anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiany na Allegro - czyli sprzedawcy dopłacają do programu Allegro Ceny

MOMAZU
#10 Popularyzator

Allegro od 1 września wprowadza zmiany ( znowu!) i w programie allegro ceny teraz tylko część obniżki ma pokrywać allegro, a część sprzedający w stosunku 2:1. 

Co w przypadku, kiedy jako sprzedawca nie chcę brać udziału w tym programie czyli dopłacać do obniżek? Biorąc pod uwagę dwie rzeczy: - że allegro zmienia te ceny automatycznie - i fakt kolosalnych prowizji od sprzedaży to taki system jeszcze bardziej utrudnia określenie rentowności produktów sprzedawanych na tym portalu. A nie sprzedajemy tylko po to, żeby zarabiało tylko allegro, ale również my jako sprzedawcy. Dlatego jako sprzedawca chcę określić poziom cen po jakich chce sprzedawać i nie interesuje mnie udział w tym programie.

Jak w takim razie zaznaczyć, że nie chcę by moje produkty brały udział w programie allegro ceny, który będzie na nowych zasadach od 1 września czyli w którym mam dopłacać do obniżek? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

wdowki
#10 Popularyzator

Witam. Jeśli jeszcze nie zerknęliście w maila bądź przeczytaliście to tylko po łepkach to zwróćcie proszę uwagę na to.

Od 1 września Allegro będzie promować swoją markę - udając, że jest najtańsza na rynku pośrednio naszymi pieniędzmi. 

Cytuję

"Co zmienimy

Umożliwimy Ci zadeklarowanie maksymalnej wartości obniżki ceny oferty – w ten sposób zwiększysz szanse na wybór Twojej oferty do automatycznej obniżki. Jeśli wybierzemy Twoją ofertę – podzielimy kwotę obniżki między nas i Ciebie w proporcji 2:1. To oznacza, że do każdej złotówki kwoty obniżki, którą Ty ponosisz, dołożymy 2 zł.

Na przykład: cena w Twojej ofercie to 200 zł. Deklarujesz maksymalną zniżkę w wysokości 60 zł. Wybieramy Twoją ofertę i obniżamy jej cenę o 50 zł. Ty pokrywasz 16,7 zł obniżki, a my – 33,3 zł."

Więc jak widać na powyższej informacji od września będziemy - albo nie będziemy jeśli zrezygnujemy - a jeśli zostaniemy w programie to będziemy finansować w 1/3 promowanie Allegro znów za nasze pieniądze.

Więc jeśli Twoją firmę stać nic nie rób.

Jeśli zaś dobijają cię opłaty i koszty związane z prowadzeniem działalności na Allegro to pamiętaj zrezygnować z programu do 31.08.2025 roku

Link poniżej

https://salescenter.allegro.com/campaigns?recoCampaign=SUBSIDY&campaign=SUBSIDY#tab1

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @MOMAZU. W tym artykule znajdziesz dokładną instrukcję wykluczenia konta lub konkretnych ofert z udziału w Programie Allegro Ceny.  

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

były forumowicz
Nie dotyczy

@MiMary Jeżeli nie zadeklarujemy dla oferty maksymalnej akceptowalnej zniżki to może być ona dowolna?

Ogólnie prawie na pewno wypiszemy się z programu w takim układzie, gdyż zazwyczaj zniżki są małe: np. 4zł na produkcie za 50zł, a do tego nieprzewidywalne.

I tak na portalu macie za dużo losowych kosztów, a ten dodatkowy losowy koszt jest nieakceptowalny. Nie zmienia tutaj nic, że dołożycie 2/3, potem zrobi się z tego 1/3, a potem 1/4 (coś jak w Smart!, gdzie przy wysyłce za 150zł to wy najprawdopodobniej zarabiacie na przesyłkach nie dokładając ani grosza).

Nieprzewidywalność programu go całkowicie skreśla w naszych oczach. Do tego niejasne są kompletnie zasady i wysokość przyznawania zniżek i czas na jakie są przyznawane.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

Wystarczy mieć niższe ceny na innych portalach i allegro automatycznie Cię wykluczy z programu 😉

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty wystarczy autodonos i po problemie

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@RED @Health___Beauty @MOMAZU @wdowki po wejściu zmiany szybko zadziała mechanizm zniechęcający do udziału w programie , obniżenie ceny produktu na konkurencyjnych portalach do bandy czyli granicy opłacalności spowoduje co ?  ,a spowoduje to ,że konkurenci biorący udział w programie allegro  będą dokładać do interesu , tym samym bardzo szybko wycofają się z programu .

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

Poza tym tak tylko przypominam, że prowizję płaci się od ceny pierwotnej a nie obniżonej 😉 

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MOMAZU udział w programie nie jest obowiązkowy  ,już odklikałęm rezygnację , niech sobie promują swoje oferty na swój koszt .

oznacz moderatorów