anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kto ustala przewidywany czas dostawy? sprzedający czy Allegro?

MAMY ROZWIĄZANIE!
karcia_i_miti
#1 Nowicjusz#

Mam taką sytuację (dwukrotnie od tego samego sprzedającego): kupując przedmiot była możliwa dostawa w punkcie następnego dnia (droższa) i dostawa za kilka dni listem poleconym (tańsza). wybrałam droższą, gdyż zależało mi na czasie. Następnego dnia, gdy miała być dostawa, dostałam informację od Allegro "Twoja dostawa będzie opóźniona". Jak napisałam do sprzedającego, to odpisał mi, że to Allegro wysyła te informacje i reklamacje mam zgłosić do Allegro. pytanie - czy faktycznie tak jest i jeśli tak, to gdzie znajdę jakiś kontakt do Allegro? pierwszy raz mi się takie coś zdarza. 

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12
Client:44052296
#21 Demiurg#

@karcia_i_miti jak sama nazwa mówi przewidywany czas dostawy, który jest określany przez algorytm allegro.. Sprzedawca określa czas wysyłki.

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@karcia_i_miti  przewidywany czas dostawy określa specjalny mechanizm i oblicza go na podstawie wcześniejszych wysyłek sprzedającego i dostaw przewoźników.

Więcej o nim dowiesz się w artykule Przewidywany czas dostawy Twojej przesyłki.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Algorytm tak pięknie to wylicza, ze co chwilę widać posty sprzedawców gdzie "dostawa na jutro" i możliwość zamówienia kuriera też dopiero na jutro xD. Nie mówiąc o wiecznych postach związanych z niepojawieniem się kurierów po paczki gdy już ten podjazd był....

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@karcia_i_miti sprzedawca podaje tylko do kiedy wysyła, jak podał w 24 h i tak nadał to resztę wylicza Allegro, co śmieszne wprowadza w błąd bo podając dostawa pojutrze ( a większość przewoźników ma regulaminowo 2-3 dni na doręczenie ) jest przewidywana, byle klient kupił z resztą walczy sprzedawca 😞

Szczególnie potrafią zakłamywać One Box konta InPost u nich pisać że dostawa za dwa dni a do One Box że jutro mimo że mają regulaminowo 3 dni na dostawę z resztą to co widać po postach często robi się z tego kilka dni 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

@kostas11 to nieprawda. Przewidywany czas dostawy wylicza algorytm na podstawie realnych danych - opisujemy je w powyższym artykule.

Nie ma tu „zakłamywania” - to statystyka, nie obietnica.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
Mido
#10 Popularyzator#

@gdvorek  to brzmi pięknie, ale to przykład hipokryzji Allegro. Doskonale wiecie że kupujący rozumieją to właśnie jako obietnicę, a wy wcale nie wyprowadzacie ich z błędu. Ewentualne negatywy za "nieterminową" dostawę (ja ich nie mam, ale widziałem wiele) także obciążają sprzedawcę, bo przecież "klient ma prawo do subiektywnej oceny".

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg#

przewidywany czas dostawy określa specjalny mechanizm i oblicza go na podstawie wcześniejszych wysyłek sprzedającego i dostaw przewoźników.

@gdvorek jakoś sprytnie zapomniałeś wspomnieć czyj jest ten mechanizm i kto nim ręcznie steruje wprowadzając kupujących w błąd (np: święta w grudniu kilka lat temu)

oznacz moderatorów
drekenzes
#18 Luminarz#

@gdvorek  napisał(a):

@kostas11 to nieprawda. Przewidywany czas dostawy wylicza algorytm na podstawie realnych danych - opisujemy je w powyższym artykule.

Nie ma tu „zakłamywania” - to statystyka, nie obietnica.

@gdvorek Co nieprawda? Algorytm jak ma 40% wysyłek z wybranego przedziału czasowego, to już przesuwa przewidywany czas dostawy. Przy niewielkiej ilości paczek wystarczy niewiele, żeby algorytm zaszalał. Sprzedawca próbując wysłać wg przewidywanego czasu paczki, znowu przesuwa sobie granicę, aż dochodzi do momentu że nie jest w stanie spakować paczek, bo godziny odbiorów przez kuriera mijają.

A jak nie wyśle wg zmyślonego czasu wysyłki, który pracuje na naprawdę prymitywnym algorytmie, to Kupujący dostaje informację, że paczka jest opóźniona.

#10 Popularyzator#

Skąd wy bierzecie te realne dane? Ustawiam termin wysyłki na 2 dni ( np magazyn potrzebuje dnia technicznego -np. na  serwis kas ), co przewiduje allegro? dostawa jutro, bo macie "dane" i klient się kłóci, bo on widział, że sklep zadeklarował- nie pokazujecie mu prawdziwej deklaracji sprzedawcy. Albo godzina graniczna wysyłki na 0:01, bo kurierzy nie podjeżdzają lub zabierają losowo paczki rano z punktów, o 10 :00 dostawa na jutro...

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderator
Moderator

Widzę, że mnie tu intensywnie wywołujecie do tablicy, to odpowiadam!

Przewidywany czas dostawy (słowo klucz: przewidywany) nie jest obietnicą. To algorytm Allegro go wylicza, na podstawie danych historycznych.

To nie „ręczne sterowanie”, nie wróżenie z fusów, tylko statystyka. Ale jak każda prognoza – może się różnić od rzeczywistości, bo nie uwzględnia np. że kurier utknie w korku, albo nie dojedzie po paczkę.

Tak, czasem szacunki są zbyt optymistyczne i to rozumiemy. Ale to nie jest działanie „wprowadzające w błąd”, tylko próba podania jak najlepszej informacji dla kupującego na podstawie tego, co wiemy dziś.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor#

@gdvorek

Zawsze można podawać przewidywany termin dostawy jako zakres dat. Pierwsza data, to ta wyliczana przez algorytm na podstawie statystyk, a druga oparta na deklaracji sprzedawcy i gwarantowanym terminie doręczenia u danego dnia. Proste i nie wprowadza w błąd.

oznacz moderatorów
shopmw
#10 Popularyzator#

Dlaczego wasza statystyka zawsze "myli się" na korzyść ( wcześniejsze przewidywanie dostawy niż deklaracja sprzedawcy) metod allegro One, za to "potrafi" bezbłędnie przetworzyć dane dotyczące inpost?

oznacz moderatorów