Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam!
W dniu 28.04.2025 kupiłem konsole Playstation 5 z dwoma padami.
Konsola miałabyć z fakturą zakupu z marca tego roku, dzięki czemu mógłbym ją reklamować w Orange, przez kolejne dwa lata.
Okazało się, że konsola przyszła do mnie z wadą, sprzedawca odmówił mi zwrotu, a gdy udałem się zareklamować ją do Orange, okazało się, że jest to niemożliwe ponieważ faktura jest od zupełnie innego sprzętu z innym numerem seryjnym.
Założyłem dyskusję ze sprzedającym, który zobowiązuje dosłać mi fakturę, podaje 3 terminy, z żadnego się nie wywiązuje i nie dosyła faktury. Dla Allegro oczywiście nie ma to znaczenia, że zostałem oszukany.
Oferuje natomiast zwrot, ale pieniądze zwróci mi dopiero po 30 dniach od otrzymania konsoli gdyż "musi ją sprawdzić".
Nie przystałem na tą propozycję, ponieważ nie wierzę w rzetelność sprzedawcy który już dwukrotnie mnie oszukał, więc przy zwrocie mógłby mataczyć, np. uszkodzić konsolę i w zwiazku z tym odrzucić zwrot.
3 maja zgłosiłem również brak drugiego pada o wartości 339zł.
Sprzedawca twierdzi, że się pomylił pisząc z ofercie, że konsola ma dwa pady, nie zamierza dosłać mi brakującego pada ani oddać pieniędzy.
W dniu dzisiejszym skontaktowałem się z kompetentnym pracownikiem, który wyznaczył ostateczny termin, by sprzedawca zadeklarował się czy doślę mi pada lub odda jego równowartość.
Sprzedawca podtrzymał, że tego nie zrobi ponieważ go nie posiada, nie zamierza również oddać mi pieniędzy.
W zwiazku z powyższym kupiłem produkt niezgodny z opisem, więc przysługuje mi możliwość skorzystania z Allegro Protect (zgodnie z regulaminem) .
W zwiazku z powyższym proszę o pomoc Allegro i tu cały na biało wraca pracownik Mateusz [edycja].
Otóż twierdzi, że skoro sprzedawca wcześniej zaproponował mi zwrot sprzętu i zwrot gotówki po 30 dniach, to nie ma podstawy do skorzystania z Allegro Protect.
W zwiazku z powyższym według tego pracownika mogę wystawić dowolną ilość konsoli, wysłać kupującym konsolę bez pada o wartości 339 zł i jeżeli któryś oszukany upomni się o niego, to wystarczy zaproponować zwrot i nie ma sprawy 🙂
Uważam, że jest to świetny sposób na biznes, jeżeli sprzedam 10 konsol, a zgłosi się 8 oszukanych osób to po prostu zaproponuje zwrot i jestem 700 zł do przodu, bo dwie osoby machną ręką 🙂
Pytam zatem publicznie o wskazanie punktu regulaminu Allegro Protect który mówi o tym, że w przypadku wysłania jedynie części zamówienia (produkt niezgodny z opisem) nie przysługuje mi ochrona? Niestety sam takiego punktu nie mogę znaleźć.
Nie potrafię znaleźć również punktu mówiącego, że mogę wysłać niekompletne zamówienia bez żadnych konsekwecji, wystarczy jedynie zaproponowanie zwrotu.
Może któryś z moderatorów pomoże mi go znaleźć?
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@Dziober1 "wystarczy jedynie zaproponowanie zwrotu." No ale jeśli sprzedający zaproponował 100% zwrotu to rzeczywiście nie ma powodu do afery.
Kupiłeś bez pada - oddajesz bez pada . Kasa wraca do Ciebie w całości - tyle ile zapłaciłeś.
Choć akurat zwrot bym dokładnie udokumentował.
Dopiero jeśli sprzedający nie zwróciłby środków poniósłbyś strate i dopiero wówczas sens miałoby ubieganie sie o skorzystanie z ochrony allegro.
Jak mam udokumentować, że konsola nie jest zalana? Jak mam udokumentować, że plomby gwarancyjne na płycie głównej nie są uszkodzone? Jak mam udokumentować, że nigdzie nie ma centymetrowego pęknięcia?
Sprzedajacy ma możliwość na 50 różnych sposobów zakwestionować zwrot. Szczególnie, że już dwukrotnie wprowadził mnie w błąd.
Poza tym mogę chcieć zatrzymać sobie konsolę wraz z dwoma padami za które zapłaciłem? Mogłem ją oddać dzieciakom do domu dziecka? Mam do tego prawo czy nie?
Nie chcę zwrotu całej kwoty a jedynie:
- Dosłanie brakującego pada ZA KTÓREGO ZAPŁACIŁEM
lub
- Zwrot kwoty równowartości nowego pada tj. 339zł
Czy Twoim zdaniem to, że oczekuje dosłania brakującego akcesorium za które zapłaciłem to przegięcie?
Po prostu chcę cały zestaw za który zapłaciłem, tyle lub aż tyle.
@Dziober1 zrobisz jak uważasz. Alegro protect ma chronić przed oszustwami. jełsi sprzedający zaproponował rozwiązanie umowy z której nie jesteś zadowolony i zwrot cąłej wpłaty - nie jest to oszustwo. Wiec ja osobiści zgadzam sie z decyzją allegro
Dobrze zróbmy tak, załóż za sprzedajacego 1850, ja odeślę mu konsole, a jak za 30 dni zrobi zwrot to Ci oddam. No chyba możesz założyć, skoro jesteś w 100% przekonany, że ktoś kto dwukrotnie mnie oszukał nie oszuka mnie po raz trzeci. Deal?
@Dziober1 już napisałem , masz prawo robić jak zechcesz.
Pytanie dotyczyło decyzji z allegro Protect. Napisałem swoje zdanie i je uzasadniłem.
W tej sytuacji jeśłi czujesz sie oszukany sprzedawca zaproponował rozwiązanie umowy i zwrot całości wpłaty. Dopiero jeśłi sie z tego nie wywiąże bedziemy mogli mówić że zostałeś oszukany i skorzystać z AP.
Póki co jest propozycja normalnego załatwienia sprzwy ze strony sprzedawcy. Mozesz z niej skorzystać lub nie Twój wybór.
Jeśłi bym rozpatrywał taki wniosek a AP moja decyzja byłaby podobna jak pracownika allegro
Spoko, życzę Ci że będziesz tak samo wyrozumiały kupując produkt bez dowodu zakupu który miał być i bez akcesorii za kilkaset złotych. Rozumiem, że jak coś ukradniesz w sklepie, ale zaoferujesz zwrot to nie ma sprawy, podziwiam ludzi z Twoją mentalnością 🙂
Cześć, @Dziober1. Sprzedawca zaproponował rozwiązanie - zwrot pieniędzy po odesłaniu towaru. Zgodnie z prawem sprzedający może oczekiwać odesłania przedmiotu po zgłoszeniu problemu i my nie możemy ingerować w jego decyzję.
Wniosek Allegro Protect zawsze możesz zgłosić po przejściu tej ścieżki, jednak nie możemy Ci zagwarantować, że taki wniosek zostanie zaakceptowany. Każde zgłoszenie Allegro Protect jest rozpatrywane indywidualnie.
W tym artykule znajdziesz opis sytuacji, w których możesz ubiegać się o zwrot w ramach Allegro Protect.
"Zwrot otrzymasz, jeśli:
otrzymasz niekompletne zamówienie"
Otrzymałem niekompletne zamówienie a sprzedający nie zamierza dosłać mi brakujących rzeczy.
Proszę wytłumaczyć mi gdzie tam jest gwiazdka z objaśnieniem "chyba, że zaproponuje zwrot towaru i kupujący musi się na niego zgodzić", bo nie widzę?
@Dziober1, niekompletne zamówienie jest jednoznaczne z towarem niezgodnym z umową. Pod wypunktowanymi przypadkami podajemy: ''Gdy zakupiony towar nie jest zgodny z umową, jest uszkodzony, posiada wadę i zechcesz go zareklamować, pamiętaj że sprzedający może oczekiwać odesłania lub udostępnienia mu towaru, by go zweryfikować.''
@MiMary ale towar nie jest uszkodzony, nie posiada wady, nie chce go reklamować. Produkt jest niekompletny i chcę by sprzedawca dosłał mi brakujące akcesoria, gdzie sam potwierdził, że mi ich nie wysłał. Dlaczego to ja jestem zmuszany do propozycji załatwienia sprawy przez oszusta, a oszust może odrzucać moje propozycje rozwiązania sprawy i Allegro staje po stronie oszusta a nie oszukanego?