anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak opcji rozłącz te same oferty.

renata86aa
#9 Pomysłodawca#

Przed chwilą po wpisaniu jakiekolwiek frazy zauważyłem, że wyszukiwanie działa jedynie dla produktów a nie ofert. Nie mam opcji rozłączenia produktu. 

Czy to jakiaś zmiana czy błąd ? @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
2 184 ODPOWIEDZI 2 184

Lord_Greg
#11 Animator#

Nie wiem jak ze sprawami księgowymi. Sprzedaję prywatnie.

AkcesoriaIT
#10 Popularyzator#

Dzięki za info. Też bym tak chciał ale się boję więc mam działalność 😉 A tak na poważnie jak pomyślę że miałbym przenieść ponad tysiąc ofert na OxxxxxLxxxxxXa w taki sam sposób jak korzystam z niego prywatnie to mnie aż ciarki przechodzą, Allegro ma mnóstwo niedomagań jako  narzędzie, jednak nie wiedzę na ten moment lepszego. Ostanie zmiany są straszne, jednak to nadal jest największy portal w tym kraju stąd... co za nie fart 😉

oznacz moderatorów

dorothy2
#11 Animator#

o** to tak średnio lubię, e**i wygląda zdecydowanie przyjemniej (no ale kosztuje, więc rozumiem uciekanie do darmowej konkurencji).
Ale co stoi na przeszkodzie żeby się powystawiać na kilku platformach jednocześnie? Ja tak robię. Ludzie raczej nie kupią Wam tego samego jednego dnia na tych wszystkich platformach 😉 więc zdążycie skasować z reszty, jak kupią na jednym, ale wystawienie na kilku zwiększa potencjalnie zasięg. A nawet jak kupią to na o** chyba bez konsekwencji można nie potwierdzić sprzedaży po prostu.
Książki i ubrania (i tam jeszcze jakieś drobiazgi) jeszcze na v****d można wystawić.

oznacz moderatorów

Lord_Greg
#11 Animator#

Wystawianie jednoczesne wiąże się jednak z ryzykiem sprzedania 2 razy tego samego egzemplarza i ewentualnych problemów z tego wynikających. Może się zdarzyć podwójna sprzedaż, bo nie zdążysz ściągnąć przedmiotu z drugiego portalu (np. gdy sprzedało się w przeciągu weekendu, a ty akurat balujesz w Pcimiu). No i później kombinacje, podkoloryzowane tłumaczenia, w szczególności serwisowi...

Jednak można się bawić w ten sposób, żeby nie wystawiać drugiego egzemplarza w miejscach, gdzie jesteś wiązany umową po kliknięciu kup teraz. Bo np. ibej nie wybacza i trzeba tam z tym uważać. Więc drugi przedmiot można wystawić np. na serwisach pokroju marketplace na fb, gdzie sprzedaż odbywa się bez automatów, na gębę. Tam tłumaczysz się tylko kupującemu, a jak nie chcesz, to nawet nie musisz.

Oczywiście to wszystko przy sprzedaży raczej rzeczy używanych, prywatnie.

dorothy2
#11 Animator#

Tak, z tym się zgadzam,a le tak jak mówię: na o** też nie trzeba się szczególnie tłumaczyć, po prostu nie zatwierdza się sprzedaży. Można też w ogóle nie dodawać przesyłki (a dopiero po kontakcie ze strony zainteresowanego), a ogłoszenie nadal wisi i robi reklamę - jak wyjeżdżam to po prostu dezaktywuję przesyłkę 😉

Oczywiście nie zachęcam do wystawiania na raz na dwóch portalach gdzie powstaje obowiązek sprzedaży.

oznacz moderatorów

Client:110092657
#7 Wielbiciel#

mnie tez to wkurza

oznacz moderatorów

Old-Road-Master
#7 Wielbiciel#

Problem polega na braku możliwości wyłączenia grupowania ofert. Przez to dziadostwo nie można znaleźć tego czego się szuka, bo pogrupowanie jest beznadziejne i nieużyteczne.

oznacz moderatorów

bodziobodzio4738
#11 Animator#

Cieszymy się razem z Tobą że jesteś zadowolony z nowej wersji wyszukiwarki. Wszystko co niezbędne do szybkiego znalezienia oferty zostało wyłączone dla naszego dobra.

Allegro R.I.P. 01.10.2024

oznacz moderatorów

7tekbar4
#9 Pomysłodawca#

Ić pan w uj. Dzisiaj chciałem kupić czajnik elektryczny. Po dwudziestu paru minutach bezsensownego scrollownia pseudowyników pseudowyszukiwania wsiadłem w auto i pojechałem kupić stacjonarnie w najbliższym sklepie😅

oznacz moderatorów

dorothy2
#11 Animator#

Tak, po prostu od 1.10 Allegro uczy nas jak nie kupować na Allegro 😄

oznacz moderatorów

Atexor
#9 Pomysłodawca#

Chciałem sobie znaleźć berberynę firmy Swanson po najtańszych cenach, więc wpisuję i sortuję:
https://allegro.pl/listing?string=berberyna%20swanson&order=p

Według allegrowej super-wyszukiwarki powinno mi zwrócić dwa wyniki (ten producent ma 3 różne produkty). Zamiast tego widzę duplikaty. Do tego pierwsze dwa wyniki to jakieś pseudo-promowane za 68,99zł oraz 79,66zł gdzie nie ma napisane, że to promowane. Po prostu dalej jest "produkty". Interesujący mnie produkt według tego jest za 65,00 zł.

Atexor_0-1730185189498.png

Tymczasem przypadkowo wcześniej odkryłem TEN SAM produkt za 56,05zł, który na liście produktów jest CAŁKOWICIE NIEWIDOCZNY i nie da się go znaleźć nawet klikając na te produkty
https://allegro.pl/oferta/swanson-berberyna-cukrzyca-serce-skora-odchudzanie-5752517517

Najniższa cena to najniższa cena, więc produkt ten powinien być widoczny. Czy zespół odpowiedzialny za wprowadzenie tej "super wyszukiwarki" współdzieli jedną działającą komórkę mózgową, czy składa się z kretów i szpiegów, którzy swoimi działaniami mają na celu irytować rodaków, by przesiedli się na Amazo-ny, czy inne Ali-expressy?

oznacz moderatorów

karmel1978
#9 Pomysłodawca#

Sortowanie w przypadku grupowania nie ma żadnego sensu. Korespondowałem o tym z Pomocą Allegro i ostatnia odpowiedź jaką uzyskałem, to taka, że sortowaniu podlegają, cytuję: "reprezentanci produktu". Niestety jaka cecha reprezentantów jest brana pod uwagę przy sortowaniu według najnowszych, nie uzyskałem odpowiedzi do tej pory.

Wobec powyższego nie wiadomo też jak się zachowa nowododana oferta, do grupy gdzie istnieje produkt dodany np. miesiąc temu. Czy taka zbitka wpadnie wyżej w przypadku sortowania według najnowszych(?)

Co lepsze, zauważyłem, że przy wyszukiwaniu wielu produktów na raz i sortowaniu według popularności (domyślnie), otrzymuję inne wyniki niż przy sortowaniu według ceny.
Dowiedziałem się, że w przypadku sortowania według popularności, jest brana po prostu pod uwagę popularność produktów Sprzedawcy, a jeśli ma inną ofertę, nawet trafniejszą pod względem kryteriów wyszukiwarki, to nie będzie pokazana, bo jest pokazywana tylko jedna zbiorcza oferta od jednego Sprzedawcy.
Czyli w tym przypadku sortowanie działa jak filtrowanie, choć nie powinno, bo sortowanie nie może zmienić zbioru wyników, a wyłącznie ich kolejność.

oznacz moderatorów

Arti60debek
#1 Nowicjusz#

Od kiedy Allegro zaktualizowało swoją wyszukiwarkę, wprowadzając grupowanie i inne zmiany, aplikacja przestała być dla mnie użyteczna. Od miesiąca nie mogę znaleźć żadnej potrzebnej rzeczy, korzystając z Allegro. Jestem użytkownikiem Allegro od kilkunastu lat i najnowsza aktualizacja sprawiła, że wyszukiwanie konkretnych ofert stało się niemożliwe. Lepsze wyniki otrzymuję, szukając w Google lub innych zewnętrznych aplikacjach. Obecnie wolę robić zakupy na **piiip**ie lub nawet w Temu. Dobrych rzeczy się nie zmienia, a jeśli już, to na lepsze. Allegro wprowadziło chaos w swoje wyszukiwanie 

oznacz moderatorów

AGD-SERVICE
#13 Ambasador#

To już 98 stron w tym wątku - przynajmniej mój laptop tak pokazuje.

Wszyscy chcą, żeby kupujący mieli możliwość wy  boru - czyli możliwość wyszukiwania aukcji po rozłączeniu powiązania ofert z błędnym katalogiem Allegro.

Tylko o to chodzi, o możliwość wyboru sposobu wyszukiwania (bardziej właściwego).

Katalog produktów Allegro nadal nie spełnia wymagań, jest błędny, nie powinien być dopuszczony do użytku. Działa on na niekorzyść kupujących i sprzedających. I nie ma wytłumaczenia - że w większości przypadków jest on prawidłowy - pozostaje jeszcze ta nieprawidłowa mniejszość.

W mojej branży, części zamienne AGD panuje taka sytuacja:

- każda większa firma usiłuje stworzyć własną fikcyjna markę, żeby mieć swój produkt w katalogu. A wszyscy kupują towar u tego samego producenta, którego nie chcą wskazać na aukcji. Wymyślają własne "kody producenta, numery katalogowe i własną markę". Sęk w tym, że taki producent/marka - produkuje co najwyżej u kogoś opakowanie/pudełko na towar. Części produkuje jakiś producent, jednak firmy nie wymieniają go.

- Lecz są też uczciwi sprzedawcy - np. krajalnica Raven - marka Raven, lecz sprzedawca uczciwie podaje nazwę producenta - Zelmotor. Można? - można...

- Wystawiając "uczciwie" przedmiot - niejednokrotnie nie da się go wystawić zgodnie z faktycznymi parametrami. Trzeba go powiązać z "błędnym" produktem z katalogu, bo innej możliwości nie ma.

- Numery katalogowe, kody EAN są często "zagrabione" na poczet innych marek/producentów, natomiast poprawa takich rzeczy w katalogu produktów to "droga przez mękę". Najczęściej takie poprawki są z automatu odrzucane, żeby coś przyniosło efekt, to trzeba kilka razy zgłaszać. Najlepiej na Allegro Gadane, gdzie wszyscy mają dostęp do takich informacji, bo zgłaszanie przez formularze jest bez sensu. To samo dotyczy wszelkich aukcji niezgodnych z zasadami - dopiero zgłaszanie na AG pojedynczych aukcji przynosi skutek.

Dlaczego tak jest?

oznacz moderatorów

miotelka13
#8 Zapaleniec#

Ej wy tam! Z **piiip**! Wiecie że teraz łatwiej i szybciej jest kupić używany sprzęt na platformie konkurencji? Jest jedna lista, a nie 20 list z każdą możliwą konfiguracją. Już nawet przeżyje te wciskanie na siłę oferty promowane na ol xD

oznacz moderatorów

miotelka13
#8 Zapaleniec#

Ale z cenzurą to was poniosło xD ALLE ocenzurować mi DROGO xD

oznacz moderatorów

assasin_zlotow
#12 Orędownik#

nie pomogą groźby i prośby na te skur: wysy..ństwo które zrobili

polecam chociaż w sklep play dawać negatywy

oznacz moderatorów

Football-stock
#13 Ambasador#

Uwaga! Oto tak wyglądają "miliony nowych transakcji po innowacyjnych zmianach Allegro" skopiowanych z Ama z USA, nasze wyniki transakcji. BRAWO QWA Allegro:

sprz1.png

oznacz moderatorów

merkuriusz77
#10 Popularyzator#

No ba! - nie mogło być inaczej. Od kwietnia tłumaczy się im, używając przekleństw, kpin, szyderstw, próśb, podań, urzędowych wniosków i racjonalnych argumentów, że brną w smrodliwe guano z tymi swoimi rewolucyjnymi zmianami, a jedyna ich odpowiedź – no bo będzie 6 000 000 transakcji więcej!

Ale tak w szerszej perspektywie: nasz pomarańczowy wielkolud przyzwyczaił się, że może swoimi zrogowaciałymi kulasami deptać po sprzedawcach, bo i tak nie mają dokąd pójść; teraz uznał, że wolno mu tak samo ugniatać kupujących. Może to spowodować, że kupujący odkryją, że są jednak miejsca do których mogą pójść; a gdy oni takie miejsca znajdą, to może się też w końcu okazać, że i sprzedający będą mieli dokąd pójść.

I wtedy podziękują naszemu olbrzymowi za współpracę. Tak zwanym gestem Kozakiewicza.

No i za – powiedzmy - trzy lata będziemy otrzymywać takie maile:

„Drogi użytkowniku! Dlaczego odszedłeś? Przygotowaliśmy na Twój powrót wspaniały pakiet 8528 darmowych wyróżnień. Co więcej, każdego dnia przez trzy miesiące będziesz otrzymywał 10 kuponów w naszej loterii (główną wygraną jest nowoczesna hulajnoga z napisem „Allegro forever”!!!). Nasz specjalny doradca (ex-prezes) Roy Kamikadze-Perticucci będzie także każdego dnia na specjalnym kanale składał Ci oficjalne podziękowania za Twój powrót, a także, na Twoją cześć, sadził 10 drzew, oraz wykonywał rozbierany taniec (bez cenzury!). Prosimy Cię, wróć do nas najmilszy!”.

Tak się to dla nich skończy.

oznacz moderatorów

AGD-SERVICE
#13 Ambasador#

No, może się w końcu wypowiesz - jako "weteran"...

Kupujący chcą wyszukiwać towar "bez łączenia ofert" - niby tych samych. To już 100 stron wypowiedzi w tym wątku - przynajmniej tak mi mój komputer pokazuje...

"Katalog produktów" zaczyna być jednym wielkim "syfem" - poniżej moje uwagi:

- Wystawiam produkt - jeden , konkretny, a tu mi pokazuje, że mam wybrać jeden z kilku/kilkunastu dostępnych kodów EAN - to jakaś paranoja, jeden produkt, to jeden kod EAN - to jest chyba normalne. Taka opcja działa na szkodzę kupujących - są wprowadzani w błąd przez sam serwis Allegro - wpisuję kod EAN produktu - a tu mam w listingu to, co Allegro sobie zażyczy, a nie to co chcę zobaczyć

- kolejna sprawa - przynajmniej w dziale części zamiennych do sprzętu AGD (innych nie monitoruję, gdyż mnie nie interesują) - powstał trend do zakładania  własnych, fikcyjnych marek / producentów tych części przez "większe" firmy.  Części kupują oni od tych samych producentów, co inni sprzedawcy, lecz zmieniają w aukcjach parametry - producent "swoja firma" , własny nr katalogowy, na aukcji i w parametrach przedmiotu podszywają się pod producenta. Często nawet "zawłaszczają" kody EAN i numery katalogowe. 

- I teraz występuje problem - chcę wystawić aukcję z pewnym przedmiotem, wpisuję prawidłowe dane - i "zonk" - muszę powiązać swoją aukcję z błędną ofertą z Katalogu Produktów Allegro - inaczej nie da się wystawić. A potem są problemy ze strony Allegro. 

- Kolejna rzecz - te "duże firmy" - wystawiające przedmioty pod "własną marką" i uzurpujące prawa producenckie dla siebie - jak do tego podchodzi Allegro? Czy sprawdzacie, czy taka firma jest faktycznie producentem? Czy posiada jakieś certyfikaty, zezwolenia, atesty (np. na dopuszczenie do kontaktu z żywnością) wystawione na ta firmę. Tak piszę, bo pewna firma zgłosiła moją aukcję, podając siebie jako producenta - co jest całkowitym kłamstwem. Napisałem wyjaśnienie do Allegro - ale nastąpiła "cisza"... Również do tego sprzedawcy napisałem - prosząc o podanie wcześniej wymienionych dokumentów - i również cisza...

oznacz moderatorów