Dzień dobry ,
Piszę z prośbą o poradę
Kupujący odesłał do mnie zwrot… po około 2,5 miesiąca od zgłoszenia . Problem w tym, że moja firma została zamknięta i nie funkcjonuje już pod adresem, który był podany na Allegro. W efekcie paczka nie została przeze mnie odebrana (bo fizycznie nie miałam już takiej możliwości).
Niestety Allegro uznało to na moją niekorzyść i nałożyło na mnie karę finansową .
Oczywiście próbuje się odwołać od decyzji ale moje starania idą na marne, kiedy proszę o konkretne zapisy z ustaw które jasno wskazują na to, że można dokonać zwrotu po ustawowych 14 dniach itp. nie otrzymuje konkretów, tylko jakieś zdawkowe zdania w stylu " Powinna Pani przyjąć zwrot, kupujący miał prawo do odesłania paczki"
Wiadomość o złożonym wniosku przez kupującego do ochrony kupujących otrzymałam w piątek o 16:59 a o 17:10 pieniądze już zostały zwrócone kupującemu, bez jakichkolwiek moich wyjaśnień.
Wiem, że pomimo zamknięcia firmy zwroty muszę przyjąć i rozliczyć, ale nie w takim przypadku.
Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?
Zadziwiające. Pal licho adres. Jednak gdzie ten konsultant szkolenie przechodził - 2.5 mięsiaca ???
@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Czy możecie proszę wyjaśnić na jakiej podstawie kupujący od zgłoszenia zwrotu do odesłania towaru mają dłuższy czas niż 14 dni??? Jaka dokładnie ustawa daje im prawo do zwrotu po 2.5 miesiąca... No chyba, że odesłał wcześniej, a to tylko delivery 2 miesiące dostarczało to bana dać delivery...
Zwrot był nadany przez Paczkomat.
Do nas kupujący odesłał kiedyś zwrot po ponad pół roku od zgłoszenia - wszystko musieliśmy przyjąć - bo zgłoszenie nastąpiło w terminie, także świetny system po raz kolejny dla osób, które lubią kombinować 🙂
@jagusia_1993 O które zamówienie chodzi?
dbafc891-e03e-11f0-887b-bf5c2e22b930
Kupujący ma 14 dni na zgłoszenie zwrotu i następnie 14 dni na odesłanie przedmiotu. Jednakże jak tego nie zrobi, to zwrot nadal jest ważny. Masz jednak prawo do naliczania opłaty za bezumowne korzystanie z rzeczy (przedmiot staje się twoją własnością w momencie zgłoszenia odstąpienia od umowy, a nie w chwili otrzymania).
A odstąpienie od umowy można anulować na drodze sądowej.
@jagusia_1993 Widzę, że w korespondencji nr 59809371 doradca wyjaśnił:
"zgodnie z przepisami kupujący ma 2 tygodnie na zgłoszenie odstąpienia, jednak przepisy nie regulują czasu odesłania towaru, a jedynie mówią o tym, że kupujący odpowiada za czas zwłoki przed sprzedającym i może ponieść z tego powodu konsekwencje.
Natomiast taki zwrot należy przyjąć mimo odesłania w późniejszym terminie".
Jeśli wciąż masz wątpliwości, odpowiedz na tę wiadomość mejlową.
Nie byłam w stanie odebrać tej paczki ponieważ, się wyprowadziłam i nie przebywam nawet w okolicach byłej firmy, lokal wynajmowałam do końca stycznia tak aby wszystkie zgłoszone i odesłane zwroty dotarły i zostały odebrane, rozumiem że powinnam jeszcze przez rok wynajmować i płacić za wynajem bo być może ktoś nada zwrot ? Adres do zwrotow nie został zmieniony ponieważ konto firmowe jest usunięte.
Jaki rok. Z odpowiedzi wynika, że dożywotnio... xD
Swoja drogą to chyba powinieneś mieć możliwość zmiany adresu do zwrotów i wtedy była by to wina klientki...
Bo komu z większych firm nie zdarzyli się klienci, którzy klepneli zwrot i nie odesłali. Nawet ja tak zrobiłam ze 3 latka temu, jak mi po dostawie inpostem zawołało kase za zwrot (bzdeta za 18 zeta)... Swoją idąc tym tropem to nadal moge odesłać i kasę wołać xD
@AnnaG-Antyki Nie możesz, tylko musisz. Przetrzymujesz 3 lata nie swoją własność. Ciekawe co na to sprzedający...
Teraz to wiem. Ale wtedy to było zanim działalność założyłam i nie wiedziałam xD. Sprzedający na to nic. W sumie wina tego forum. Bo płaciłam inpostem za dostawę ale tu ludzie pisali, że zwroty są za darmo, a jak klepłam zwrot to nie był i nie wiedziałam co z tym zrobić. Teraz już bym nawet tego sprzedawcy nie namierzyła jakbym chciała... Wiadomo normalny człowiek wtedy nie rozróżniał, która dostawa jest która, szczególnie że normalnie miałam smarka...
@jagusia_1993 Pamiętaj, że po zamknięciu konta jeszcze przez 2 lata musisz rozpatrywać reklamacje. W przeciwnym razie Allegro będzie wypłacać rekompensaty, a Ciebie obciążać kosztami.
Jesli chodzi o reklamację jak najbardziej wiem, że do 2 lat mam obowiązek i że nawet zamknięcie firmy nie zwalnia mnie z tego obowiązku, jednak tutaj to nie była reklamacja tylko zwykły zwrot.
czy coś pozmieniało się w Ustawie o prawach konsumenta, bo art.34... brzmi:
Art. 34. 1. Konsument ma obowiązek zwrócić towar przedsiębiorcy lub przekazać go osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie, jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze towar. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie towaru przed jego upływem.
---
Kinga
@diegoaragon Nic się nie zmieniło, więc...
"Art. 32. 1. Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w
terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od
umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym
koszty dostarczenia towaru.
(...)
3. Jeżeli przedsiębiorca nie zaproponował, że sam odbierze towar od
konsumenta, może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta
do chwili otrzymania towaru z powrotem lub dostarczenia przez konsumenta dowodu
jego odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej."
Co oznacza, że sprzedający powinien zwrócić wpłatę 14. dnia po odstąpieniu od umowy. Jednak przesyłka od kupującego dotarła do sprzedającego po 10. tygodniach i w dniu odebrania paczki zwrot wpłaty staje się wymagalny.
Przedłużający się czas odesłania towaru nie wpływa na skutek oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Po prostu w tym czasie kupujący jest w posiadaniu cudzego przedmiotu.
I na tej podstawie można obniżać sumę zwrotu, uprzednio informując o tym kupującego, że takie potrącanie (i w jakiej kwocie) będzie miało miejsce w przypadku opóźnienia w zwrocie towaru.
@loto
Kupujący ma obowiązek odesłać towar nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy.
art.32.2 3. Jeżeli przedsiębiorca nie zaproponował, że sam odbierze rzecz od konsumenta, może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta do chwili otrzymania rzeczy z powrotem lub dostarczenia przez konsumenta dowodu jej odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej. <---przedsiębiorca nie ma obowiązku zwrotu wpłaty przed otrzymanie zwracanego towaru.
Kupujący nie wiązał się ze swojego "ustawowego" obowiązku odesłania towaru nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy.
---
Kinga
@diegoaragon Przedsiębiorca nie ma obowiązku zwrotu wpłaty przed, ale po otrzymaniu towaru już ma.
To, że kupujący nie wywiązał się z obowiązku odesłania towaru w terminie 14 dni, nie przyznaje prawa do niedokonania zwrotu wpłaty, bo umowa kupna-sprzedaży jest niezawarta.
Przedsiębiorca po 14. dniach od odstąpienia od umowy, powinien wezwać kupującego do odesłania towaru w nieprzekraczalnym terminie, pod rygorem naliczania określonych potrąceń ze zwracanej kwoty.
I tyle. Żadne Twoje zaklęcia nie sprawią, że umowa uznana za niezawartą cudownie się pojawi, a towar przestanie być własnością sprzedawcy.
@jagusia_1993 Po zgłoszeniu zwrotu towar automatycznie staje się własnością sprzedającego. Jeśli więc towar został odesłany po trzech miesiącach, to został spełniony ostatni warunek do zwrotu wpłaty. Możesz potrącić jedynie koszt bezumownego korzystania z towaru.
Proponowałbym przyjąć 1/730 część kwoty za każdy dzień używania przedmiotu od czasu zgłoszenia zwrotu do dnia odesłania. Według mnie jest to najuczciwsze wyliczenie, o ile nie doszło do uszkodzenia/nadmiernego zużycia towaru.
Nic dziwnego, że musiałaś zamknąć firmę, skoro nie znasz podstawowych przepisów
jednego janusza mniej na rynku