anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[08.12.2025] Orlen Paczka: rozszerzyliśmy punkty odbioru o sieć sklepów Żabka

MAMY ROZWIĄZANIE!
PRZESZUKAJ_NET
#11 Animator

Dzisiaj dostałem maila że Orlen poszerzył sieć o Żabke, ale trzeba zlacać podjazd kuriera. Jak można to wyłączyć? Nie chcemy podjazdów kuriera. Czy mamy po prostu anulować takie zamówienia?

"Co zrobić, aby Twoi kupujący odebrali swoją przesyłkę w Żabce Musisz zamówić podjazd kuriera ORLEN Paczki. To jedyny sposób, aby Twoje przesyłki trafiły do Żabki. ważna informacja Nie możesz nadać tych przesyłek w automatach paczkowych i punktach nadania."

oznacz moderatorów
136 ODPOWIEDZI 136
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@ART_FOTO 

Masz błędne informacje co do tego, do czego służy oznaczenie "rozwiązanie". Oznaczamy je właśnie w takich wątkach, żeby osoba szukająca odpowiedzi mogła od razu przejść do merytorycznej informacji, zamiast przekopywać się przez całość dyskusji.

My odpowiadamy merytorycznie i to jest fakt. To, że komuś nie podoba się treść odpowiedzi albo zmiana, to już zupełnie inna kwestia - ale nie ma to wpływu na to, czy odpowiedź faktycznie rozwiązuje temat.

Dzięki wszystkim za opinię - przekazałem ją dalej. Jeśli macie pytania, to śmiało piszcie w wątku, postaram się odpowiedzieć.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
Puzelek_pl
#11 Animator

To, że rozwiązuje temat to już Twoja nadinterpretacja. A zapomniałem od lat monopol tak działa. Nie rozwiązuje problemów, tylko je mnoży.

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@Puzelek_pl 

Skupmy się na części merytorycznej, bo wzajemne nadinterpretacje nie przybliżą nas do żadnego rozwiązania. Odpowiedź została oznaczona jako rozwiązanie, ponieważ zawiera konkretną informację odnoszącą się bezpośrednio do pytania zadanego w wątku.

@miloszkrosno 

Dziękuję - przekazałem Twoją sugestię do zespołu odpowiedzialnego za tę komunikację.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
miloszkrosno
#8 Zapaleniec

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_  Proszę również przekazać dalej, gdziekolwiek to trafia aby wzięli pod uwagę takie osoby które nie zamawiają kurierów tylko nadają w Automatach/Punktach aby coś z tym zrobili i ułatwili takim osobom nadawanie takich paczek. 

oznacz moderatorów
ART_FOTO
#15 Entuzjasta

Na prawdę mam błędne informacje do czego służy "rozwiązanie"? Wyjaśnij zatem po co przysyłacie zapytanie do autorów nierozwiązanych wątków "Czy odpowiedź była satysfakcjonująca?"Chyba po to, aby autor wątku oznaczył odpowiedź jako rozwiązanie w przypadku zadowolenia z tej odpowiedzi.W tym przypadku autor wątku takiego pytania nie dostanie, nie muszę tłumaczyć dlaczego.

"Oznaczamy je właśnie w takich wątkach, żeby osoba szukająca odpowiedzi mogła od razu przejść do merytorycznej informacji, zamiast przekopywać się przez całość dyskusji"

No tak, po co ma zapoznawać się z opiniami innych, jak może przejść od razu do merytorycznej informacji.

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@ART_FOTO 

Nie będę dalej wchodził w dyskusję o samej funkcji "rozwiązania", bo ten wątek służy zupełnie innemu, znacznie ważniejszemu tematowi niż indywidualne opinie na temat mechaniki forum. To, co miałem w tej kwestii wyjaśnić, już wyjaśniłem.

Skupmy się na meritum, bo tylko to przybliża do faktycznego rozwiązania problemu. Jeśli masz pytania związane z tematem wątku - chętnie odpowiem. W pozostałe dygresje nie będę się już odnosił.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
ART_FOTO
#15 Entuzjasta

@gdvorek 👍 Pytania nie będę powtarzał.Brzmi ono tak samo jak zadane przez założyciela wątku i zadane przez wielu innych sprzedających.

oznacz moderatorów
kakabe_2007
#12 Orędownik

@gdvorek  Ja powtórzę to pytanie bo odnoszę wrażenie że Moderatorowi umknęło to w ferworze "walki" - "Jak można to wyłączyć? Nie chcemy podjazdów kuriera. Czy mamy po prostu anulować takie zamówienia?"

oznacz moderatorów
kovek
#12 Orędownik

@kakabe_2007 wyłącz sobie AD i tyle, tylko stracisz oznaczenie smart.

oznacz moderatorów
kakabe_2007
#12 Orędownik

@kovek Ty tak serio ???????????

Dopisz jeszcze że Allegro nie jest przymusowe ...................

oznacz moderatorów
Puzelek_pl
#11 Animator

to chyba sarkazm 🙂

Czekałem tylko aż moderacja tak odpisze.

oznacz moderatorów
kakabe_2007
#12 Orędownik

@Puzelek_pl  To była odpowiedz do @kovek - tak to Sarkazm !!!!!

oznacz moderatorów
GaleriaAV
#11 Animator

Tak samo jak praca jakakolwiek, albo jedzenie.. każdy ma swoje powody jakieś żeby tu sprzedawać.

oznacz moderatorów
GaleriaAV
#11 Animator

Właśnie. Też pomyślałam że po prostu będę anulować takie zamówienia i  oddawać kasę. Z jakiej paki mam się pozbywać smarta bo ktoś walnął babola ? Jak każdy zacznie to robić to może zobaczą ze przegięli z wciskaniem opcji na siłę, może głos większości "ludu"- strajki , bo tylko to działa a nie zwykła logika. A przecież my sprzedawcy to też klienci , powinniśmy mieć wybór jak każdy uczestnik ! DYSKRYMINANCJA ! Albo założyć związek sprzedawców allegro, jak pracowniczy , bo ta gra nierówna jest.. hehe

Opcja "do wyboru" załatwiła by sprawę, ale dział informatyki widać nie ogarnia już .. 

oznacz moderatorów
ogryz7
#12 Orędownik

@GaleriaAV Wiem, że zależy to od branży, asortymentu, i wielu innych rzeczy, ale: u mnie wyłączenie smark'a obniża całą sprzedaż o ok 10%. Jest to coś, co jestem w stanie przeboleć, ponieważ inne kanały sprzedaży zazwyczaj rekompensują tę stratę.

Myślę, że gdyby właśnie wszyscy sprzedawcy, w ramach jakiegoś ogólnego strajku, wyłączyli smark na kilka dni, allegro odczułoby to mocno, ponieważ np. praktycznie zamarłaby ich sieć paczkomatów.

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

@gdvorek  To ja mam konkretne pytanie, które mam wrażenie zadaje 17 raz ale wciąż nie otrzymałam odpowiedzi. Jakie jest uzasadnienie takiej decyzji - logiczne/ekonomiczne/ekologiczne/wpisz dowolne? 
Nie mówimy o firmach które mają setki paczek, bo one i tak zamawiają kuriera. Mówimy o takich jak moja i innych wypowiadających się w tym wątku, którzy mają po 2-3 paczki Orlen dziennie i bez problemu nadajemy je w automatach. Taka ilość paczek nie „blokuje” miejsca w automatach. A konieczność zamawiania kuriera który raz przyjeżdża o 12, raz o 17 dość mocno dezorganizuje prace sklepu. 

oznacz moderatorów
ogryz7
#12 Orędownik

@Health___Beauty Wiesz jak to jest - gdy nie wiadomo, o co chodzi, to wiadomo, o co chodzi 😉

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

@ogryz7  No właśnie w tym wypadku to nie jest decyzja ekonomiczna a wręcz anty-ekonomiczna. Przecież kurierzy tracą czas i benzynę na jeżdżenie po sprzedawcach żeby odebrać 1/2/5 paczek. 
naprawdę nijak nie mogę zrozumieć tej decyzji dlatego po raz kolejny proszę o odpowiedź co za tym stoi bo może ja o czymś nie wiem albo czegoś nie rozumiem. 

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

@Health___Beauty @kakabe_2007 

Wracam do Was z odpowiedzią. Nie można wyłączyć wybranych metod lub punktów w ramach programu Allegro Delivery. Wyjątkiem są tylko automaty DPD Pickup.

Zdecydowanie nie rekomendujemy anulowania zamówień.

Aby ułatwić nadania w grudniu razem z ORLEN Paczka możemy zaproponować stałe podjazdy nawet sprzedającym nadającym mniej niz 5 przesyłek. Jest to wyjątek wprowadzony tylko w grudniu.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
GaleriaAV
#11 Animator

No a potem co, radźta se ??? 

oznacz moderatorów