nam się to podoba, allegro zrobi co będzie chciało 

oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

Może tak, może nie, z kilku głupich zmian Allegro się wycofało przed ich wprowadzeniem, a już po ogłoszeniu. 

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@tylkouniego @elawydmuch @zangel-pl @Lizindron @LubieSmalec to pokazuje że Allegro nie jest poważnym partnerem biznesowym, współczuję tym co prowadzą sprzedaż tylko na tej platformie, czy dało to Wam do myślenia ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

Oczywiście, już kilka lat temu. A mistrzostwem jest zwracanie prze Allegro pieniędzy nieuczciwym kupującym, którzy zwracają używany towar, udając, że tylko otworzyli paczkę. Sponsorowanie patologii

oznacz moderatorów
elawydmuch
#8 Zapaleniec#

Całe szczęście Allegro nie jest naszym jedynym kanałem sprzedaży. Prowadzimy swój własny sklep online oraz stacjonarny. Kwestia czasu aż całkowicie odejdziemy od tego śmiesznego serwisu.

oznacz moderatorów
HouseDecorPoland
#9 Pomysłodawca#

Ja jestem w podobnej sytuacji! Moja zagraniczna sprzedaż to jakieś 40% mojego obrotu miesięcznego, ta decyzja jest totalnie bez sensu. 

oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

A ja mam bardzo niska sprzedaż za granicę, ale i tak czuję się zrobiony w bambuko, bo to Allegro namówiło mnie na wejście na te rynki. Tak czy inaczej, bardzo współczuję, szczerze naprawdę 

oznacz moderatorów