Cześć
Zanim pójdę z tym wyżej proszę o wyjaśnienie.
Sprzedaż w marcu zeszłym roku - przesyłka za 38 zł, normalny produkt, klient odebrał (według info z PP). Konto nieużywane prawie rok.
Dzisiaj dostaję SMS-a, że mi zablokujecie konto, bo mam nieopłacone jakieś rachunki. Wchodzę i mam:
Opłata dodatkowa za dostawę Poczta Polska: Zwrot przesyłki do nadawcy (kod PP_N5_ZWROT) - kwota 14.99 zł
id zamówienia: 4d8c6a50-fd9f-11ef-81e9-6797e3947e0b
Zapłacę, bo nie chcę problemów, ale aktualnie traktuję to jako próbę wyłudzenia. Prośba o wyjaśnienie, bo może czegoś nie widzę / nie rozumiem.
@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@Erotopic Cześć! Zweryfikuję sprawę i wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
@Erotopic Wracam do Ciebie z odpowiedzią.
Niestety nie mamy już śledzenia przesyłki w systemie. Z dyskusji wynika, że przesyłka była nieodebrana. Zamówienie nie było ze Smart!, ale było wysłane na naszej umowie. W związku z tym naliczona została opłata za przesyłkę zwrotna, zgodnie z Załącznikiem 4 Regulaminu Allegro. Kod opłaty PP_N5_ZWROT wskazuje kwotę za taki zwrot 14,99 zł.
Niestety nie wiem dlaczego Poczta Polska naliczyła opłatę z takim opóźnieniem. Za to przepraszam.
Opłata jest naliczona prawidłowo, zgodnie z Regulaminem. W tej sytuacji miałeś prawo pomniejszyć kwotę zwrotu do klienta o poniesione koszty paczki zwrotnej (ponieważ to klient nie wywiązał się ze swojego obowiązku odbioru paczki), ale tego nie zrobiłeś- zwróciłeś klientowi całość kwoty za to zamówienie.
Nie złożyłeś wniosku o rabat transakcyjny, w związku z tym doradca przyznał Ci właśnie ręcznie rabat transakcyjny na kwotę 13,16 zł.
@N_Nitka28 trzymam za słowo jako prawidłowe stanowisko serwisu
Opłata jest naliczona prawidłowo, zgodnie z Regulaminem. W tej sytuacji miałeś prawo pomniejszyć kwotę zwrotu do klienta o poniesione koszty paczki zwrotnej (ponieważ to klient nie wywiązał się ze swojego obowiązku odbioru paczki), ale tego nie zrobiłeś- zwróciłeś klientowi całość kwoty za to zamówienie.
Numer listu jest i na stronie PP sprawdzałem, że przesyłka ma status "Doręczona" ( 2025-03-27 14:06:08 ).. (stąd było moje zdziwienie). Teraz chyba rozumiem, że to chyba doręczona do mnie (bo jechała 17 dni). Widzę, że dokonałem zwrotu klientowi.. Zamiast doręczona powinno być coś w stylu zwrot do nadawcy czy coś w ten deseń.
Nie będę już tego roztrząsał, dzięki za szybkie załatwienie sprawy, ale sami przyznacie, że to dziwne. Ponadto Minął prawie rok.