anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiany dotyczące zagranicznej sprzedaży - 01.07.2025

MAMY ROZWIĄZANIE!
elawydmuch
#8 Zapaleniec#

Witam, 

Chciałbym się dowiedzieć w jakim celu od 1 lipca zmieniacie obecne warunki sprzedaży na allegro cz? Działamy jako outlet, mamy produkty nowe, powystawowe, używane, od jakiegoś czasu sprzedajemy również w Czechach. Kliencie z Czech kupują u nas produkty w każdym stanie, kupują nawet więcej powystawowych niż nowych. Dostajemy same pozytywne opinie, nie mamy żadnego negatywa z Czech. Dlaczego od 1 lipca blokujecie nam sprzedaż połowy asortymentu na tym rynku? Wasze tłumaczenie z maila "Dzięki tej zmianie oferta na Allegro będzie jeszcze bardziej atrakcyjna dla lokalnych kupujących.", jak ta zmiana ma sprawić, że oferta będzie atrakcyjniejsza, jak na to wpłynie blokada sprzedaży produktów innych niż ze stanem nowy? Chyba czas przenieść się na inne platformy, bo już naprawdę brak nam sił na te wasze coraz to głupsze wymysły.

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
94 ODPOWIEDZI 94
tylkouniego
#10 Popularyzator#
oznacz moderatorów
ja_Nitka
#12 Orędownik#

Na razie po cichu, ale sukcesywnie, Allegro eliminuje z platformy towary używane 

1. najpierw EANy na wszystko, także dla rzeczy, które nigdy nie miały EANów
2. potem produktyzacja, która dyskryminuje rzeczy używane
3. następnie zakaz promowania towarów używanych
4. teraz zakaz sprzedaży rzeczy używanych na rynkach zagranicznych

co będzie kolejne ??

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Sprzedawcy oczekują jasnej deklaracji! Czy macie zamiar zlikwidować handel towarem używanym na allegro.pl?
Jeśli tak, to kiedy? Też zamierzacie poinformować o tym miesiąc wcześniej, jak w przypadku rynków zagranicznych? 

oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

A mógłbyś mi przybliżyć temat, bo ja nie korzystam z promowania. Rzeczy używanych nie można promować?

oznacz moderatorów
AkcesoriaIT
#11 Animator#

@zangel-pl 
Też się niedawno o tym dowiedziałem, jednak to prawda - pracownik Allegro potwierdził to na forum. Nie znalazłem innego źródła, poniżej link.

Wszystko to składa się na smutną całość. Najgorsze jest to, że Allegro miało ten plus, że kupowały tutaj firmy, a na innych platformach niekoniecznie tak jest.

Chociaż Allegro zamyka sprzedaż używanych przedmiotów, to może ktoś z kapitałem zorientuje się, że są z tego pieniądze, i zagospodaruje to w sposób przyjazny dla kupujących.

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zgłoś-swój-pomysł/promowanie-towarów-używanych/idc-p/1005605

oznacz moderatorów
Autoruso
#10 Popularyzator#

Ciekawe kiedy ktoś z moderatorów się odezwie. Jakieś zakłady? Chwilka tra już 5 dzień więc jeszcze nie jest tak źle. 🤣🤣🤣😂😂

oznacz moderatorów
Lizindron
#8 Zapaleniec#

W grudniu z informacją że zmiany o które pytamy wchodzą od stycznia 🙂

oznacz moderatorów
Autoruso
#10 Popularyzator#

I to 31

oznacz moderatorów
ploma
#11 Animator#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Kiedy wreszcie ktoś odpowie z moderatorów? Z całym szacunkiem, ale po to jesteście tutaj żeby wyjaśniać tego typu sprawy. 

oznacz moderatorów
tylkouniego
#10 Popularyzator#

Czekają aż temat zdechnie.....podobnie jak sprzedawcy towarów używanych......:(

oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

"Dobry wieczór,

dziękuje za wiadomość.

W odniesieniu do poruszonej kwestii uprzejmie informujemy, że wszystkie planowane zmiany w funkcjonowaniu serwisu są z odpowiednim wyprzedzeniem ogłaszane w Aktualnościach. Zawsze wskazujemy tam zarówno zakres zmian, jak i konkretną datę ich wejścia w życie. Z tego względu zachęcamy do regularnego śledzenia tej sekcji, aby móc z wyprzedzeniem zaplanować działania dostosowawcze.

Odpowiadając na drugie pytanie: celem wcześniejszego informowania o zmianach nie jest sugerowanie zmiany charakteru produktów (np. z używanych na nowe), lecz umożliwienie sprzedającym odpowiedniego zarządzania swoją ofertą - np. poprzez zakończenie aukcji, które wkrótce mogą być niezgodne z nowymi zasadami, lub przez dostosowanie opisów, parametrów czy kategorii.

Rozumiemy, że zmiany mogą budzić wątpliwości, dlatego zawsze staramy się przekazywać je z możliwie dużym wyprzedzeniem i w sposób przejrzysty. Jesteśmy również otwarci na pytania i gotowi do wsparcia w procesie dostosowywania ofert."

oznacz moderatorów
AkcesoriaIT
#11 Animator#

Dzięki za wiadomość.
Za mało dla nich zaczęliśmy zarabiać, ktoś to policzył, nie wiem czy dobrze ale prawda jest smutna.

oznacz moderatorów
AkcesoriaIT
#11 Animator#

@zangel-pl 

Zostaje tylko pytać ich co miesiąc lub co dwa, czy coś się zmieniło - bo jak widać, szybko wprowadzają zmiany. Teraz zapewniają, że nie mają takich planów, jednak chyba mają jakąś granicę przyzwoitości i nie będą kłamać, że za miesiąc nie wprowadzą takiej zmiany.

Komunikowałeś się z nimi przez formularz kontaktowy czy w jakiś inny sposób?

?

oznacz moderatorów
HouseDecorPoland
#9 Pomysłodawca#

Ja bym proponował, żeby każdy napisał protest do allegro w sprawie tej zmiany, może jak dostaną dużo takich protestów to zastanowią się jeszcze raz? Ja już swój wysłałem. Co o tym myślicie? Jak tylko mi odpiszą to dam znać.

oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

Myślę, że mają to gdzieś. Bardziej efektywne to tylko nagłośnienie sprawy poza Allegro

oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

Przez formularz kontaktowy. Jest to dla mnie zastanawiające, że wejście na rynki zagraniczne Allegro zapowiadało kilka miesięcy wczesniej, a wyrzucenie z nich- miesiąc wcześniej.

oznacz moderatorów
Autoruso
#10 Popularyzator#

Co byśmy nie robili i jakkolwiek byśmy nie protestowali to i tak decyzja jest już podjęta i nikt się tym tematem nie zajmie. Sprzedaż rzeczy używanych jest definitywnie zlikwidowana na rynkach zagranicznych od przyszłego miesiąca. Z wypowiedzi na forum wynika, że na polskim rynku sprzedaż będzie możliwa najpóźniej do końca roku. Zobaczymy i nie ma co liczyć na pomoc moderatorów ani allegro.

oznacz moderatorów
HouseDecorPoland
#9 Pomysłodawca#

To im napisałem:

Szanowni Państwo,

Z niepokojem zapoznałem się z informacją o planowanej zmianie zasad dotyczących udostępniania ofert na rynkach zagranicznych, która ma wejść w życie 1 lipca br.

Zgodnie z komunikatem, od tego dnia na rynkach zagranicznych  mają być wyświetlane wyłącznie oferty, w których parametr Stan ma wartość Nowy, o ile nie jest on wymagany.

Prowadzę działalność w modelu outletowym – aż 90% moich ofert to produkty używane lub poekspozycyjne, w doskonałym stanie, dokładnie opisane i atrakcyjne cenowo. Co więcej, ponad 50% mojego obrotu pochodzi z rynków zagranicznych – ograniczenie widoczności ofert o innym stanie niż „Nowy” będzie miało dla mnie bardzo poważne konsekwencje biznesowe.

Rozumiem chęć uatrakcyjnienia oferty dla lokalnych kupujących, jednak apeluję o ponowne rozważenie tej decyzji lub wprowadzenie wyjątku dla sprzedawców działających w modelu outletowym. Kupujący na rynkach zagranicznych coraz częściej poszukują produktów w dobrym stanie w niższej cenie, co pokazują również moje dotychczasowe wyniki sprzedażowe.

Proszę o informację, czy istnieje możliwość utrzymania widoczności ofert w stanie innym niż „Nowy”, np. w ramach osobnej kategorii lub dodatkowo oznaczonego segmentu. Taka zmiana może znacząco wpłynąć na zróżnicowanie i atrakcyjność oferty Allegro poza granicami Polski.

Z góry dziękuję za zrozumienie i liczę na pozytywne rozpatrzenie mojego apelu.

Z poważaniem,

A to mi odpisali:

Dobry wieczór,

dziękuję za wiadomość i przepraszam za dłuższy czas oczekiwania na odpowiedź.

Przekaże Pana wyjaśnienia do działu zajmującego się rozpatrywaniem zgłoszeń sugestii.
Zdaję sobie sprawę, że decyzja biznesowa może wpływać niekorzystnie na niektórych sprzedających.

Pozdrawiam
// Oliwia Baczek
Zespół Allegro

Możemy spróbować założyć oficjalną petycję, ale trzeba zmobilizować innych sprzedających do podpisania. Co sądzicie?

oznacz moderatorów
Filip2831
#8 Zapaleniec#

Sprzedaję na allegro od 18 lat i TYLKO na allegro, mniej więcej połowa mojego asortymentu to towar używany, jak najbardziej jestem ZA!!! Ja się pod tym podpiszę, zróbmy to.

oznacz moderatorów
matt_rose
Moderator
Moderator

Cześć, dziękuje za przesłanie zapytań w kontekście zapowiedzianych ostatnio zmian.

Chciałbym zapewnić Was, że wszystkie decyzje biznesowe bazują na potrzebach naszych klientów. Ogłoszone zmiany dotyczące sprzedaży na rynkach zagranicznych są odpowiedzią na opinie konsumentów i stanowią etap przejściowy w rozwoju platformy na zagranicznych rynkach.

Od 1 lipca 2025 r. na rynkach zagranicznych Allegro będzie można oferować wyłącznie produkty oznaczone jako nowe – chyba że dla danej oferty nie wymagamy podania tego parametru. Decyzja ta została podjęta w odpowiedzi na oczekiwania klientów zagranicznych, którzy w pierwszej kolejności poszukują produktów nowych oraz cenią przejrzystość i wygodę zakupów. Z naszych obserwacji wynika, że sprzedaż produktów o stanie innym niż „nowy” wiąże się obecnie z większą liczbą zwrotów i reklamacji, co utrudnia budowanie długofalowych relacji z klientami. Jednocześnie mamy świadomość, że produkty nie-nowe często mają unikalny charakter i wymagają odpowiedniego wsparcia zakupowego – także w zakresie komunikacji w lokalnym języku. Dlatego zdecydowaliśmy się tymczasowo ograniczyć możliwość ich sprzedaży na zagranicznych platformach do sprzedawców lokalnych, którzy są w stanie zapewnić obsługę, której oczekują kupujący. Zmiana ta związana jest z bieżącym etapem rozwoju naszych platform zagranicznych i będzie na bieżąco weryfikowana.

Chcę jednak jasno podkreślić, że Allegro nie wycofuje się ze sprzedaży produktów
używanych, odnowionych czy z drugiego obiegu. Wręcz przeciwnie – intensywnie
pracujemy nad rozwojem obszaru recommerce na naszej platformie.
W najbliższych miesiącach planujemy wdrożyć szereg inicjatyw, które:
● ułatwią kupującym odnajdywanie i wybór produktów o stanie innym niż nowy,
● poprawią sposób prezentacji takich ofert,
● oraz zaoferują specjalne promocje wspierające sprzedaż recommerce.

Zapowiedziane zmiany na rynkach zagranicznych mają więc charakter tymczasowy. Pracujemy nad rozwiązaniami, które ułatwią i uatrakcyjnią bezpieczne i świadome zakupy także produktów innych niż nowe wśród zagranicznych klientów. Chcemy ograniczyć ryzyko przypadkowego lub nieintencjonalnego zakupu produktu nie-nowego. Jesteśmy pewni, że dzięki naszym działaniom poprawimy doświadczenia zakupowe zarówno od strony klientów, jak i sprzedających. O kolejnych etapach i nowych możliwościach będziemy informować na bieżąco.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów
zangel-pl
#10 Popularyzator#

To dlaczego koledzy sprzedawcy piszą, że opcję promowania dla używanych rzeczy są wyłączone? To nie jest działanie wypierające, ale wykluczające...

oznacz moderatorów